Toronyszintek újratöltve

Az eddigi lapbemutatók többségéből némiképp hiányoltam, hogy a lapok nincsenek semmilyen kontextusba helyezve. (Mindig a kezdőmondat kelti fel a figyelmet, remélem, sikerült 🙂 Lehet, ez csak nekem hiányzik, de ezt a cikket én írom. A toronyszint olyan laptípus, ahol ez a kérdés erősebben jelentkezik, mert a torony kezdőkártya, fix lap, alaperőforrás a paklikban. Ismerjük az érzést, amikor keverjük a decket, ránézünk az ellenfél tornyára, és meg is van a matchup? Keverés közben átpörög a fejünkön, mik a parti kulcsmozzanatai, hol lehet – és nem kéne – bakizni. Ezeket az előretudásokat borítják pofára azok tornyok, amiket extra elemként teszünk a pakliba, berakunk egy WTF kezdőtornyot, és nincs meg a matchup, nem pörög át a warning-lista az agyon (vagy más pörög át), jöhet a benézés. Ezzel a tornyok igen jelentős hatással lehetnek az egyes meccsekre – és emellett a teljes pakliéptésre. Ha 2 helyett 8 torony jelenik meg, a meta szélesedére előtt halmozott esélyek nyílnak, mert a preko’ témát lehet máris így-úgy-amúgy játszani, alakítani. A net-decking persze ezt aztán valamennyire lerongyolja, de a lapok azzal a reménnyel születnek, hogy játszotok velük, és az interakciós távlatokat kipróbáljátok, kiaknázzátok – egyébként mindig csak 15 kártya jelenne meg, mert azok a legerősebbek… Az alapcsomagban azért majd 200 kártya érkezik, és nem feleennyi, mert a fejlesztők azt hallották tőletek, hogy a CYMK skála színkavalkádját preferáljátok a szürke 50 árnyalata helyett. A lehetőség lassan a kezetekben van, élni kell vele!

 

Ahogy Bársony Tomi cikkéből megtudhattátok, bőven jönnek új tornyok: ő is bemutatott négyet, és én is ennyit fogok most, és még jöhet pár. Jött már ultra torony is, jött az Ércek Glóriája, ott szunnyad a mappákban az alvilági birodalom kiépítése. Azonban, ennél még sokkal meghatározóbb, hogy az IT kieggel 6 torony rotál le, és ezen a lap-sloton páran észrevették már, hogy picit szűk (és tovább szűkülne) a kínálat. Ezt orvosolni kellett, hogy ne a metánk merevedjen be, hanem a …

De inkább nézzük, mik viszik sírba imádott kerengőnket:

 

 

Adron-szentély

FAL: 1, AKADÁLYOK: 2
NYÍLT LAP
MP-igénye helyettesíthető egy toronyszint feláldozásával.
[állandó képességegyszeri képesség] Célpont VARÁZSHASZNÁLÓ főkasztú kalandozó MOMENTUM-ot kap a forduló végéig.

 

A varázshasználók nem szerették korábban a harcias deckeket. Ez a korszak lezárul, az Adeptusok parkjával kiegészülve egy tűzvarázslós pakli ellen lyukas garasunk sincs, le fog lőni. Snilek, Kyrek, goblin hullarablók, Daik, Hajós, Oquicorr, lesathék, megbízott, Igron, abaszisz rontásügynökei és az “esetleges” újonnnan érkezők. A lap nyílt, a halál messziről integet. Kiépülve a teljes varázslóklánt feltunningolhatjuk, a kezdőtornyokat becserélhetjük ilyenre, és jöhet az isteni szikra… Szerintem Ijdríg kacaja is új értelmet nyer varázsolgatós paklikban így, hogy nincs akkora kockázata az mp-hátárnynak. A fenti torony énszerintem sokadvirágzásra kényszeríti az ellenfelek deckjeiben a manacsapda elpusztítását, majd mindjárt meglátjuk, hogy ennek nem is egy oka van, hanem legalább kettő:

 

 

Sigranomói Egyetem obszervatóriuma

FAL: 1 AKADÁLYOK: 2
NYÍLT LAP
[állandó képesség] Küldetésekhez legfeljebb 3 akadálylap csatolható.
[3egyszeri képesség] Játékosa húz annyi lapot, amennyi küldetést irányít. A képesség MP-igénye nem módosítható.

 

Egy hangyányit elgondlkoztam azon, hogy ezt a lapot azon a szálon futtassam, hogy a régi sigranomo milyen broken volt, de itt az új, ugyanúgy lapokat ad, de nem elborult módon. Helyette úgy döntöttem, hogy folytatom az Adron-szentélynél beindított történetet, a varázslós harci deckről. Tehát, harc. Jön a momentumos villám. OK, leszedem, befordultál, most én jövök. Eddig ennyi volt egy manacsapda karrierje.

