Pakliépítési trendek

Ahogy két korábbi cikkben is jeleztem, a kiegészítő laptípusonkénti áttekintésére is szánok rendhagyó módon egy cikket. Ebből a GYÁ-szekciót kihagyom, általában elmondható, hogy bár egyre jobbak a GYÁ lapok, de nem ők dominálnak a paklikban. Ez teljesen helyénvaló, inkább az a gond, mikor valami GYÁ robbantja a metagémet – még akkor is, ha mindig vannak és kellenek életképes low-budget paklik.

Tehát, mi is lesz itt ma a?
Ugye, minden esetben a győzelem igénye szüli az egész paklit – melyik győzelmi kondíciót választom (ha egyiket sem, az a blokk)? Ki emlékszik a Kötelékek megjelenése előtti érára? DP-taposás, éji vadász, Yazbael, hanyatló varázslóurak, zombihorda. Jellemző volt, hogy 1, általában 3-4 körben induló manőver döntötte el a játékot. Létezett Yandra, aki gyakran tudott 2. körben nyerni, de nem nagyversenyen.

A kötelékek erre a szituációra reagált: rengeteg kalandozó jelent meg, a bestiák helyett csapdák szaporodtak, a kalandozók esélyt kaptak a bestiák sebzései ellen, a játékot 2-3 manőver döntötte el, amik közül az első a megszokottnál kicsit korábban, leggyakrabban a 2. körben történt. Alig jelent meg eseménylap, azok is főleg a sorelhagyást támogatták.

Az üzenet egyértelmű volt: le a kontrollal. Nem véletlenül volt sikeres a kiegészítő a hangulatjátékosok között (és lássuk be, ők vannak többségben), ritkán bontott, nyert az ember olyan lapot, ami csak a kontrollba jó”.

Valami ilyesmi a mai cikk témája az Ősök Ébredése lapjait, laptípus-eloszlását illetően.

Kalandozó

Lássuk a legnagyobb csoportot: a legfőbb hír örömteli, az elmúlt 4 kiegészítő közül idén jelent meg a legtöbb kalandozó. Más oldalról, az ideinél kevesebb nevesített még soha nem jelent meg. Mi ennek az elnyíló ollónak az oka? Énszerintem az, hogy az IT “rengeteg” neves mitikusa nem tudott érvényesülni. Bevált a HJV, és kész. Rosanna egy sokak szerint kicsúszott évzáró-győzelmet leszámítva hallgatott, bár ő megállja szerintem bármilyen versenyen a helyét, de nem korszakos spoiler, nem broken-gyanús őstáp, mint régen Kharakulak. Eligor, Erragal, Páva, Scaddano kifejezetten alulteljesítettek, a 18 IT-s mitik közül a legértéktelenebb 5 között 3 neves kalandozót találunk.

Szerintem jó fejlesztői meglátás, hogy hiába szeretik sokan a neveseket, a helyzetükön nem segít a “sorozatgyártás”. A nevesek támogatására más eszközök kellenek, nem lehet eléggé erős egy kalandozó, ha az árából az ellenfél hármat tehet ki szembe, az elhúzódó játék a bukást jelenti. Ezért a kalandozóból az elitklub helyett a (felső)középosztály sokasodik, az 5-6 mp-s kalandozók, akik jobbára felérnek két kicsivel, de jóval többet tudnak náluk.

A nem neves kalandozók óriási száma szerintem két célt szolgál.

A első és legfőbb – a GYÁ-ban egyre tendenciózusabban tapasztalható paraméter-erősödés is ezt támogatja – hogy a játék bázisa a kalandozó legyen, hogy ez a laptípus felvehesse a versenyt a blokkpaklik zöld-lila egyvelegével.

A másik cél – ha már a játékosok többségének paklija a kalandozó köré szerveződik – a metagém színesedése. Erre a legjobb mód a kalandozó-tervezés. Ha egy kalandozó életképes, vonzó hatást kap, biztos szereplője lesz a közéletnek. Nem ők döntik el a meccseket (nem spoilerek), mégis a kreativitás motorjai tudnak lenni.
A 14 idei nem neves kalandozó között csak 4 van, aki nem tipikus kezdőkalandozó (voluptas, torzító, szakértő, csontvető). A másik 10 kalandozó legalább 9 önálló paklit jelenthet (a viharszárnyat tartom kakukktojásnak ezügyben).

