Nevesek IV. – Egyedül nem megy?

A mai nappal lezárul ez a cikksorozat. Nézzük, kik nem kerültek sorra eddig a nevesített kalandozók közül.

Ma a legolcsóbban leidézhető kalandozókat beszéljük át. A grafikonból láthatjátok, szinte mindegyikük egyedi soron jelent meg. Ebben a tartományban kevés főkalandozó van, a többség valamilyen nagyobb téma szolgálatában áll. De a kis MP-igényű kallerek legalább nagyobb mozgásteret biztosítanak. Vagy mégsem? Nézzük!

7/4

Itt van egy barbatrükk, két kalandozót áthoztam az előző cikkből. Ennek a fő oka, hogy ott túl sokan voltak már, másrészt ez a két kalandozó valójában többszörösen trükköz az MP-igényével. Gyakorlatilag 5/4-esek. Nézzük, kik ők.

Bragg om MeikharBragg om Meikhar az első, aki önállóan egy pakliban sem jelent meg, mindig a HoldfényemberHoldfényember szolgálatában találkoztunk vele. Ő egy tipikus segédkalandozó. Az MP-trükközést pedig a főkaller biztosítja, a neves lap bepörgetéséért cserében gyakorlatilag 3 MP-ért kerül a sorba ez az erőművész. Aztán már indulhat is küldetéseket megoldani. Ha pedig nagy baj van, indul megmenteni a főnököt.

A KobratáncosA Kobratáncos szintén segédkalandozó, ő pedig a Renegáta Renegát oldalán jelenik meg. Itt is a főkaller hozza a kedvezménykupont, a legtöbb esetben szintén 3 MP-ért ér pástot Vierre. Az utóbbi időben ebbe a pakliba se nagyon kerül be, pedig harcban addig üt, amíg van akciólap a kezünkben. Kíváncsi lennék amúgy, PLEV-en mire képes önmagában vagy Raszibbal egy csapatban.

Ha ránézünk erre a két lapra, látszik, mindkét segédkalandozó a tempót nyer a játékosának. Érdekes adalék, hogy korábbi időszakban – például az Idők tengerében – ezt témafüggetlen lapok biztosították, most viszont kapott mindkét pakli egy-egy kalandozót erre a feladatra. Saját témában integrálva, más által elérhetetlen módon valósította meg ezt a tesztcsapat. Ha tippelnem kéne, a jövőben egyre több ilyen megoldással fogunk inkább találkozni.

6/3

Innen pedig felvesszük az előző cikkben elengedett fonalat. Jönnek a 6 MP-s kalandozók. Azaz, csak kalandozó, mert mindössze egy ilyen neves van, aki promóciós ultraként jelent meg.

Az ÖregAz Öreg egy kontroll pakli elpusztíthatatlan fő kalandozója, a tűzvarázslók lapdobatásra működnek a legjobban. Kiépülés után szerintem más győzelmi opciók is felmerülhetnének. Ő talán dp-hordaként is jól működhetne, ha lennének hozzá passzoló küldetések. Akkor a harcot is talán jobban ki lehetne kényszeríteni az ellenféllel.

5/3

A következő MP/szint lépcső sokkal több kalandozót tartalmaz, a legutóbbi három kiegészítő mindegyikében van itt képviselőjük.

Embernépek úttörői

Cranta kiegben egyetlen ide tartozó kalandozó van csak, a TajtékhercegTajtékherceg. Ő alapvetően egy manőver kalandozó, de szólítós Amt-NarAmt-Nar dekkben megjelent segédkalandozóként is. A néma nagyurat alig látni Korfordulón, PLEV-en viszont simán szembe jöhet velünk. Kiépülés után körönként 3 MP-t is kaphat, amiből varázsolni tud, ez elég tápos képesség. Elhangzott már többször is, kecsegtető lehetőség lenne belőle többet lehozni kerengő segítségével. Ám van egy dolog, amit meg kell tudni oldania a jelenlegi metában, ez pedig a 0 DP-s építményeinek a megvédése az amund démontólamund démontól.

