Nevesek III. – Szaporodjatok, sokasodjatok

Múlt héten beindult Alappakli kampány, menetrendszerűen jönnek az új tartalmak. Ám a lapbemutatók közé csöppentve most jön a harmadik cikk a nevesekről.

A “Kicsi-a-rakás osztály”

Most is 16 kalandozót fogok sorra venni az IT-KK korszakból, ami egy cikkben éppen kezelhető mennyiség. Nem okoz talán meglepetést, hogy itt egy újabb típus fog felemelkedni, méghozzá a hordázó nevesek.

Míg az előző sávban (10-9 MP) a mitikus és az ultra lapok voltak nagy többségben, a 7-8 MP-s tartományban már az egyediek. Mindez köszönhető az utóbbi két év trendjének, amiért az olcsóbb nevesek megjelenése is kívánalom volt a fejlesztők felé. Ők pedig legtöbbször az egyedi ívre kerülhettek.

8/4

Neves gyíkok

NhyssissNhyssiss a neves gyíklények elsőként megjelent tagja. Négyszer szerepel rajta az Elvadult kulcsszó, a Rualanban ő volt ennek a friss játéktechnikai elemnek a csúcsdísze. A lapot szinte csak kontroll pakliban láttam megjelenni, de nem volt túl sikeres soha. A kulcsszava túl könnyűnek találtatott?

Cwyeh-kahCwyeh-kah már a Cranta kiegészítő terméke. Ő a manőver gyíklény. Kapott tempót, sebző képességet és páncélt is. Megragadását a metában viszont nem segítette, hogy a tempót adó képessége megszívatja a saját játékosát is. A HegyisárkányHegyisárkány megtanította, üres kézzel manőverbe indulni kész öngyilkosság. Bár az előnyökért cserébe a pakli lábon lövi saját magát, a kísérletező kedvű kombó játékosok időnként mégis előveszik ezt a kallert.

Végül SnilSnil a horda típusú gyíklény. Ő sikeres volt. Jó megtervezett kaller. Termelte és olcsósította a gyíklényeket, akik DP-hordaként megállíthatatlanul ledózerolták az ellenfelet. Cranta bontotton rájuk építve – egy kis ork támogatással – lehetett a legkönnyebb és legkonzisztensebben nyerni. Most már ritkán látni versenyeken, pedig GarranGarran háttérbe szorulásával talán újra ringbe kerülhet.

…és a többiek

A maradék három kalandozó horda módban érzi a magát legjobban, mindhárman értek el – különböző mértékben – sikereket nagyversenyeken.

SemvenSemven, az erioni bordélytulaj lányaival megjelent Korfordulón, de az új PLEV-en keresheti degeszre magát. Két tempónyerő és egy aranygyártó képessége olcsó és “megölhetetlenmegölhetetlen” kalandozóival DP-hordaként tűnnek föl legtöbbször. Viszont manőver kalandozónak befogva akár ostromolgatni is képes, hiszen a szintje átviszi a legtöbb falat.

EatianEatian kicsit lassabb hordaként működik, kétszer is kapott támogatást az ultra soron egy küldetésegy küldetés és egy szövetségesegy szövetséges képében. A gyönyörű homoki elf királynő DP-hordaként a leghatékonyabb, de hallottam olyat is, hogy valaki ostrompaklit épített köré. Valószínűleg a következő hónapokban lesz csúcsra járatva ez a téma.

Rancidias RamraqorRancidias Ramraqor e három kalandozó közül jelenleg a legerősebb. Akár az első körben is képes behúzni a győzelmet, vagy legalábbis végzetesen megroppantani az ellenfelet. Jelenleg a 40 lapos gyors ostrom verziója dívik, de 60 lapos, kiépülős, egy körben leostromló verziója is életképes lehet. Az erejét az is meglendíti, hogy a többihez képest 2-vel olcsóbban, 4 MP-ért jön le az új toronyszintjévelúj toronyszintjével.

8/3

Hawane KaryliaHawane Karylia egy érdekes kevert típusú kaller. Főleg manőver és kontroll pakliban tudnám elképzelni, de vicces módon talán segédkalandozóként volt a legsikeresebb. Az északi kapuészaki kapu lerotálása és a Kékarcú megjelenése közötti interregnumban a megbízottmegbízott pakli egészen jó eredményeket mutatott fel. Ebben – egy kombó részeként – időnként feltűnt a Karylia, mint akadályozóként berántott és Pokol kapujaPokol kapuja segítségével megtartott kaller. Ezt a kombót amúgy szólítvaszólítva is meg tudnánk vele játszani. Érdekes kalandozó, kár hogy keveset látjuk. A hazaküldő képessége amúgy brutális, mint ahogy az AlephAleph esetében megtapasztalhatjuk.

JannaraJannara már szóba került az előző cikkben. Kevés dologgal tudnám kiegészíteni az ott leírtakat, ő egy tipikus horda kalandozó. A termelt gyermekek olcsók és hatékonyak is. Valószínűleg a rotálásáig találkozni fogunk vele, korfordulón is sokszor tudott meglepetést okozni az ellenfélnek. Nincs szüksége sok lapos kombókra, a nyers erő mellette áll.