Esemény

Ezt a laptípust a hosszas mellőzés után egyre inkább támogatja valaki a fejlesztői grémiumban, az egymást követő csomagokban EM-ban megjelenő 3, 7, 5, 11 db eseménylap/év tendencia egyértelmű térnyerést jelent, az IT-ben ugyanannyi eseménylap, mint kalandozó jelent meg egyediben (5-5), és csak akciólapból volt (jóval) több (15). Az ŐÉ-ben az eseménylap utolérte az akciólapot (EM-ban 11-11), és csak kalandozóból van (jóval) több (16), remélhetőleg innen nincs tovább felfelé.

Az új eseménylapok hatásait nézve is az várható, hogy a blokkra, semlegesítésre, kontrollra épülő témák erőre kapnak, szinte minden hatást eseménylap véd ki, és egyre számosabban vannak a progresszív irányban ható izmos eseménylapok: arguren, káoszkor, égi támogatás. Régen – a Sivatagi Vihartól a Relikviákig tartó érában volt egy kimondatlan szabály: “ne az eseménylap döntse el a játékot”. A hősök kora – homálykönyv: shaka’torr trió ezt a korszakot lezárta, az új csapásokkal és Homokórával (Hiurral?) biztosan lesz valmi Chelsea-féle antipakli, és ha a trend folytatódik, komolyabb kontroll-uralomra van kilátás. A hadiszerencse mint tényező, szintén erősíti ezt az irányt – főleg az akciólapok kiszorulásával párhuzamban – ahogy az mindjárt látjuk is.

Akadály

A fler-csápfal páros, és a gyakoriban lappangó od-rúna is azt jelzi, a mennyiségi alapon manőverbe indulás fellengzősen könnyed érája lezárult, legalább szeánsz-tyranno tombolás páros szükséges lesz az életben maradáshoz, ha a kertajtónál messzebb akarunk jutni. A téma stagnál, a szintentartásnál többre nagyon nincs is szüksége, ha egy sytixet káoszkapu és Opálhajós mellett fedünk fel, rájöhet bárki, miért mondom ezt, de aki futott már bele necrográfia mellett nézelődő álomrablóba, az is tudja. A manőverezés ott bizony véget ér, csak jól eltalált eseménylapok menthetik meg a játékot.

Akció

Ez a laptípus tavaly élte fénykorát, nagyon sok és nagyon erős hatás volt, az 54 EM lap közül 20 akció, talán soha egy laptípus sem jutott ilyen hegemóniáig (a ZH-AÁ években a neves kalandozók dömpingje volt hasonló). A laptípus 20-ról 11 db-ra való visszaesése biztosan nyomot fog hagyni a metagémen. A tavaly gyakorlatilag leszedhetetlen, megkerülhetetlen ereklye-szet, és a két éve topon levő átkozott szet után ez a laptípus komoly féket fog kapni, kevesebb akciólapot jóslok a paklikba is, illetve használatuk sem fog annyira erősen érvényesülni, nem fog annyival közelebb vinni a győzelemhez, mint tavaly.

A páncélok-pajzsok kora is alkonyulóban van, a sebzés, a mágia, a bestiák ellen eseménylapok, pszí, kalandozó, küldetés fog védelmet nyújtani. Nagyobb versenyeken sokszor hangzott el nyeremény választásakor a “melyiket vigyem?” kérdésre az a tanács, hogy “az akciót, az többet ér”. A jövőben a korrekt játékostárs az eseménylapot fogja többnyire javasolni (azonos gyakoriságnál).

Építmény

A Tizenhármak Tornya, és a kráni 2 DP-s építmények ÚH-ról történő kirotálódása után várható volt – mivel az építmények sokáig érzékelhetően a küldetés-irány támogatólapjai voltak – hogy most lehetőséget kapnak az arculatváltásra, új szerepkörben tűnhetnek fel. Ez viszont egyenlőre nincs letisztázva. Korábbi funkciójuktól már kezdenek eltávolodni, jelenleg a leteszem és szép díszlet miliő lengi körül őket. Szerintem a kalandozó-akció laptípuspár támogatása lesz az új környezetük.

