Pusztulás

Vannak olyan lapok, amelyek kiérdemelték az idõk során a közellenség státuszt. Ez a kétes hírnév általában azoknak a lapoknak jár, amelyeket senki sem szeret az ellenfél paklijában látni, de õ maga valószínûleg játszik vele, mert erõs lap. Ilyen például a leszakadt ég zászlaja, vagy a Sápadt Angyal átka. Ezen cikk alanya is közéjük tartozik majd.

Sorvadj el!

Ewasron viszonylag pénzes város volt az Abasziszt Erionnal összekötõ út mentén. Nem volt nagy város, inkább kicsi, otthonos, de azért már nagyobb egy falunál. Szerencsés fekvése miatt az átutazó kereskedõk itt szálltak meg általában, mielõtt folytatták volna útjukat észak, vagy dél felé.

A városkának jó kapcsolatai voltak Erion bizonyos alvilági klánjaival, így a biztonság (persze jó pénzért) garantált volt. Az utcákon takaros virágosládák sorakoztak, a házak homlokzata karban volt tartva, így az utazó számára kellemes hely benyomását keltette. A közelben lévõ földeken a városlakók termeltek mindenfélét, a konyhakerti növényektõl kezdve a kukoricáig. Néha még exportra is jutott.

Történt egyszer, hogy két utazó érkezett a városba. Észak felõl jöttek, a ruhájuk csapzott volt, harc nyomát viselte, és sebeik is frissek voltak. A helyiek kérdezõsködésére csak annyit árultak el, hogy az Elátkozott vidék közelében haramiák ütöttek rajta a karavánon, amellyel utaztak, és csak õk ketten menekültek meg.

A városiak elhitték a történetet, mivel volt már példa ilyenre, bár évente legfeljebb egyszer. Az utazók viszont napról napra rosszabb állapotban voltak. Elõször csak köhögtek, majd a láz ütött ki rajtuk. A kirurgusok azt gondolták, hogy sebfertõzés, és igyekeztek ellátni a betegeket a legjobb tudásuk szerint. Pár nap múlva viszont a két szerencsétlen meghalt. Bõrük teljesen kifehéredett, és kiszáradt.

A városiak nem tudták mire vélni a dolgot, de mindenesetre elégették a holttesteket, hátha valamilyen kórságban haltak meg az idegenek. A hamvakat utána elásták a város temetõjében. Múltak a napok, hetek, és egyre sûrûbben történtek furcsa dolgok a környéken.

Elõször csak az egyik kutya hozott világra halott kölyköket. Egy hónapon belül két fiatal nõ is elvetélt. Két hónap múlva kiszáradt a kukoricatermés. A harmadik hónapban már egymást érték a furcsábbnál furcsább esetek, a termõföld ráadásul elsavasodott, egy gyerek halva született, a várost pártfogoló erioni tolvajklán feloszlott, tagjai elpártoltak Ewasrontól az ott történtek hatására.

Egyre többen emlegettek valamiféle átkot, amelyet annak idején a két idegen hozott be a városba, de a papok és egyéb varázstudók nem tudták ezt bizonyítani. Az emberek egymás után költöztek északra, vagy Erionba, és két év alatt Ewasron teljesen elnéptelenedett.

A házak homlokzatán rothadtak a deszkák, a fõutcán kitört ablakok, lekopott festék és elszáradt virágok látványa fogadta az átutazókat. A vándorok lassacskán elkerülték a kísérteties és kiürült várost, az utcákon csak ördögkórók futottak át néha a szelesebb napokon. A környékre rátelepedett a csend. Az elmúlás csendje.

X MP Terméketlenség ID: Pillanat
Csapás
Az összes ellenfél összes kalandozójáról lekerül X Alapszint-jelzõ, és összes szövetségesérõl lekerül X Szövetség-pont.

Elidegenedés

A Terméketlenség pontosan azt adja, amit ígér. Az ellenfelek összes kalandozójáról leszed X alapszintjelzõt (ha volt rajtuk), és minden szövetségesükról lekerül X szövetségpont. Elsõre nehéz eldönteni, hogy melyik hatás az erõsebb, de mivel egyszerre történik, szerencsére nem is kell válogatnunk.

Az Õsök ébredése erõsíteni fog majd alapszint-jelzõk terén, így mindenképpen hasznos lesz, ha ezt a hatást tudjuk majd kompenzálni. Másrészt viszont gyakorlatilag ellenfelünk legtöbb szövetségesét ki tudjuk kapcsolni” ezzel a lappal. Gondoljunk csak arra, hogy elég leszedni a M.A.G.U.S. szerzetesrõl egy szövetségpontot, hogy ne tudja használni eseménylapsemlegesítõ képességét. Nagyon durva hatás.

Ha összehasonlítjuk a Szövetséges kiiktatása nevõ lappal, akkor persze egészen mást tud, mivel az teljesen semlegesít egy szövetségest, de abból az összeset, irányítsa azt bárki és bármikor, míg ez csak az ellenfél szövetségeseire hat és csak a jelenben lévõket érinti a “korrózió”.

Sírások kora

Összességében elmondhatjuk, hogy a Terméketlenség olyan lap lesz, amely ellenérzéseket fog szülni azok szemében, akik az adott meccsen éppen élvezik a hatását, viszont remek fegyver lesz az ellenfél szövetségeseinek és a túlságosan “meghízott” kalandozóinak kordában tartására. A Dreina akarata és az alapszint-jelzõket termelõ hatások valamelyest kompenzálva lesznek a Terméketlenség által. Végsõ esetben pedig 0-ért ki lehet majd pörgetni a kézbõl.

Rannien

És ne feledjétek, Április 26-án Ősök ébredése bontott paklis verseny, ahol játék közben is megismerkedhetsz az új lapokkal!