7/4

Erion

Yamtao onoszaoYamtao onoszao manőver kalandozóként kategorizálható, de segédként is feltűnt néhány dekkben. Anno Dani leírta, hogy mennyivel jobb lett volna, ha másik negyedbe kerül. Ez tény. Sajnos, ez lehet az egyik oka, hogy alig találkozunk vele a metában. A tervezésekor még tombolt a köpenyköpeny-pánik, a képességein ez nyomot hagyott. Most, hogy ritkábban látjuk a Menekülés kulcsszót, a másik képessége miatt alkalmazzák csak.

HoldfényemberHoldfényember horda és manőver kalandozó egyben. Csak rövid időszakokra tündökölt, pár nagyversenyen villantott. Ő atipikus hordázó abból a szempontból, hogy nem névtelen lótifutikat hoz a színpadra, ezért egy-egy kalandozójának az elhalálozása leszűkíti a mozgásterét. Persze így sincs oka panaszra, olyan nagy társulattal dolgozik. Vajon tud majd új tagokat toborozni az Alappakliból?

KK+2K

Csákány TrabbalCsákány Trabbal hangulatilag és játékerőben is jól komponált kártya. Képes manőver kallerként és hordatéma kulcslapjaként is működni. Az új PLEV-en sokat találkozni vele, de Korfordulón sem gyenge, ha kap egy jó húzást. Harcban ütős ellenfél, a halált okozó hatását szakértőszakértővel, sisaksisakkal, A’fradA’fraddal és hermáhermával lehet csak kezelni. A GYÁE formátumon ebből csak az első játszik. A szövetségeseit gazdagító képességével akár kontroll vonal felé is el lehet vinni, vele gyorsabban meghízik a BankárBankár, egyszer kipróbáltam.

Kahír el Muhmed IsabaKahír el Muhmed Isaba nekem szintén a manőver és horda vonalon helyeződik el. Azonban a jelenbe kerülős képessége a külső síkos ugrabugrakülső síkos ugrabugra lerotálásáig még erős marad. Sikeres versenypakliban azonban nem nagyon láttam eddig. Pedig Kalligráfus! Olvassátok el a róla szóló novellát. Badass! Amúgy tud védettbe is sebezni varázslattal, frontemberi büntető nélkül. Én szóltam.

IzraIzra promóciós ultraként jelent meg, képességei nagyon érdekesek, egyedi mechanikáját alapvetően kontroll paklikban tudja kamatoztatni. Húzásfüggően akár a játék végéig le tudja korlátozni az ellenfél mozgását. Néhány versenyen sikeres volt, de alig látjuk mostanában. A jelenlegi top tier paklik közül például sorban ücsörgő amundot nem zavarja az ő képessége. Rancit és a Renegátot viszont sokkal hátrányosabban érinti ez a játékstílus. Nem írnám még le ezt a kallert.

Sybalin AstrakhSybalin Astrakh az eszméletlen erős élőholt akadálylapokeszméletlen erős élőholt akadálylapok megjelenésével egyre jobban megmozgatja a fantáziámat. Nagyon finom kis – kontroll beütésű – horda paklit lehet köré kanyarítani. Káosz-Vulak áldásaKáosz-Vulak áldása harcra jelentkezik.

7/3

Pária nemzetségfőPária nemzetségfő talán az egyik legjobban kitömött jelző horda pakli jelenleg. Pontosan azt tudja amire szükség van. Termeli a gauggaugokat, alapszintet ad nekik és leveszi a korlátozó képességeiket. Ez a főork emellett manőver ízzel is rendelkezik. Korfordulón nem zúz gyakran, de pleven egyre többen felfedezik, mert nagyon hangulatos vele játszani. Pár meta paklit képes ott megszorongatni.

Senko RyuuSenko Ryuu is hasonló kalandozó, de ő a manőver irányból közelít a horda felé. Az ingyen harcba rakok egy kallertegy kallert a megjelenésekor kiakaszotta a táp-barométert, de a korfordulós metában mégis csak elvétve látni. Gyorsan kéne győznie, de a kiépülése után mutatkozik meg az igazi ereje. Pleven viszont simán jakuzázhat.

Összegzés

A ma előcitált kalandozók legnagyobb része horda típusba tartozott, nem sokkal lemaradva mögöttük a manőver kallerek voltak. Többet nehéz volt kategorizálni, ezen a részen voltak a legtöbben a kevert típusok is, akik a manőver-horda választóvonal hol egyik, hol másik oldalára estek, elég  közel a határhoz. Lehet tervezői szándék is ebben, “kössük manőverhez”-gondolat segít a broken-közeli képességek megszelídítésében.

A sikeres horda kalandozóknak általában sorozó-képessége van, olcsón képesek leidézni a harcba induló ágyútöltelékeket. A sikeres manőverező hordások emellett legtöbbször MP-nyerő vagy harcos képességeket is kapnak. Érdekes, hogy az ebben a sávban lévő “sima” manőver kalandozók legtöbbször nem hoznak kiemelkedő eredményeket. Főleg azok, akik csak harcolós képességeket kaptak a tápos-páros (MP és tempó) helyett.

A hordázgatásnak mindig is lesz létjogosultsága a metában, ebben a nevesek segítségül hívása a játék hangulati eleme. A nem-neves hordás paklik lehetnek egyszerűbbek, kevésbé sérülékenyek, de jelenleg igazán csak a low-level formátumokon érzik jól magukat.

A mai cikknek részben a felelevenítés is célja volt, láthatóvá váljon milyen opciók vannak még Korfordulóra és PLEV-re. Ne feledjétek el a kevésbé sikereseket sem, játsszatok velük, hátha kapnak valamilyen segítséget az Alappakliból.