Ezentúl azonban lehúzunk róla (az ITF-ről, és az ellenfél által ránktukmált besúgókról, az aranylopó és ostromingyenesítő új, toroni küldikről, netán a kitett krónikásról) még egy bőrt. Minden körben!! Emlékszünk, mit írt Akheron Dagobert fészkénél, hogy a MK-t újabban nem manára, hanem kézben tartott lapminőségre játsszák? Hát igen, van mp-hátrány … de én jövök, és 14 lapból jövök.) A Kobrettó fanatikus vigyorog, mint a sültalma a gyros tálon: szintet kapok, lapot kapok, momentumot kapok, frontibünti helló, a Tinolokon nem átmenekülök, hanem felégetem az egészet, hogy a hósapka leolvadjon a tetejéről… Éberbe forgást kérek, ja az is van… egyetlen baj van, a lap költsége elég magas. a körönként kapott 4 mp 75%-át kell beleforgatni, ha előnyt akarunk szerezni. 3 mp-ből raicidas nem ritkán 9 szintnyi kalandozót tesz le. A játék dinamikája azt súgja nekem, hogy ehhez az arányhoz az új kieg erősebb témái fel fognak nőni, simán számíthatunk 0-ért 4 sebre, 1 mp-ért 3+ szintnyi kalandozóra. Ebben a relációban a 3 mp borsos költségnek tűnik. Van rá lap, kombó ami ezt kedvezőbbé tehette volna, de a lap szövege ezeket a gondolatkísérleteket megspórolja nekünk. Mehetünk tovább:

 

 

Arel-szentély

FAL 1 AKADÁLYOK 2
[megszakító képesség] Játékosának kezdeményező csapat sorelhagyás fázisában, ha rejtett lap, akkor véglegesen nyílt lappá tehető. Játékosa húzhat 1 lapot, ha csapatában van élet jellemű kalandozó.
[állandó képesség] Ha játékosa mentő-, próba-, vagy támadásdobást tesz, és nyílt lap, akkor véglegesen rejtett lappá teheti. Ekkor a dobás eredményét utólag 1-gyel módosíthatja.

 

Az elmúlt kiegekben – a Dúlás óta – Arel hátrányos diszkriminációt szenved. Gagyi kallerek hangulatszövegében bukkan fel itt-ott, sehol egy Chei, vagy mázlihintő Arel-sólyom, semmi, csak Krad, Dreina, Krad, Dreina, Ranagol mindenütt. Arel, jelentem, kilép a porondra, méghozzá totál új mechanikával, az önmagát ide-oda forgató torony timpanonján… (Remélem valami liget lesz a képben, nem egy hodály egy böhöm madárszoborral). Tehát: ha elindulunk valahova, dugi lapot kapunk: -Ne passzolj, csináld, A’frad! -súgja. Ha belevágunk, és elkövetkezik a harc, perdül a kocka, Arel belemódosít. Na nem annyira, mint a Harcoltár, csak egy dobásocskába. De, ha újra megyünk, új lapot húzhatunk, új kockadobást legyint meg a sólyomszárny. Ami még nekem szimpatikus, hogy a két torony opciót kínál: ingyen kérsz 1-1 lapot a hordádnak, vagy fix költségért kérsz valamivel többet, netán mindkettőt? Ugyanarra az igényre érkezik két verzió, a konkurencia egyik iskolapéldáját láthatjátok a fenti 2 kártyában. Remélem, tetszik! Mindenki döntse el, melyik fér be a dekcjébe!

 

 

Fájdalmak terme

FAL 1 AKADÁLYOK 2
Felfedésekor az ellenséges csapat kalandozóinak alapszint mentődobást kell tenni. Sikertelen dobás esetén az adott kalandozó sebződik 1 szintet.

 

Láttunk már pár blokkoló lapot: siralomkutyát, sandarrt, és vannak régebbiek, Ragály, Ijdríg, stb. Egyrészt, ha végiggondoljuk csak ezt az utolsó 2 lapot, azt látjuk, hogy egy 3. szintű kaller a 0-ás falon sem jut át, hanem inkább jól megfexik (Mr. X rulez) Hogyan is? Ugye a 3. szintű hullajelölt Ragály mellett 2-re dobja a mentőt, ez simább bukó, mint az ős-epic Tharr-szerzetes VS labirintus minigame. Utána, Ijdríg miatt 2-t sebződik, temetés. Hát igen. Akadálylap? Ahhoz valami nagyobbal kell jönni, gyere csak… Másrészt, ha az ostromlónak van Arel-szentélye, módosthatja a dobást, (ezt akkor is megteheti, ha attól az nem válik sikeressé) hogy lefordítsa, és a következő manővernél újra húzhasson 1 lapot. Interakció, amit a tornyaink generálnak egymással. Sztem nem volt sok ilyen…

 

MDani