Dombóvári csörte

A múlt szombati OVV állomás érdekes párharcokat hozott, érik az új meta.

OVV

Az Országos Vándor Verseny állomásai kiemelt események, nem csak a bezsákolható kupák miatt. Ez átfogó metszete a versenykörnyezet aktuális helyzetének, ezért a legtöbben mikroszkópot ragadunk, hogy legyen látleletünk. Mégis kevés biztos megállapítást lehet tenni. Lobogók megjelenése óta csak másfél hónap telt el, és paklik nagy része még elég képlékeny. Némelyiknél már látszik, mi a legerősebb forma, máshol csak a rejtőző erőt érezzük.

A meta

Azt bátran kijelenthetjük, hogy tavalyhoz képest sokkal változatosabb a meta. Akkor épp két dekk adta ki a paklik közel 40%-át, további 40%-ot adott ki 8-10 “állandó” dekk és a maradék 20%-on osztoztak a “fehér hollók”. Az évzáró előtt sem volt nagyon más a helyzet.

Ehhez képest most Dombóváron, bár a doraniak voltak a legtöbben, de ez sem érte el a 20%-ot. Ezt követte a Kopó, barbár és Vadkan trió 12,5%-kal és 10% alatti részesedéssel jött az amund és homoki elf páros. Ezen felül volt 7 olyan pakli, amivel egy-egy nevező jött csak el, ami együtt majdnem 30%-ot tett ki.

Ha jól megnézzük az eredményeket, gyakorlatilag 5-féle pakli volt, ami 4 győzelmet hozott össze, ezek versengtek a dobogóért. Nem volt pakli, ami ennél több győzelmet össze tudott volna hozni, az első helyezett veretlenként, de két döntetlennel zárta a napot. Nincsen egy, mindenkit legyőző pakli, ami uralná a metát.

A paklik

Igen, nem bírtam ki statisztika nélkül. A párharcok eredményei alapján összehoztam egyet, ezt elemzem a továbbiakban. Szokott módon a témákat/kalandozókat nézem, nem az egyes játékosokat, a matchup elemzés szempontjából ez a kézenfekvő megoldás.

Valamint az alábbi százalékos eredményekbe a döntetlen versenyeket nem számoltam bele.

Ez alapján az legeredményesebb témák szombaton az alábbiak.

HoldfényemberHoldfényember (80%)

Most Dani jött egyedül ezzel a kompániával, a dekklistáját itt találjátok. A végtelen tivornyával olyan gellert kapott ez a kalandozó, ami ismét töretlen felszálló pályára tette. Dombóváron egy Eatian tudta megverni, valamint egy amunddal döntetlenezett. Érdekes, hogy a kezdőversenyen Panyik Zoli is 4-1-1-et hozott vele, tehát egy profi játékos kezében ez az eredmény simán benne van.

Az utolsó testAz utolsó test (73%)

Az amundok láthatóan nem kell még nem húzódtak vissza a Mélysivatagba, tavaly a sivatagosodással nagy erősítést kaptak, ebből a fix státuszból és a sorból is csak nagyon kevés dekk képes kirángatni őket. A legjobbat végül Tomi ment vele. Ezt a témát Alyr, Eatian és a Holdfényember tudta megszorongatni a versenyen. Pont ők azok, akiket az amund téma rettegett esemény- és akadálylapjai kevéssé zavarnak.

Alyr ArkhonAlyr Arkhon (67%)

Mint írtam, a dorani varázslókkal jöttek a legtöbben, közülük megint Csabinak sikerült a legjobb eredmény elérnie vele. Ez a téma gyűjtötte be Dombóváron a legtöbb döntetlent, gyakorlatilag a meccseinek a negyede így végződött, és így is ilyen magas százalékot tudhat magáénak. Vereségei mirrorból, amundtól, Hatalmastól és Rancitól származtak. Ennek a témának a legnagyobb ereje, hogy gyakorlatilag két manőverből képes nyerni, és mellette kalandozóra alig kell költenie. Szövetségeseiből rengeteget profitál. Aki ezt kezelni tudja, hosszú távon az nyerhet csak vele szemben.

EatianEatian (67%)

Peti 40 lapos dekkje végül meghozta a kívánt eredményt behúzta vele a győzelmet. A homoki elfek Tallerennel nagy, míg a Penge a nyakonnal egy további kis erősítést kaptak. A budapesti laplistákat látva meghatározó szereplője a metának. Dombóváron csak a Kopó és Alyr tudta megverni őket.

50%-os paklik

Dombóváron az ervekervek, Mora Tyron ByadyssMora Tyron Byadyss és Rancidias RamraqorRancidias Ramraqor ért el ilyen eredményt, de Ranci húzta be közülük a legtöbb győzelmet. Érdekesség, hogy a Hatalmas pakli itt nem sorban ülős, hanem egy manőverezős, ostrom változatot takart. Volt szerencsém játszani ellene, érdekes koncepció. Tehát összességében mindhárom agresszív, lerohanós vonalat képviselt.

50% alatt

Ezen a ponton 6 dekk található: VadkanVadkan (47%), Sápadt LégióSápadt Légió (40%), A KopóA Kopó (39%), barbárokbarbárok (39%), Shri-En IgronShri-En Igron (33%) és Vien wri DaraVien wri Dara (0%). Mindegyiknek van valami erőssége, ez főleg tempóban és harcban nyilvánul meg. Szerencsésebb sorsolással, kockadobással vagy kezdőkézzel majdnem mind képesek villantani egy nagyot. Az alsó harmad pedig finomítással, gyakorlással és metára hangolással képes lehet bejutni a középmezőnybe.

Bár ki tudja, milyen segítő lapokat hoz ezekhez a tesztcsapat.

Végszó

A tavalyihoz hasonló metamérlegelő cikksorozatra most nem számíthatok tőlem, mert nagyon nehezen összehasonlítható két nagyverseny metája. Az rendszeresen berobbanó ultrák és a promociós lapok folyamatos alakítják a matchupokat.

Korábban sem volt elég leemelni egy paklit a polcról a való versenyre készülés jegyében, most hatványozottan szükség van a készülésre. Aki értékelhető eredményeket szeretne elérni, annak jó ki kell szagolnia az aktuális erővonalakat, és rengeteg teszteléssel készülnie kell a leggyakoribb matchupokra.

Jelenleg erős körbeverések alakultak ki a metában, Alyr-Eatian-amund fő tengelyekkel. Ebbe piszkálgat bele a Holdfényember-Vadkan-barbár-Kopó négyes, keresve az előzőek gyenge pontjait. A másik érdekessége a jelenlegi metának, hogy nagyon nehéz minden ellen készülni. Esetemben tudtam, hogy a Vadkannal a barbárok/ervek ellen túl sok esélyem nincsen. Ugyanígy minden pakli esetében vannak ilyen vakfolt, amit ha ellensúlyozni kívánná ellenlapokkal, akkor egyben elveszíti vele egyúttal az igazi erősségeit is.

Összességében számomra nagyon izgalmas ez a meta, hiszen bármilyen dekkel is kerülök szembe, benne van – különböző arányokkal – mindhárom kimenetelnek az esélye.

Remélem, ezt a változatosságát megőrzi a versenykörnyezet, hiszen annyi kipróbálatlan téma van itt még.