A pártütő tartomány

“Úgy tűnt, Kyria az örökkévalóságig fennmaradhat” – mondta az Ynev-leírás. “A háborút az döntötte el, hogy a tartomány hatalmasai a Kitaszított oldalára álltak.” Ha belegondolunk, utána végig ott is maradtak, a civilizáció általuk ideálisnak tartott formája egy szűk elit uralma a hatalmuktól félőkön. Az, hogy “ők nem gonoszak, csak másik kontinens, más faj szülöttei, vének, felfoghatatlanul mások“, ez szvsz harmadosztályú píszískedés, szerecsenmosdatás kőolajjal.

Ettől persze még kemények, mint az élet Rualanban, a kultúrájuk, és a nyers erő, a mágikus potenciál, a felhalmozott tudás, és a bögyük alatt csörgedező managóc nem csak a szerepjátékban, hanem a kártyában is kívánatossá teszi őket. Nem kell köldökig érő dekoltázs, darázsderék, lehet ráncos, löttyedt, satöbbi, csak rá kell írni a papírra, hogy toroni hatalmas, és el fogja vinni a kedves vásárló. Így volt ez a kezdetekben, és így van ez ma is.

 

Időközben jó páran manifesztálódtak a kártyalapokon, lássuk csak: Jakirte, Sittas. Fried, Harrn, Hania. Essyl, Mora. Ez boszorkányerőddel pont 11 DP. Jó-jó, de annyi MP, hogy fáj kiszámolni – mondhatnák a károgók. Akik persze régebben járják a halál iskoláját – tehát mondjuk huzamosabb ideje játszanak MK-t, ők tudják, hogy az EK-tól napjainkig mindig összejött a DP ezeknek a zord arcoknak. Ezek mégiscsak kasquenben zuhanyoznak, börtöneikből a koronavírus sem juthat ki a shuluri piacra, nemhogy a fogvatartottak, és ragozhatnám.

 

De inkább pakliépítési téren ragoznám, nem hangzatos szólamokkal. Ha erre adjuk a fejünket, akkor már azonnal a kezdéskor súlyos döntéseket kell hozni, elsősorban kettőt. Az egyik, hogy ki legyen a kommandante, a másik, hogy hogyan nézzen ki a torony. Máskor ugye a kommandante nem kérdés, őt kiválasztjuk, és kalap, kabát. Itt, hogy heten tolakodnak az arcunkba, eleve megpörgetjük az toroni rulettet.

 

Ki mellett mi szól?

  • Jakirte: az ellenfél laphúzásának bénítása ótvar dolog. De ehhez törekedni kell a minőségi lapelőnnyel is járó játékra, tehát, amikor mégis leteszünk valamit, annak ütnie kell. Ez a formátum persze amúgy is spoiler halmozás a köbön, a ‘kinek van nagyobb mappája’ verseny mellett a ‘ki keveri sűrűbbre a pálinkát’ vetélkedő kétkategóriájú, vegyes iszapbirkózása valójában. Lényeg, hogy ha Jaki kezd, akkor extra, sor fázisú laphúzást, és minden módon történő decksűrítést érdemes alkalmazni.
  • Sitttas. Ők ugye együtt jelentek meg és mindig kistesónak számított. Jaki valahogy mindig 1-nél több lapjától fosztotta meg az ellenfelet, mert a kezünkből a régi korban, amikor a keresés ritka kincs volt, ha 3 lapot kipörgettél egy körben, az már nem is számított annyira rossz körnek. Jelenleg viszont, van egy titkossztekk, az ófa ága, amivel a 75/1-et az ellenfél játszhatja 5 lapra. Szerintem ez megfontolandó.
  • Fried: ő nem éppen kiépülős fiú, ha vele kezdünk, a többiekre nincs szükség. Ő végvárral ostromol, és akadálylapokkal sohasem találkozik – azok a Tharr-szentély alatt végzik. A boszorkányerődös deckben tipikus 7-ért 1 DP-s másodhegedűs.
  • Hania: rendes formátumon szerintem atombrutál. Női boszorkánymester, no comment. Régen úgy játszottam, hogy seyrine démontól boszorkány alkasztot kapott, és emiatt a famulussal a szemmelverés királynőjeként igen kellemetlen szituációkat okozhatott. Ám ezen a formátumon nem jellemző a körönkénti 1 feletti kalandozókipakolás, az egy szem seyrine felhúzása szóba sem jöhet, így a témában Fried csendestársa, 6-ért 1 DP-s platinium member.
  • Harrn: a DP-s deck elég ritka, és csak 2 DP-t lassít, talán ő a leggyengébb a társulatban.
  • Eyssl: Őbelőle a szövetséges verzió a realitás, 0-ért ad egy igen nehezen szabotálható DP-t, jó kis engine, Mora mellé készült, bő másfél generációval későbbi papírok, és ők bizony a modern metát szorongatták. Kezdeni nem lehet vele, de őt mindig jó lesz lerakni. Kalandozó formájában épp olyan, mint Fried, nem várja be a többiek előkerülését, ül a kis bazalttrónján és mégis megy mindenhová.
  • Mora: a csapás-témában nyilván ő kezd, de vajon megéri-e vele indítani, ha az egész családot össze akarjuk ugrasztani egy közös fotóra?

