Őszköszöntő elemzés II.

Az ÚH szekcióban 6 játékos hozott hibátlan mérleget, gratulálok nekik. Közülük kettejük pakliját még nem kaptam meg, ezek a decklisták a titkos legendárium mélyére rejtőztek, annyi derült ki, hogy egyikük Oquicorros a másik pedig egy anur termékesnyégbálvány deck volt, a többiről tudok érdemben nyilatkozni az alábbiakban.

A többi 4 pakli közül egy az Ősök szólítása / féregjárat téma egyik verziója volt, volt egy klasszikus HJV, egy szintén klasszikus “közellenség” Bőség csarnokás pergető, illetve egy hit védő tengelyű szettes villámostrom.

Lássuk, melyik milyen taktikával, stratégiával és meglepetés-elemekkel volt sikeres.

Kicsit elfogult vagyok, mivel a féregjáratos pakli számomra is nagy favorit, én is ezzel indultam, ezzel kezdem. A taktika ismerős, sok cikkben elmondtam, Északi kapuval kidobálunk a múltba pár erős jelenbe kerülős laphatással rendelkező nagykalandozót, majd féregjáratra indulva szólítjuk közülük először Saqquarheddont, aki szólít alapszintvesztésért még egy kalandozót. Az őszköszöntős befutója tartalmazott a behozható nagy kalandozók közül a megeletés lap Omron Tardassol volt, aki az ellenfél kulcslapjait letiltja, és varázslatot is olcsósít. A stratégiát nézve,a pakli használói közül egyre többen ismerték fel, hogy a magas mentálú neves varázslók-papok hatékonyan tudnak Mulandósággal harcolni, a passzivitásból a pakli kezd áthajlani a harciasabb felfogásba – a Kristálykirálynő. A neves kalandozók miatt a Csuklyás idegen használata igen gyors tud lenni. Egyebekben ez a pakli eléggé kialakult, fix vázzal dolgozik.

Két slágerpakli követekzik, nem sok meglepőt tudok róluk mondani.

A 100 lapos pergető mostani verziójában a daroweeni használata volt kicsit minimalizálva – mindössze 5 darabot használt, de nem volt további csatlósokkal (kirurgus, bérvajákos) a húzás felturbózva. Helyettük a 6-6 sarlatán és VHGY használatát kicsit túlságosan defenzívnek tarthatja valaki, de mint lentebb látjuk, ez külön szempont volt. A taktika a pakli szokásos eseménylap-túlsúlya – 40 lila – most is érvényesült. A passzív, kontroll-stratégia szembetűnő: semmilyen sorelhagyásra irányuló lap nincs a deckben, kikerültek a szakadt zászlók, a kézméretnöveléshez elengedhetetlenül szükséges egyetlenegy küldetés szerepel, amit az ellenfél nem tud megoldani hegyicsata jól ábrázolja a pakliépítés céltudatosságát. A 24 akadálylap elegendőnek bizonyult. A relatíve sok szövetséges, és a sorban passzívan vegetáló kalandozók miatt elgondolkoztam volna Szövetségrendszer kiépítésén.

A dobató irány is háttérbe lett szorítva, mindössze 10 kártya célja lapdobatás, sokkal több energia célozza a konstans tehetetlenséget okozó alacsony kézméretet: 6 Hanyatlás kora és az alapvető Felvilágosodásból 4 db. Emellett a stratégia a rengeteg counter hatásra épít – én manacsapdát tettem volna közé.

HJV. Itt a taktika szintén ismerős: roham, erőből. Nincs sok extra: a 4 db Salumioni nővér bevetését emelném ki – ez vélhetően a HJV kiiktatására kialakított válaszlépés, ami az amúgy is tempónyerésre építő stratégiát tudja megtámogatni.

Jön A Hit Védelmezője. Itt a taktika szintén a villámostrom, de nem egy tank, hanem a Lovag tokenek produkálják. A stratégia a “szett-engine”, de sok váratlan, és nehezen kezelhető kiegészítés van körülötte: Ninheoni rímszövő, Embernépek hajnala, nehéz-lovas beugrálás, illetve a gyógyításra a hit védelemzője miatt igen rentábilis Domvik akarat + korty túlélőcsomag. A pakliban a rímszövőn kívül mindenki ember, így a Bőséges zsákmány a túlélést könnyebbé teszi mindenki számára.

A fix és üzembiztos ingyen ostromot 4 Vámpír úrnő és 3 Hadüzenet garantálja a krysallus mellett. A kirurgus csatlósként történő felhasználása és a Domvik akarat miatt megfontolnám a Negyedik arc szentély használatát, a hit védő a 3. lovag legyártása után mp-fölényben továbbra is fixen ki tud ugrani minden körben, a konstans lovaggyártás céljából.

Amint megérkezik hozzám a két hiányzó pakli, az elemzésüket befejezem – és feltöltöm egyben a 6 laplistát.

MDani