Az Ófa és a Liget (és a világítótorony) alapján mondom ezt – a megszakban ledobható 3 liget mellett ugye nem lehet kint másik 5 DP-nk építményből, viszont akár 3 kalandozónk túlélése is múlhat rajtuk.
Az Ófa egy újragondolt Ylchan, vagy tiltott tekercs, de ereje nem mérhető hozzájuk.
A Meteora és a Huvarg oltár volt a két legjobban sikerült építmény a közelmúltban, a harc oltára énszerintem karcolja a broken nívót, de a szerepeltolódás mindegyiken jól érzékelhető. A két oltár rendelkezik a játék végkimenetelének befolyásolásához szükséges erővel, és szerintem a liget is (a kerengős nevesek túléléséhez az első komoly mérföldkő).

Szövetséges

Ez a laptípus is felfutó ágban van, minden évben érkezett ebbe a laptípusba metagémet meghatározó lap, naradael, csuklyás, DG-szekta, a mostani csomagban pedig mindháromra merek hosszú távon építeni. A dzsinn hatalmas saga Kaszmaellel véget ért, nem is baj. A szövetségpont-igényt talán lehetne kicsit erősíteni, szaporodnak itt is a leteszem-kilövöm típusú lapok (csuklyás, kémhálózat), ami az én szövetséges-víziómtól kicsit eltávolodik. Én szerettem a szövetségesektől várható konstans jelenlétet, a különböző költségű, de szerteágazó képességeket. Elismerem, hogy patent szövetségest tervezni igen nehéz feladat, talán a leginkább fejlesztőt próbáló laptípus. A 3 ŐÉ-szövetséges jól balanszolt, van manővert támogató, defenzív és kombós szövetséges egyaránt, a termékenységbálvány titkos favoritom, a kémhálózatban is van munka, a nagatorral van a legtöbb fenntartásom.

A szövetségesek kezdetben a kalandozók támogatására voltak kihegyezve. Szerepük hosszú átalakulás során – egy csoportjuk a Krán-Dúlás-Relikviák csomagokban győzelmi kondíciót hozott, vagy hárított el (Könnytelen, Leples, Torozon, Caput) – most kezd új formában megállapodni. Bár még mindig a kalandozók jelentik a bázist, a kihozási feltételt, jelenleg a jó szövetséges tematikafüggetlen kötőlap, hozzátesz valamit a pakli- és csapatkohézióhoz: hiányzó lapot, manát, esetleg támogató hatást prezentál.

Küldetés

A manacsapda elpusztítása, az önmagát kikereső ódon fétis, és az ellenfél által megoldhatatlan hegyicsata is olyan irányválasztást jelez, ami a küldetések korábbi években tapasztalt kiszolgáltatottságát túlhaladni, orvosolni, megkerülni látszik.

A küldetésen mindig is rajta volt az a hátrányos helyzetet messziről jelző bélyeg, hogy az ostromnál az ellenfél szolgáltatja a győzelmi kondíciót, neki kell védekeznie ellene, a küldetésnél nekem még minimum 1, de inkább 3 további lapra van szükségem a győzelemhez – a féregjárat és a törzsszövetség megkötése e téren is kimagaslik a küldetések közül, gyakorlatilag egyetlen lappal meg lehet nyerni a játékot. De a mostani küldetések is igyekeznek e mostoha helyzetben levő győzelmi kondíció esélyein kompenzálni, tempóelőny, plusz mp-k, ingyenesség, eloldhatatlanság, kikereshetőség, gyors hatásként érkezés, egyszóval van minden.

Röviden, a küldetés felfutóban levő laptípus, én a következő kiegészítőre még több küldetést-tunningot prognosztizálok.

Torony

Tavaly az átkozott szet rémuralmára válaszként rengeteg reakció érkezett, köztük erős, hatékony toronyszintek is. Kellettek, jók, értékállóak lettek. Ez a laptípus robbanás előtti stagnálást sejtet, szerintem kevés pakli tud könnyen döntést hozni, melyik három szinttel kezdjen, túltelített a kínálat, repertoár van bőven, de a kérdés és nem mellesleg a neves kalandozó téma is a Critai tábla ÚH-rotálásakor (2015.01.01, ha jól számolom – Jól számolod – A Szerk.) új dimenzióba kerül.

Ezzel az új csomag kampányát, értékelését én is lezártam, jövő héttől újra a paklik muzsikálnak!

MDani”