Prémium küldetések

Az utóbbi időszakban a küldetések szerepe több, mint a DP gyűjtés. Az univerzális küldikkel nem vagyunk elhalmozva, de bizonyos időközönként megkínál bennünket a tesztcsapat egy-egy ilyen csemegével.

Visszatekintés

Nagyjából két évente jönnek ki ezek a – legtöbbször egyedi soron megjelenő – csecsebecsék, amik szinte bármilyen pakliban helyet tudnak találni. A jelenlegi metában az első ilyen a Manacsapda elpusztításaManacsapda elpusztítása, az Ősök ébredése kiegészítőből. Ez egy fontos eszköz volt az IT-ben és az óta is megjelenő olcsó eseménylapok és varázslatok ellen. Ez az egy lap léte önmagában féken tartja a brutális kombókat. Ha valaki mégis bepróbálkozna például egy életképes mindenfajú dekkelmindenfajú dekkel, biztos, hogy megint minden pakliba megsokasodna a manacsapda. Persze az amund dekk miattamund dekk miatt most is majdnem kihagyhatatlan.

A következő ilyen küldetést a Cranta kiegészítő hozta. Ez a lap az Ismeretlen terület felderítéseIsmeretlen terület felderítése. Az akkori – és a mostani – meta is tele van olcsón brutálisakat ütő akadálylapokkal. Szükség volt valami olyan megoldásra, amit a manőverezni akaró paklik ezt gazdaságosan képesek voltak kezelni. Ha akadálylap semlegesítésre van szükség, ez a küldi az első lehetséges kiválasztott. Majdnem kihagyhatatlan. Egy másik küldetés is megjelent akkor, amit majdnem ebbe a kategóriába sorolnék, ez pedig a Besúgó leleplezéseBesúgó leleplezése. Mindössze azért csúszik le erről a címről, mert az egykalandozós dekkekbe nem érdemes beépíteni, és a jelenlegi meta hangsúlya erre van billenve.

A Kékarcú trükkös ebből a szempontból, mert a tesztcsapat bedobott a metába egy hasonló státuszú küldetést, de nem a bontható részen, hanem ultraként. A Krónikások felkutatásaA Krónikások felkutatása egy nagyon hasznos tool a neves dekkek számára. Ez a küldetés főként a “HaditanácsHaditanács-behúzás” problémára ad megoldást. A neves dekkek majdhogynem kötelező eleme. Sokunkat megmentett ez az egy lap a fix vereségtől. A gyors-DP paklik elhatalmasodása miatt érzésre kevesebben merik majd bevállalni, inkább a választják PanyikotPanyikot. Mindenesetre nem temetném még ezt a lapot.

Ára van

A fenti küldetések egyik fontos jellemzője, hogy nem ingyen adják az előnyöket, valamit fizetni kell érte. Vagy MP-t, vagy pedig egy ingyen manővert az ellenfélnek. Az első problémára részben megoldás a TérképszobaTérképszoba, a másodikra csak tempóvesztés árán tudunk reagálni.

Hogy ára van, az egyensúly miatt szükséges. Ha semlegesítünk, az ellenfél legalább egy lapot veszít. Ezért is kell nekünk is bedobni valamit cserébe, minimum egy lapot. Még így is nagyon erős hatás, hogy leszedhetetlenül counterelünk valamit.

Az új tag

A Lobogókban egy új jelölt érkezett a prémium osztályba, méghozzá a Kitörés a lázálmok fogságábólKitörés a lázálmok fogságából nevű küldi. Meglepően univerzális és kombós jelölt ez előző tagokhoz képest. A probléma, amire válaszol, az a tempókülönbségek egyensúlyba hozása, alapesetben egy a horda paklikkal szembeni eszköz. Ugyanis a FelkelésFelkelés kirotálásával gyakorlatilag teljesen megszűnt a gazdaságos, témafüggetlen és korlátozás nélküli éberbe állások kora.

Ez a küldi – a laplisták alapján – jelenleg még kiaknázatlan eszköz, de remélem, sokan rátalálnak, mert nagyon hasznos kis lapról van szó – amit a megjelenése pillanatában erratázni kellett egy tördelési hiba miatt, mert úgy broken lett volna.

Először nézzük a hátrányait. Sokkal körültekintőbben kell eljárni a használatakor, mint a fenti pár küldetésnél, amiket elég volt lecsapni az asztalra a szükséges pillanatban. Itt visszaüthet az óvatlan alkalmazása. Egyrészt MP-előnyből érdemes lerakni, ha nem így teszünk, akkor az ellenfél elindulhat rá. Tehát agyban át kell állnunk arra, hogy gyakorlatilag sérültnek kell lennie az ellenfél teljes sorának, az akadályozza meg őket alapesetben az elindulásukat ide. Persze ez a küldi lehet simán egy csali is. Elég sok új eszközt is kaptunk a manőverbe indulók szívatására, például egy Yriss, a halálködYriss, a halálköd vagy egy Útvám kicsikarásaÚtvám kicsikarása. Mindegyikkel erőforrást szipkázhatunk el az ellenféltől.

