Tyrrano tombolása –

A mai nap rendhagyó abból a szempontból, hogy ugyanarról a lapról írok cikket, mint a testvérem. Amikor megláttam, hogy a Tyrrano tombolását választotta cikkje tárgyának, akkor rögtön felvillant az összes emlék a lappal kapcsolatban.

A mai cikk témája ezért az lesz, hogy a legegyszerűbb, legnagyobb spoiler lapok sem öncéllal készülnek. Szeretnék betekintést adni Neked a kulisszák mögé, hogy lásd milyen gondolatok foglalkoztatják a laptervezőt.

Mielőtt azonban rátérnék erre, hadd foglaljam össze, hogy mit állított BAM a MÁSIK CIKK-ben.

0 MP Tyrrano tombolása Időtartam: Pillanat
Beriqueli invázió
Kárhozat szilánkjai Grafikus: Zubály Sorszám: 3375
Csapás
Jelenben lévő célpont akadálylap, vagy Jelenben lévő célpont 0 MP-értékű Nyílt lap megsemmisül. Szövetségest és nevesített lapot nem célozhat. A célpont játékosa választhat egy újabb célpontot a fentiek szerint. Ez addig ismétlődik, amíg valaki nem választ.

BAM Bemutatta a lapot, felsorolta annak legfontosabb előnyeit. A lap kiválóan leszed spoiler lapokat, mint amilyen a Jogos örökség megkaparintása, a Rejtett város, és társai, de kiválóan alkalmas a Tiltott tekercs, Fakó krysallus és a többi 0 MP-s felszerelés eliminálására. Érvelésének központi eleme volt, hogy akadálylap leszedésre is alkalmas, és emiatt soha nem halott lap. Ezekből látható, hogy a versenykörnyezetet alapvetően befolyásoló lapról van szó. Adódik a kérdés, hogy mi szükség volt erre?

A válasz mint olyan sokszor sokrétű, éppen ezért játéktechnikai és hangulati oldalról is szeretném megvilágítani a kérdést.

Játéktechnikai motiváció

Veled is sokszor előfordult már, hogy annyi lap volt az asztalon, hogy alig tudtad követni? Volt már olyan helyzet, hogy egy telecsatolt kalandozón annyi felszerelés volt, hogy meg kellett kérdezned mi van még a Fényúr, Dobótőrök alá rejtve? Volt már olyan, hogy sok lényegtelennek tűnő lap volt a páston? Volt már olyan, hogy szeretted volna leszedni saját akadálylapodat vagy küldetésedet, mert a rájuk vonatkozó korlát megkötötte a kezedet? Ha ezen kérdések bármelyikére igen a válasz, akkor az érv lehet a Tyrrano tombolása mellett. A tesztcsapat tapasztalata alapján ezek a problémák valósak. Úgy gondoltuk, hogy érdemes egy takarító lapot kiadni, ami pár zavaró elemtől megszabadítja a pástot.

Az a tény, hogy a Tyrrano tombolása visszalőhető az ellenfélre nagy segítség abban, hogy a játékosok “közös megegyezéssel” eltakaríthatják a kevésbé fontos lapokat oly módon, hogy a kalandozók manőverezése központi elem marad.

Hangulati motiváció

A Kárhozat szilánkjai igen erősen hangulat kiegészítőnek készült. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek benne erős és hasznos lapok, azonban határozottan magával vonja, hogy a lapok mechanikájának és a lapok hátterének illeszkednie kell vagy a “Kárhozat”, vagy a “Szilánk” szóba. Utóbbi kifejezés a szet itemekre utal, amik összeállva erősebbek, előbbi kifejezés pedig a gonosz térnyerését vetíti elő. Korábbiakban beszéltem arról, hogy a Homálytestvér mennyire illik a Kárhozat témába, és hogy véleményem szerint a törpék korrumpálódása az egyik leghangulatosabb ynevi történet. Ezen felül azonban szerettük volna belecsempészni a Kárhozat szilánkjai azt a jelenetet is, amikor a törpék Ősellensége, Tyrrano pusztítja végig a pástot. Meg akartuk idézni a törpéket érő csapások ereje és hangulatát!

Remélem, hogy sikerült rámutatni arra, hogy spoiler lapok is elősegíthetik a kiegészítő hangulatának erősítését, és betekintést nyújthattam a laptervezés mögött álló koncepciókba. Ha bármi kérdésed van a lappal, vagy a tervezéssel kapcsolatban, akkor azt a cikk alatt felteheted!

Szerző: András