Erioni brancs

Ezen a sávon további négy erioni neves található még. Nagy részük szintén segédkalandozó.

Első tagjuk AzedAzed, aki a Holdfényember társulat tagja. Egyedül nem láttuk sosem pakliban. A nagyfőnökkel 2 MP-vel jön le. Az első képessége elég erős önmagában is, a másodikat csak a nagyfőnökkel együtt használhatja. Amúgy itt is felmerül bennem a halandós pakli összehozása PLEV-re, de sajnos túl drágák lennének Haygar nélkül. Ha mégis ez irányban indulnánk el, akkor valami konzisztens aranytermelést kell melléjük beépíteni.

Vyan LefyddVyan Lefydd is szintén a Halandók tagja, de ő RosannaRosanna szolgálatába is szívesen beáll. Ő segédkalandozó a javából, de láttam próbálkozásokat egyedül köré épülő paklira is, hiszen harcban nagyon veszélyes ellenfél. Persze manőver kalandozóként alkalmazva megint csak küzd a tempó problémákkal, de megfelelően fellunírozvafellunírozva kicsit jobb lesz a kép. Amúgy én lehet, kacajjalkacajjal fűszerezném meg a rá épülő paklit. Ha már ütünk, üssünk rendesen.

Rashid bin YusriRashid bin Yusri is segédkalandozó alapvetően, de kellemes kis kontroll pakli is építhető rá. Székesfehérváron most láthattunk egy rá épülő izgalmas kombó paklit. A befolyás megszerzése után aranyunk mindig lesz bőven. Norbi paklija pedig ekkor hozza elő a robototrobotot a garázsból. Tipp: amúgy ő megbízóként megjelenhet egy a fenti halandós társaságot összefogó dekkben.

MámorbáróMámorbáró viszont már egy manőver kalandozó, aki a egy idő után horda módban is tud működni. Van hozzá beépített tempója, és kalandozót is képes termelni maga mellé. PLEV formátumon fedezték fel újra, ott még kezelhető erősségű és számú akadálylapokkal tud találkozni.

Kékarcú dzsadjai

Habib al-FulaniHabib al-Fulani manőver kalandozó, de a képességei alapján hordázgatás is kitelik tőle. Sajnos eddig nem volt túl sikeres, bár érdekes képességei vannak. El tudnék képzelni rá egy PLEV-es csali ostromos paklit is. Belövi a képességét, az ellenfél kijelöl 3 akadályozó kalandozót. Amikor pedig már azok bent vannak a manőverbe, akkor hazamenekül. Így gyakorlatilag tempót vesz el az ellenféltől. Csak az akadálylapokat kell előtte jól kezelnie. Miután pedig az ellenfél beforgott, lehet vinni már a saját bizniszt. Kerengőzve talán még finomabb. 🙂

A SkorpióA Skorpió segédkalandozónak definiálható, ő tempót tud adni a Renegáta Renegátnak és megvédi az amundvadászokat a sorelhagyásban őket megcélzó hatásoktól. Ezt amúgy főként AllrinAllrin miatt érdekes jelenleg, bár őt nagyon ritkán látni mostanában már.

4/2

Ez az a kategória, ahol a taverna már nem létszükséglet, ezek a kalandozók ugyanannyiért jönnek le enélkül is.

SuttogóSuttogót alapvetően segédkalandozónak képezték ki az örömnegyedbe, de szerintem máshol is megállhatja a helyét. Én például egyszer egy vicces gladiátoros pakliban próbáltam ki. Egyrészt a menekülés többszörösen is jól jön az Szökött obsorSzökött obsorhoz, másrészt be tud segíteni a Vágyak kioltójaVágyak kioltója mellett.

Az utolsó testAz utolsó testről nem kell sokat beszélni, mindenki ismeri. Kontroll-horda vonalon mozog, és minden képessége és tulajdonsága a helyén van ahhoz, hogy ezt profin megoldja. Az aktuális meta legerősebb kalandozójáról van szó. Nagyon jól árazott kalandozó, kontroll típus ellenére sem működne jól a magasabb MP-lépcsőkön, hiába van beépített költségcsökkentő képessége. Az eszköztárának jelentős része akadálylap, amiket ki kell fizetni az első körtől kezdve. Az őserőhöz hasonló ingyenesítést pedig a tesztcsapat érthetően nem vállalt be.