Másrészt 1 MP-be kerül ez az éberbe állás. Ez a küldi gyakorlatilag egyfajta pálinkáspálinkás, de nem gyors hatású és előkészítést igényel. Ez levon az értékéből, de bizonyos paklik csak úgy élnek túl, ha képesek elégszer beállni az ellenfél manőverébe. A további nehézség, hogy biztosak kell abban lennünk, hogy megnyerjük a harcot, és elvisszük a küldit. Ilyenkor felvillan az agyam kombózni kívánó felében AllrinAllrin, mint lehetőség, de jobb megoldás, ha van elég ütősütős esetleg szedálósszedálós akciólapunk vagy megfelelő életbiztosításunkéletbiztosításunk.

Melyik paklik tudnak ebből profitálni?

Nagyon sokan! A nevesek főként, a teljesség igénye nélkül: A KopóA Kopó, Vien wri DaraVien wri Dara, Ralian da RangaRalian da Ranga, VadkanVadkan, A RenegátA Renegát, AlephAleph, JannaraJannara, Essyl Han HjannychEssyl Han Hjannych, OpálhajósOpálhajós, Csákány TrabbalCsákány Trabbal. Persze vannak nem neves kalandozóra épülő koncepciók is, amik bármikor képesek ezt kiaknázni, például az ervekervek, a barbárokbarbárok, gladiátorokgladiátorok és a falanxharcosokfalanxharcosok.

Általánosságban minden pakli, ami manőverez, vagy sorban elforgatós képességgel bír, az képes előnyt kovácsolni belőle. A kombók száma pedig felbecsülhetetlen. Megcsiklandozhatjuk az ellenfelet Ediomad haragjáEdiomad haragjával, az elfek nyilaivalelfek nyilaival vagy válogatott rontásokkalrontásokkal. ZsarolhatunkZsarolhatunk, a tér szövetét is felnyithatjuktér szövetét is felnyithatjuk vagy akár alá is aknázhatjukalá is aknázhatjuk az ellenfél útvonalait. Majd a lázálmok megoldása után lesz egy akadályozni kész kalandozónk, vagy olyasvalaki, aki képes kinyitni egy KincsesládáKincsesládát.

A sorban elfordítós képességek tekintetében természetesen Jannara a királynő. De mások esetében is jól jöhet a dupla profit. Az Erm Roncas bérvadászaAz Erm Roncas bérvadásza és BőreváltóBőreváltó elég nyilvánvaló választás egy ilyen küldire, hiszen a legtöbb pakliban úgyis helyet kapnak. A zauder dupla (tripla?) elforgatása az ellenfél vagyoni helyzetétől függetlenül képes nekünk profitot termelni, ami nagyon erős hatás.

Ha kicsit más vizekre evezünk, például a Doardon titkos kardjaDoardon titkos kardja egy körben is képes összeszedni 18 DP-t, ha az ellenfél elég bátor/botor elindulni. A MagzatrontóMagzatrontó, Köszörűhát túlélőjeKöszörűhát túlélője, A Duin titkainak őrzőjeA Duin titkainak őrzője több-kevesebb profitot képes kihozni ebből, de őket inkább csak kényszerhelyzetben küldenénk ki erre a küldire. Ugyanígy például a Pyarron küldöttePyarron küldötte szerencsétlen dobását is képes visszafordítani ez a manőver. Aranyból ArhatarmaqershaloshateruArhatarmaqershaloshateru is plusz egy alkalommal forgat sérültbe. A Koplaló rabszolgafelügyelőKoplaló rabszolgafelügyelő, az ÖrömlányÖrömlány és a HamiskártyásHamiskártyás többször termelhet aranyat, a Alvadó vér vajákosaAlvadó vér vajákosa kétszer hoz VakondfivérVakondfivért, a Dorani csontmesterDorani csontmester kétszer hoz vissza a múltból kalandozót és a FamorFamor is kétszer olcsósít.

Végszó

Ezek csak rövid ízelítők, ennél csak még több kombó létezik. Szerintem, bármilyen paklin is dolgoztok, átgondolhatjátok, hogy ez a küldi képes-e dobni rajta. Ha nem is építitek be, sok esetben számíthattok rá, hogy az ellenfél rakja le nektek.

Tehát lázálmokra fel, és mohátmohát ne feledjétek!