Tűzokádó veszedelem

Az alábbi cikkben a közelgő kiegészítő egyik fő faját, a sárkányokat fogom elemezni. Természetesen még nem az új lapok, hanem az eddig megjelent sárkányok, és sárkányokhoz kapcsolódó lapok hatásait veszem górcső alá. Ennek ellenére, aki figyelmesen olvas, az már kezdhet is találgatni, hogy mit hoznak ezek a gigászi hüllők az Ősök ébredésében.
Az évek során már szinte minden laptípusban jelent meg valami sárkányos, és vannak hatások, amelyek jellemzően sárkányokhoz kötődnek. Lássuk mik ezek, és hogyan kötődnek hangulatilag a regényekből ismert hatalmas lényekhez!

I. Szárnyaló pusztítás
A sárkányok félelmetesek, és kíméletlen rombolást tudnak véghez vinni ha úgy akarják. Rettenetes szavaikkal egész városokat dönthetnek romba. Szárnycsapásaikkal gyilkos szélviharokat kavarnak. Hatalmas termetük már önmagában elég arra, hogy egy egész sereggel elbánjanak.
A kártyában ezeket a tulajdonságaikat leginkább a sárkányos lapok lapdobató képességei és hatásai mutatják be. A játékos lapjai gyakorlatilag erőforrások. Ha pedig a sárkány elpusztítja az erőforrásokat, lerombolja a városokat és porig égeti az élelmet, akkor a játék véget ér.
Jellemző lapok: Sárkány tekintete, Sárkányok fénykora, Hegyisárkány

II. A sárkány kincsei
A sárkányok rengeteg mesében és mondában mesés kincsek őrzői. Ezeket a kincseket jól ki is használhatjuk, ha a szóban forgó óriáshüllőtől megszerezzük azokat, vagy ha történetesen a sárkány a szövetségesünk.
Ezek a kincsek nem mindig anyagi javakat jelentenek. Sokszor hatalmat vagy tudást szerezhetünk a hatalmas lényektől. Nem árt azonban óvatosnak lenni. Az ilyen kincsekért sokszor nagy árat kell fizetnünk.
A játékban ilyenek a sárkányokhoz kötődő KINCS lapok, illetve a kézméret növelő és laphúzó hatások.
Jellemző lapok: Anvariai sárkány, Sárkány ajándéka, Caput Draconis

III. Acélkemény pikkelyek
A sárkányok nem csak erősek, de nagyon nehéz velük végezni is. Pikkelyeik mágiától és fizikai támadásoktól is remekül megvédik őket.
A kártyában is előfordul néhány ilyen hatás, melyek csökkentik, vagy egyenesen semmissé teszik az ellenfél sebzését.
Jellemző lapok: Sárkánypikkely vért, Queliquor

IV. Hatalomszó védelem
A sárkányok fajának egyik veszélyes fegyvere az aquirok ellen, hogy remekül képesek a hatalomigék ellen védekezni, ráadásul ők maguk is aktív használói ezeknek.
A kártyában is sokszor remek védelmet kapunk hatalomszavak ellen sárkányok formájában. Ezek a lapok nem feltétlenül semlegesítik a rettenetes igéket, de mindenképpen előre visznek az aquir fajzatok elleni harcban. Már csak azért is felbecsülhetetlen értékűek az ilyen hatások, mert a hatalomszavak ellen nagyon kevés hatékony védelem létezik a kártyajátékban.
Jellemző lapok: Sárkány driáq, Hisíquor

V. Hűséges harcostársak
Legendák szólnak olyan lényekről és kalandozókról, akik sárkányháton repültek a csatába. Nagyon jól összeszokott elfek és sárkányok között nem volt ez ritka a Sárkányszövetség idején. A későbbi korokban annál kevésbé lett azonban jellemző az ilyen jellegű bajtársi együttműködés. A sárkányok utódait persze néhány félelmetes hírű szekta, törzs, vagy egyéb szervezet tagjai képesek a hetedkorban is megülni, de ez nem mérhető a valódi, intelligens sárkányokkal való összefogáshoz.
A játékban a HÁTAS mechanika és néhány különleges lap segítségével tehetünk szert ilyen hatalmas szövetségesekre.
Jellemző lapok: Ezüstkardú Fraien, Anuriai sárkány, Nagy Vordak

VI. Mély álom
A sárkányok a harmadik hold elpusztítása után már csak ritkán és rövid ideig képesek aktívak maradni a számukra mágiaszegénnyé változott Yneven. Éppen ezért az igazi sárkányok évezredekig tartó álomba merültek, míg kisebb utódaik szintén sok időt szentelnek a pihenésre.
Persze ha egy sárkány felébred, akkor mindig jelentőségteljes dolgok történnek.
A kártyában is van néhány olyan lap, amelyek ilyen hangulati töltettel rendelkeznek.
Jellemző lapok: Hisíquor felébresztése, Sárkány ébredése, Szunnyadó sárkányfióka

VII. Lángoló világ
A végére hagytam a legalapvetőbb sárkányokra jellemző tulajdonságot, ami minden mesekönyv első oldalán megtalálható. A sárkányok képesek szájukból tüzet fújni. Ez a kétségtelenül hasznos adottság remek fegyvernek bizonyulhat ellenfeleink ellen. Már persze ha a sárkány a mi oldalunkon harcol. Ellenkező esetben a legrosszabbakra kell számítanunk.
Jellemző lapok: Sárkánylehelet itala, Tűzsárkány lehelete

Mint azt láthatjuk rengeteg hatásból válogathattunk, mikor az új kiegészítő sárkányokhoz kötődő lapjait terveztük. A fenti hangulatokból igyekeztünk minél többet az Ősök ébredésébe csempészni. Ha jól számolom egy kivételével mindegyik pont képviselteti majd magát az új sárkányos lapokon.
Már csak nagyjából két hónapot kell várni, és felébrednek a sárkányok!

– Liborion –