Kiadói hírek – 2019. június – Rotálások

Sziasztok!

Többször is, több különböző felületen szó esett a rotálások kérdéséről az elmúlt időszakban. Bár a következő rotálás nagyon messze van még (11 hónap) ideje terítékre venni, hisz így mindenkinek elég ideje lesz felkészülnie rá.

Miért is van szükség a rotálás változtatására?

Vegyük sorra az elmúlt kicsit több, mint 1 évet. 2018. április végén megjelent a Kékarcú Kiteljesedése 90 + 9 (promóciós) lappal. 2018. október elején érkezett a Kétjátékos Kezdőkészlet 31 + 2 lappal. 2019. májusában a Lobogók Hatalma alapcsomag 189 + 9 lappal. A 3 kiegészítőt felölelő időszakban 40 ultra ritkaságú lappal is gazdagodott a játékkörnyezet. Ez összesen 370 lapot jelent 13 hónap leforgása alatt, miközben 180 lap került ki korforduló formátumról a Kárhozat Szilánkjai és az Idők Tengerének rotálásával, tehát több, mint 2 db 90 lapos kiegészítő mennyiségével több van a formátumon, mint 2 évvel ezelőtt!

De ne álljunk meg itt, tekintsünk a közeli Jövőbe is. Ősszel ismét érkezik kezdőknek, új játékosoknak szóló termék, nyugodtan számolhatunk 35 körüli lapszámmal. Decemberre fix lapos kiegészítő került beharangozásra, itt is a 35-ös számmal kalkulálnék. A 2020-ban érkező kiegészítőről pedig egy kiss újdonsággal szolgálhatok, hiszen nem tér vissza a 90-es lapszámhoz és szerkezetéhez az alapcsomag után…. 36-36-36-18-as eloszlásban érkezik majd, azaz promóciós lapokkal együtt 135-140 lappal bővülhet a lapkészlet. 20-25 ultrával számolva 220-230 lap mellett tehát ismét 90 laptól búcsúzhatunk majd el a jövő évi rotáláskor.

Ha megnézzük a 2 évvel ezelőtti állapotot, akkor Korfordulón 6 db 90 lapos kiegészítő és nagyjából 60 ultra lap volt használható, összesen 600 lap. 2020 áprilisában, a fentiek szerint 860 lap lesz játékban korforduló formátumon!

Dupla rotálás?

Felmerült, hogy egyszerre 2 kiegészítő rotálna le, egyszeri jelleggel. Az ötletet megvitatta a kártyás közösség, voltak pro és contra érvek is egyaránt. Úgy döntöttünk, hogy nem lépjük meg a dupla rotálást, ettől jobb megoldást kell találni, így tehát dupla rotálás nem lesz, a megjelent kiegészítők mind “kifuthatják” a nekik szánt időt.

Mi lesz helyette?

Ultra rotálás. Míg a kiegészítőknél a lapszám növekedés idővel megáll és egy tartható szinten marad a játékban lévő lapok száma, addig rotálás nélkül az ultrák egyre növelnék a lapkészletet korforduló formátumon. Az ultrák korfordulós rotálása ezt a problémát megoldja, a kiegészítők rotálásához hasonlóan.

Hogy nézne ez ki a gyakorlatban? A megjelent ultrák 1-1 kiegészítőhöz, annak megjelenéséhez köthetőek. A Rinna például egyértelműen a Kékarcú Kiteljesedésének egy témalapja, míg A mágusölő a Lobogók Hatalma egy témájához ad hozzá. Mivel az ultrák rotálására a kiegészítők rotálásával azonos időben kerül sor, így adta magát a lehetőség, hogy az ultrák helyet kapjanak 1-1 kiegészítő portfóliójában, így könnyen és egyszerűen nyomon követheti mindenki, mely lapok fognak az elkövetkező időben rotálni.

Jabbah