Szabályváltozás – Csatolhatóság

Kezdjük az alapoknál. Mit jelent ez a sor egy akadálylapon?

Csatolhatóság: Toronyszint/Küldetés

Aki most azonnal rávágta, hogy „ez az akadálylap toronyszinthez és küldetéshez csatolható” az bizony téved. Mert nyilván építményhez is, csak amikor a MAGUS kártya ‘97-ben először megjelent, még nem volt ilyen laptípus. Amikor pedig a következő kiadásban bevezették, inkább a szabályt bővítették, nem pedig a lapokra került rá a helyes csatolhatóság. Valószínűnek tartom, hogy ennek egészen egyszerű oka volt: a három szó nem fért ki egyszerre.

Két éve ráadásul az ilyen akadálylap már kalandozóhozkalandozóhoz is csatható, ha azon van AKADÁLYOK kulcsszó, vagy kijátszottunk egy BurjánzásBurjánzást. Ettől aztán a “Csatolhatóság: Toronyszint/Küldetés” jelölés már tényleg csak nyomokban fedi a valóságot.

Mondhatnánk persze, ugyan mi ezzel a baj, hisz mindenki érti. Természetesen, idővel hozzá lehet szokni. De a kártyában így is túl sok ilyen nyakatekert megoldás van. Ezért ahol könnyen orvosolható, ott folyamatosan arra törekszünk, hogy egyértelmű és egyszerű megvalósítás legyen.

Csatolhatóság: Toronyszint és Csatolhatóság: Küldetés

Az elmúlt tíz évben 101 akadálylap jelent meg. Ebből egyetlen darab van, ami csak küldetéshez csatolható, három csak toronyszinthez, a többi 97 lapot bárhova. Vagyis ahelyett, hogy erre a négy lapra került volna rá az a különleges eset, hogy kizárólag bizonyos helyre csatolható, inkább 97 alkalommal írtunk olyasmit a kártyákra, ami mellesleg nem is úgy van.

Csatolhatóság: Bárhová?

Ez még nem egy eget rengető probléma, ezt elismerem. Például átírhatnánk arra, hogy „Bárhová” vagy hogy „Tetszőleges”, és máris minden a helyén lenne. Csak aztán nehogy valaki azt higgye, hogy saját küldetéséhez is lehet! Mert oda persze csak MEGELEVENEDŐ-t és ELVADULT-at. Amikor pedig az ellenfél kirak egy Besúgó leleplezéséBesúgó leleplezését, vakarhatjuk a fejünket, hogy az most az enyém vagy az ellenfélé, ki csatolhat hozzá megszak, és mehet-e oda nem megelevenedő?

Csatolhatóság: Felejtsd el!

Egyszerű dologhoz bonyolult szabályra semmi szükség. A csatolhatóság egy olyan játékelem, amit gyakorlatilag már tíz éve nem használunk. Csak arra jó, hogy embereket összezavarjon, és játék közben a rengeteg egyébként sem egyszerű dolog mellett még valami tényleg haszontalanra is figyelni kelljen.

Mivel az akadálylapok túlnyomó többsége a jövőben is bárhova csatolható lesz, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt az elemet kivezetjük a játékból. Az Erioni éjszakáktól kezdve az akadálylapokon nem szerepel többé a csatolhatóság mező.

Amennyiben olyan akadálylapot adunk ki, ami a megszokottól eltérően csak bizonyos helyszínhez rakható, ott ez a képességmezőben kap majd helyet. Itt úgy gondolom még kifejezetten figyelemfelhívóbb is, mint a lap jobb alsó sarkában – amit megszokásból nem ellenőrzünk, hiszen olyan ritkán van szerepe.

„Jaj várj, ezt oda lehet?” Lehet!

Az elmúlt két évben a MEGELEVENEDŐ és ELVADULT lapokkal való játék arra is rámutatott, hogy mennyivel kényelmesebb és gördülékenyebb a játék, ha nem kell állandóan számon tartanunk, hogy mit-hova csatolhatunk. Ezért hosszas mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy változtatunk a csatolás szabályain: mostantól nem csak az ellenfél, hanem saját küldetésünkhöz is csatolhatunk akadálylapot.

Tisztában vagyunk vele, hogy ez már nem csak egy tollvonás a szabálykönyvben, hanem lehetnek olyan játékhelyzetek, amiket alapvetően megváltoztat. Ennek ellenére az a meggyőződésünk, hogy a változás hosszútávon a játék előnyre válik majd.

A szabály bevezetése

A változások 2017. június 1-jével lépnek életben, tehát az Erioni éjszakák bontott paklis versenyén már ezek alapján játszunk.