 

Végigfutva a leginkább primer szempontokat, nekem úgy tűnik, hogy a két legrégebbi motorosból érdemes egyet választani. És, az érdekesség kedvéért ma Sittas lesz a starter, nem mellesleg azért, mert Jakirtének létezik egy 1 MP-vel olcsóbb, MP-t termelő változata. És ugye az MP, az értékes jószág…

Tehát, kezdünk egy Sittas Seur DakkSittas Seur Dakk, Ófa ágaÓfa ága, Critai táblaCritai tábla, Déli kapuDéli kapu kombóval. A Déli kapu szerepe nyilvánvaló, előszedi az boszorkányerődboszorkányerődöt, amikor kell. Ugye, mindenki számára nyilvánvaló, hogy a cern mellett egymást nem tennék 2-2 MP-vel olcsóbbá, így hiába passzol a témához, klánépítésnél nem nyerő.

 

A paklink innentől kezdve három lábon áll

  1. Csúcsra kell járatni azt, hogy az ellenfél ötös kézmérettel igyekszik boldogulni, érdemes minél több olyan lapot betuszkolni a pakliba, ami kivesz 1-1 lapot a kezéből.
  2. Ki kell csalogatni búvóhelyükről a sorunkba a hatalmasokat.
  3. Meg kell tudni termelni az erőforrást a további hatalmasokra.

A sorrend nem véletlen. Közben persze életben kell tudni tartani a sorunkban gubbasztó nyeszlett nyugdíjasokat (ez nálam beletartozik a 3. pontba, a ránk lesújtó végzet counterelése ilyen erőforrás), és valahogy el kell érni, hogy az ellenfél ne nyerje szét magát (ez meg az első pontba, ha nincs nála semmi, úgy vélhetően nehezebben nyer).

A székünk három lábának stabilizálása lesz a decképítő motor, megnézzük, melyik mellékcél milyen lapokkal támogatható meg a legjobban.

 

Első láb, a kézméret rohasztás

Ide olyan lapokat tegyünk, amit a lapkeresőben a “kézből eldob” szűrésre felbukkan, és valamilyen szinten harmonizál a hatalmasokkal: Nézzük laptípusonként:

Elszabadult főnixElszabadult főnix, KidobóemberKidobóember, Sandarr helytartójaSandarr helytartója, VarthonVarthon, Koldusok hadaKoldusok hada, Feledés leheleteFeledés lehelete, A szenvedés angyalaA szenvedés angyala, ÁrnylidércÁrnylidérc, HegyisárkányHegyisárkány.

TornádóTornádó, Szélvihar keltéseSzélvihar keltése, ZsarolásZsarolás, Viharos szélViharos szél, SzikrafűSzikrafű, Sonioni opálSonioni opál, Tüzes tekintetTüzes tekintet, TűztölcsérTűztölcsér, Utánpótlás elvágásaUtánpótlás elvágása, ElementálfészekElementálfészek.

Kijárási tilalomKijárási tilalom, A Szoborlovag parancsolataA Szoborlovag parancsolata, Könnytelen öreg tekinteteKönnytelen öreg tekintete, Sárkány tekinteteSárkány tekintete, Sárkány ébredéseSárkány ébredése

 

Másik láb, a szaporítószerv

Ide két toronyszint aspirál: Északi kapuÉszaki kapu és Héroszok csarnokaHéroszok csarnoka. Jó lehet még a halvány reménysugár, a hatalmasok MP-értéke elég magas. Az északi kapuval eldobott Hatalmast az Ylchan Magrath tüzeYlchan Magrath tüze, illetve a HaditanácsHaditanács visszaveszi (az Ylchan Magrath BaziliszkuszBaziliszkusz mellett ingyenes). A héroszok csarnoka segít letenni őket, pl. A PávaA Páva 8-2-4=2 mp valós erőforrásért csatlakozik hozzánk. És sorelhagyáskor kapunk 1 MP-t. Triviális hozzájuk az Álomkristály felkutatásaÁlomkristály felkutatása, hiszen minden hatalmas oldja, és manát, illetve kulcslapot szerezhetünk. Ez nem olyan rossz arány, a 6 deckben lapuló hatalmasból 4 a kezünkbe kerülhet ezek által.

