Dombóvári Titkos Mikkentyű

Sziasztok!

 

Hétvégén végre eljön a kártya ünnepe tulajdonképpen. Rég látott barátok találkoznak majd szombaton, hogy elsőként kezükbe foghassák a legújabb kiegészítő lapjait a szeretett mesekártyájukból. Sokkal több ez mint egy hobbi. A játékosközönség nagy része ezektől a lapoktól az évek alatt rengeteg emléket, régi storyt, gyerekkori pajtást vagy akár egy életre szóló barátságot kapott. Remélem sokan vannak még így vele, hogy ez nem csak társasjáték amit leveszel a polcról. Rengeteg időt és energiát fektettünk mindannyian mióta megismertük, és azt kívánom azoknak akik most ismerkednek a játékkal hogy ők is csupa-csupa jó élménnyel gazdagodjanak. Mai cikkemben pár tanácsot, tippet szeretnék megosztani veletek, mit érdemes tudni, hogy érdemes készülni a szombati játékra.

 

Tibi barátom tavalyi cikkjéből nyúlok kicsit, ennél jobban jelenleg nem igazán lehet felkészülni. Na persze vannak olyan elvetemültek, akik már egy hete a kinyomtatott kártyákkal játszanak otthon stikába.

 

Olvasd végig figyelmesen a kiegészítő lapjait, kiemelten koncentrálva a Gy-Á részlegre.

Rakjál el kezdő toronyszinteket a versenyre, vagy kérj kölcsön időben.

Hozzál igény szerint kellékeket (kocka, kártyavédő, playmat,…). Ha ezekből valami mégis elmarad, helyben tudsz venni.

Ne felejtsd otthon a nevezési díjat.

 

Mi fog történni szombaton?

 

Most elkezdhetnék jósolni több témakörben (akár a nevezők száma, szombati esti elhagyott felszerelések száma, a “nem kellett volna már”-t rejtő vasárnapi napszemüvegesek aránya stb.) de ragaszkodjuk a játékhoz szorosabban kapcsolódó témákhoz. Ami biztos hogy a nevezés után a verseny kezdetén mindenki megtudja a legfontosabb információkat a szervezőktől, majd leülve szépen sorban megkapjuk a pakli kialakítására használható 7 csomag lapunkat, egyenként 12 kártyával. Miután ezeket regisztráltuk, ebből a 84 lapból fogunk tudni elkészíteni egy legalább 40+3 lapos paklit amivel küzdhetünk egész nap folyamán. Fontos hogy a kibontott lapokon kívül kezdőtoronyszintként már csak 4 (Győzelmi oszlopGyőzelmi oszlop, KüzdőveremKüzdőverem, Látomások barlangjaLátomások barlangja és Legendás tavernaLegendás taverna) közül választhatunk, de a kiegészítőben megjelenő toronyszintmennyiséget nézve, tuti lesz még lehetőség. Senki ne ijedjen meg ha esetlegesen az első meccse után rájön, hogy nagyon rossz irányba alakította ki a deckjét, bármelyik forduló között szabadon variálható a paklija a 84 kibontott lap adta lehetőségekkel.

Speciális szabályok

Ez a bontott eltér kicsit az eddigiektől. Ennek oka csupán annyi, hogy a megnövekedett lapszámú kiegészítő, nagyobb szórást fog mutatni a gyakori és átlagos lapok között, ezért sokkal kisebb a valószínűsége egy-egy játszható frakció felé eltolni a paklinkat. Ilyenre nem mostanában volt példa, a 18-18 darabos gyakori átlagos sorú kiegészítők az elmúlt években folyamatosan biztosították a konzisztensebb bontott paklis versenyeket. Na de mik ezek a szabályok:

 • Nincs jellemellentét.
 • A játék kezdetén, minden játékos irányítása alatt egy <strong>Stratégiai tanácsadók</strong>Stratégiai tanácsadók kerül a Jelenbe.
 • Minden játékos fordulónként egyszer a harci körök lépésben kiválaszthat egy Kézben lévő lapot, amit akciólapként leidézhet a következő paraméterek szerint, az eredeti laptípusa helyett:
  1 MP Hadúr beavatkozása
  ID: Pillanat AT: Cselezés F: Harc S:
  Célpont frontember 2 szintet sebződik.