4-3/1

A végére maradt két kalandozó, akik tavernával már drágábban jönnek, mint anélkül.

Nesrín abd el HouraniNesrín abd el Hourani a tipikus segédkalandozó, hiszen a harc manőver, amit a VándorralVándorral biztosít, alapesetben megoldhatatlan feladat számára. Tehát potens, de gyors győzelmi opcióval nem bíró paklik számára képes megoldást nyújtani. AllrinAllrinban bukkant fel az utóbbi időben. Ha lerotál az OpálhajósOpálhajós, szerintem többször fogjuk látni.

Noodel Bin K’AroufNoodel Bin K’Arouf szintén segédkalandozó, de nagyon kevés pakliban tűnt fel. Érdekes képességei vannak, de csak néhány kombóban merül ki jelenleg az eszköztára. A pecsétpecsét majdhogynem kötelező hozzá, mert nem egy mozgékony kaller.

A mai cikk kalandozóiról

A kitárgyalt kalandozók legnagyobb része a segédkallerek közé sorolható. Olcsók, máskülönben nem tudnánk kigazdálkodni az árukat. Ritkán rendelkeznek saját identitással, önállóan alig jelennek meg paklikban. Erionban és a Kékarcúban megjelent egyes reprezentánsaik nagy része nemigen kaphat szerepet más pakliban, csak a főkallerjuk mellett.

Ezen MP-tartományban arányaiban sok manőver kalandozó is van. Ők nagyrészt hordában is képesek működni, de színtisztán ilyen típusok nagyon ritkák ezen a tartományon.

Ezen a tartományon több olyan kalandozó van, ami megmozgatja az ember fantáziáját. Többféle kombinációban is alkalmazhatók, váratlan kombókat is képesek prezentálni. Azt kell ekkor megoldani, hogy a köréjük épült lapokat mindegyikük tudja használni. De az is lehetséges, hogy nem csak a saját témájukban, hanem más nagykalandozók mellett is megjelenhetnek meglepetés kallerként.

Végszó

A cikkírás mindig egy elmélyüléssel jár nálam, ebben a cikksorozatban is sok érdekesség derült ki számomra. Egyrészt az, hogy a különböző típusú kalandozók az MP létra más-más részén szeretnek elhelyezkedni. A kontroll 11 és 15 MP között a leggyakoribb, 10-9 MP körül van a manőverezők darabszám csúcsa, 8-7 MP környékén van a legtöbb hordázó, ez alatt pedig főleg segédkalandozók vannak. Kivételek természetesen mindig vannak, és kontroll valamint a manőver kalandozók majd minden MP-n megjelenhetnek.

A másik szempont a sikeresség volt. Természetesen itt a játékkörnyezet és a segítő lapok is nagyon sokat számítanak. (Meg a játékosok lustasága a pakliépítés/frissítés/tesztelés témakörben.) Ebben az évben láthattuk, hogy egy-egy ultra megjelenése szárnyakat adhat egy paklinak. Ettől függetlenül látható összefüggés van a típus és a lapon szereplő képességek között, hogy mennyire versenyerős egy kalandozó. Összességében a kontroll típusú kalandozókon jól működik az MP-nyerő képesség, a manőver kalandozókon a tempótermelés és az MP-nyerés, a hordán természetesen a sorozó képesség. Egyedül a segédeken már nem figyelhető meg ilyen összefüggés, legtöbbször ők a pakliban lévő hiányosságot pótolják, egyenlítik ki. Önmagukban ritkán működnek jól.

Remélem, nektek is legalább olyan tanulságos volt ez a cikksorozat, mint nekem. Gondolom, ti is nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen nevesek csatlakoznak majd a metához idén. Talán nincs is olyan messze az első képviselőjük. Lobogókra fel!