Ruber megpróbálja

Kerengő
Északi
Kincses/Tamari
– Márványszentély
– Inkvizíciós Liga
4 Ruber con Thaleiosz Nubilio
3 rón kirurgus
3 gazdagság igehirdetője
3 hit védelmezője
4 oltalmazó liget
+1 Inkvizíciós Liga (a kezdőn kívül)
4 korty az ifjúság forrásából
2 lelkesítés
4 szellemkiáltás
4 Domvik akarata
4 manacsapda feltörése
2 átokűzés
1 szférák zenéje
3 özönvíz
2 kiválasztott akarata
4 rejtés
4 od-rúna
4 fler
4 rúkh madár
4 fakó krysallus

Mi az elképzelés? Az, hogy minket megölni kb. lehetetlen.

Még farkasszellemmel lehet tovább keményíteni, ez esetben hit védelmező helyett elveszett portyázót tennék.

Manőverezni csak az ellenfél totális kivéreztetése után fogunk. A rejtés, az akadálylapok, illetve a jelentős volumenű gyógyulás mentén próbálunk életben maradni és kibekkelni. Amint ugyanis 2-3 sikeres akadályozás megrogyasztja Ruber exterminus-jelzőinek hála az ellenfelet, egyre könnyebb a dolgunk. A mai világban jellemzően az első manőver megakadályozása a kulcsfontosságú, el is dől a játék, kivéve, ha az ellenfél eleve a kiforgásra apellál. Rubernél ilyesmi nincs, egyre komolyabb probléma sikeres manővert bevinni ellene.

Legrosszabb ellenlapunk a nardael, ha tartunk tőle, használjunk terméketlenséget, vagy szövetséges kiiktatását, vagy Bíbor Hadurat.

A Domvik akarat kulcslap, ővele válik irreálissá a gyógyuló-potenciálunk.
Gondolkoztam rajta, hogy kell-e harcba ölés-ütés, de épp a pakli spéci volta miatt azt mondtam, ebből inkább kihagyom.

Ruberrel még van egy probléma. Erős, sokoldalú kalandozót kreáltak belőle. Mi ezzel a gond? Az, hogy a két képessége totálisan két irány, szerintem szétveti a paklit, ha mindkettőre egyaránt építünk. Sokszor egy kalandozóval az a probléma, hogy a képessége nem elég ahhoz, hogy paklialap legyen. Ruber a másik véglet: ő több pakliban is szeretne játszani egyidejűleg – vallási érdeklődésén is ez látszik, nem lepne meg, ha kiderülne, hogy félvér daroweeni.

Ha a szövetségesekre akarunk gyúrni, akkor ugye az északi kapu (öntök-) izé, hátbaszúrás, mert a képességet sosem tudjuk használni. Régebben próbáltam emlékváltó + Fahthaim + Ylchan Magrath kombóval, de lássuk be, hogy ez kb. 10 lap a pakliból – ami egyetlen kalandozói képesség fix működtetéséhez kicsit túlzott körítés – már ha bármi egyebet akarunk (ugye jön 10 szövetséges és érezzük, hogy a pakli keretei szűkülnek).

A mai deckben erre nem is apellálok, Ruber csak blokkol, od-rúna, fler, madár, rejtés + exterminus-jelző vonalon, és gyógyul, túlél.

Márványszentély és a hitvédelmező együtt?
Erre még ki kell térni: erősen csodakombó-gyanús. Tehát. vagy építünk a visszavételre, vagy nincs jelzőnk. Viszont, ha az ellenfél is szentélyezik, akkor az opció egyértelmű, úgyhogy tegyük csak be.

Sok a gyógyító elem, és kevés a filé a túloldalon? No problem, a lovagjaink elintézik a létszám-kérdéseket.
Ha nagyon olcsó horda ellen játszunk, akkor is jobb Ruber a védelmezőnél. Az exterminus-jelző a kincshordát pl. elég kellemetlenül érinti, főleg Liga mellett.

Játékmenetet nézve:
– inkvizícióval kezdünk
– kihozzuk Rubert és várunk, blokkolunk. Akadálylapokkal, rejtéssel, stb.
– 1 igehirdetőt kihozunk amint lehet, majd, ha a mana folyása engedi, egy hit védelmezőt is. Ezt nem kell elsietni, de az igehirdetőt a védelmező előtt tegyük ki, úgy jobb.
– védelmezőt akkor tegyünk ki, ha az ellenfél ugrándozás közben legalább 2 kallerét kipurcantotta már.
– a jelző lovagokat szépen gyártsuk le, és lehetőleg ne egyedül küldjük manőverbe.
– ha az exterminus jelzőzés jól alakul, vessük be az özönvizet.

Ruber egyébként csendes magányában egy ütőképes Ranagol akaratért kampányol, remélem, sikerrel jár…

MDani