Az első szabály kiküszöböli a bálterem hiányát, vagy pont azt hogy ne kelljen mindenkinek báltermet használnia a verseny folyamán, személy szerint remek ötletnek tartom, bár az háttérvilág szerelmesei furcsán fognak nézni amikor a vörös és fekete hadtest, vagy akár egy-egy ellentétes vallás képviselői egymás oldalán viszik győzelemre csapatukat, de nehéz idők, nehéz megoldásokat szülnek.

A stratégiai tanácsadók lapnak mindenki örülni fog, aki a diadalpontokra építi fel majd a pakliját. Nem kell külön magyarázni mennyire hasznos képeséggel rendelkezik a lap.

Harmadik szabály pedig szintén segíti a bontott verseny játékélményét, de amekkora előnyt tud adni, akkora hátrány is lehet. Ameddig ellenfelünk kezében van lap, és még nem avatkozott közbe a hadúr a fordulóban, folyamatosan fenyegető nyomás fogja nyomni a vállunkat. Első és második szintű kalandozóinkkal nagyon óvatosan kell majd manővereznünk, főleg ha bontásunkban nem sok gyógyítót sikerült a csapatainkhoz bérelni.

 

Mire figyelj pakliépítéskor

 

Itt nincs senki a világon aki megmondja előre mit hogy kell összerakni, ugyanis bontásfüggő. Lapok szintjén nem elemezném végig a kiegészítőt bontott szempontból, a gyakori és átlagos lapok nagyon hangulatosak, alig várom hogy játszhassak velük. Azonban vannak azért olyan ajánlások, amiket érdemes talán figyelembe venni:

 1. A legelőször talán ki kell találni milyen győzelmi kondícióra fogsz utazni. Természetesen megadhatod magadnak az esélyt, hogy ezekből több felé is kacsingasson a paklid, de szerintem ez mindegyik kárára fog csak menni. A kiegészítő alternatív győzelmi kondíciói szerintem a bontotton nem fognak működni, legalábbis külön erre paklit építeni lehetetlen. Küldetés és a DP vonal adja magát leginkább első ránézésre, de a rombolás hívei megfelelő számú és mp/szint arányú kalandozóval az ostrom mellé is letehetik a voksukat. Lapot fogyasztani is lehet, az 55 perces fordulók erre bőven adnak lehetőséget és a kiegészítőben is vannak erre alkalmas kártyák.
 2. Az akciólapok és kalandozók szinkronja: Lehetőség szerint olyan akciólapokkal vágjunk neki a mérkőzéseknek, amiket a deckben szereplő kalandozók képesek is használni. Biztos lesz aki benézi majd ezeket útközben, de rengeteg jól használható univerzális akciólapunk van, akár a mérgek, akár a bárki által leidézhető akciólapok, ezeket én semmiképp nem hagynám ki a paklimból.
 3. Akadálylapok: Ha rám hallgatsz akkor amit kibontottál ezek közül, azt bele is rakod a paklidba. Az erejük megkérdőjelezhetetlen, semlegesítésükre nem lesznek most nagy huszárok szerintem senki paklijában, kezünket nem fogják. Annyi gondunk lesz velük, hogy hova csatoljuk le, de ezt meg a helyzet adja majd és legfeljebb rosszul döntünk.
 4. Egyedi és mítikus kibontott lapjainkat el kell tudnunk engedni. Erősek lesznek majd, ha egy korforduló decket építhetsz köréjük, de itt lesz olyan zászló amit ki se tudsz rakni majd a meccseken.
 5. Az utolsó, ám legfontosabb ajánlásom a pakliépítéskor, hogy ne hagyd otthon a jókedved!

 

Nem szaporítanám tovább a szót, jó felkészülést mindenkinek a szombati napra, aki úgy érzi a vasárnappal duplázhatja az élményt. Gyertek el amennyien csak tudtok, tisztességgel vonjuk fel az összes Lobogót!

 

babbbR