 

Utolsó láb, jön a kihagyhatatlan

HaditervekHaditervek, HadiállapotHadiállapot páros, és az örökifjú ConcordiaConcordia. Eleve két hete próbálom befejezni ezt a cikket, a küldetésekről még nem beszéltem, és +!%!/+ meleg is kezd lenni. Ősi feature A császár kegyének kiérdemléseA császár kegyének kiérdemlése, ha nem is 13 DP-s győzelmet szerzünk vele, de 2 hatalmas ha megoldja, az az erőddel 10 DP. Miért megyünk el küldetésre? Hát, főként azért, mert az ellenfél a csökkentett kezével olykor cselekvésképtelen, megrövidítjük szenvedéseit. Amikor 5-ös kézről indul, kirak 2 kártyát, és van nálunk bármi, ami harcban dobat, jó esély lesz rá, hogy semmi kártékonyat nem tud tenni nekünk. Az ilyen pillanatokra egy Utazás a kapuk terén, kitörés a lázálmok fogságából, jogos örökség megkaparintása trió csodás lezárás lehet, illetve a többi 0 MP-s küldetés között is találhatunk néhányat, amit tudunk oldani. Nem sorolnék fel harmadosztályú gyakori kártyákat, a jogost is csak a kínálkozó Grimoire miatt tettem be – UKT – jogos – lázálom: 4 DP. És itt van egy szintén ősi feature: Szöktetés az inkvizíció tömlöcébőlSzöktetés az inkvizíció tömlöcéből. Jó esély van rá, hogy 5 MP-ért letehetünk egy hatalmast. Mivel itt küldetés MP-igényét fizetjük, egy Athalay csarnok 2 pont kedvezményt jelenthet. Mivel pörgetünk pár toronyszintet, a Tizenhármak tornyaTizenhármak tornya említést érdemel.

 

Matekpélda

Sittas kezd, hoz héroszokkal Pávát, aki elindul szöktetni (athalayyal) Haniát. Mennyi DP-nk lesz, mennyi MP-ből, illetve nyerhetünk-e ennyiből? Ha nem, mivel kell még kiegészíteni a legideálisabb MP-igényt megcélozva? (Baziliszkusz szövit számoltad?)

A matekpéldát továbbgondolva – mert tudom, hogy vannak páran, akiket a nyeremény (ld. lentebb) nem riasztott el kellőképpen – jól látható, hogy 3 kör alatt 4-5 hatalmas kijátszása nem is ördögtől való – illetve nagyon is tőle való, ám korántsem kivitelezhetetlen. Jó lapokat kell húzni hozzá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy milyen nyeremény??

A helyes megfejtést beküldők között tizenháromezer éves Boszorkánybörtön-tagságot sorsolnak ki a megbízóim, a tagsági idő lejártakor jutalom sort küldenek az addig megjelent ultrákból, illetve addig is minden Charnet – Áspiskígyó együttálláskor megküldik az aktuális kiadói terveket és tesztdokumentumokat (braille írással, mert a Boszorkánybörtönben fény az nincs). A hibás megfejtést beküldők is apellálhatnak a tagságra, nekik minden Kék holdtöltekor új kitűzőt biztosít Daumyr felvigyázójaDaumyr felvigyázója, amit az esedékes étkezés végén fel is helyez a tarkóbőrre, (az illusztráción a kitűző a szilva mögött látható a tálcára helyezve). Érdemes tehát utánaszámolni!! A hatalmasok minden olyan központi idegrendszerrel rendelkező lényt beküldőnek tekintenek, akik a cikk olvasása során a 8+2 műveletig legalább fejben eljutottak… Erre mondják azt hiszem, hogy “ők nem gonoszak, csak másik kontinens, más faj szülöttei, vének, felfoghatatlanul mások” Most mondhatnám, hogy csak vicceltem, de tudjuk, hogy ők komolyan gondolnák, minek píszískedjek a nevükben?

 

MDani