Ősök ébredése mitikus lapok II.

A múlt heti, Ősök Ébredése kiegészítő mitikus lapjainak árait felmérő cikkemet követően az előző hét eredményeit figyelembe véve próbálom részletesebben elemezni az egyes mitikus lapokat az áruk, valamint a jelenlegi metában betöltött szerepük összevetésével.

Elöljáróban annyi kijelenthető, hogyha egy mitikus lap egy “A” kategóriás paklinak a gerincét képezi, abban az esetben a lapnak az ára jelenleg kb. 5.000 forintról indul. Ez már igaz volt az Idők tengere mitikusaira is, ahol egy zárvánnyal Liliathos dekken kívül nem igen lehet találkozni (még a kezdetekben a “zöld” Erragalos pakliban volt megtalálható, de a pakli folyamatos sikertelenségének következtében ez a dekk hamar elhalt), mégis 5-6.000 forintért is alig-alig lehet szerezni belőle. Az Égi hajó helyzete még ennél is érdekesebb, mivel ezt szintén kizárólag a Kristálykirálynős pakli játssza, viszont ebből bőven elég egy darab is (nagyon jó esetben talán kettő), mégis simán megadnak érte 3.500 forintot is.

A fent leírtakat figyelembe véve nézzük akkor egyesével az Ősök ébredése mitikus lapjait most sorszám szerint. A lapok jelenlegi játékkörnyezetben betöltött szerepét nagyrészt az utóbbi két nagyversenyen elért eredményeik alapján értékelem, mert szerintem ez a két verseny kellően reprezentálja az alábbi prémium lapok erejét.

Oquicorr (6.900 Ft): Összességében kijelenthető, hogy egy neves kalandozóért a játékosok hajlandóak a tényleges értékénél (jóval) többet is kiadni, hogy a regényben olvasott hősöket a kezükben tarthassák. A sárkányvezér már bizonyított, a szeptemberi versenyen Panyik Zoli magabiztosan lett vele első. A lap köré épülő pakli bőven “A” kategóriás, így nem véletlen, hogy dobogós helyen végzett az “árversenyben”. Figyelembe véve viszont, hogy csak egyetlen dekkben használható, kicsit túlzónak érzem a jelenlegi árat.

Opálhajós (6.200 Ft): Szinte minden igaz rá, amit a sárkányok vezérénél kifejtettem. Valamivel alacsonyabb árát az indokolhatja, hogy eddig magasan jegyzet versenyen nem szerepelt kiemelkedően, még csak top 5-be (top 10-be?) sem került be. Ettől függetlenül népszerűsége hasonlóan magas, remélhetőleg előbb-utóbb felveszi a versenyt neves társával.

Szóval szólok pricomtúrja (8.400 Ft): Ez a lap számomra a kiegészítő sötét lova. Nem értem, hogy minek köszönhető a magas ára. Azt pedig végképp nem, hogy mi indokolja, hogy – jelenleg – ez a kiegészítő legdrágább lapja. Kezdetben 5-6.000 forintért vitték, ami már akkor is soknak tűnt, de most akár 9-10.000 forintot is megadnak érte. Egyszer valaki leírta, hogy főz-mos-takarít, ha kell, akár a kutyát is elviszi sétáltatni, de ennyi… többet nem tudunk a lapról. Top pakliban nem lehet megtalálni, még versenyen sem találkozni vele.

Nagator (3.900 Ft): Az Oquicorros dekk alapkelléke, más pakliban azonban nem nagyon találkozni vele, ennek megfelelően hozta a 4.000 Ft körüli elvárható árat. Valószínűleg lenne olyan dekk, ami jobban ezen lap köré épülne, azonban mivel nem nagyon kereshető, így ez hosszútávon nem életképes megoldás.

Termékenység bálványa (4.500 Ft): Ez az a lap, amiben a legnagyobb lehetőséget látom. A leginkább univerzális használható mitikus a kiegészítőben – jelenleg a B+ kategóriás paklik használják (pl. kyrek, anurok: utóbbival a két nagyversenyen két dobogós helyezést “ért el”). Várhatóan a lap értéke még fog feljebb kúszni, azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy hosszútávon az Ősi vért is megelőzi.

Csata az Égig Érő Hegyekért (3.600 Ft): Az Ősök ébredése ősfajos lapjainak egyik alapküldetése, de láttam már pergetős dekkben is. Valamiért mindig az Idők tengerének megzabolázásának ŐÉ-s változataként tekintek rá, ami nem lehet véletlen az MP/DP arányt, illetve azt figyelembe véve, hogy toronyszintekkel kombózik.

Mágiagóc kiaknázása (3.700 Ft): Ugyan csak 100 forinttal előzi meg a küldetéstársát én nagyobb különbséget érzek a két lap között. Ez sokkal hamarabb ad relatíve sokkal nagyobb előnyt. Mivel csak egy hős kell hozzá, már az első körben is oldható – akár egy 6 MP-s kalandozóval is. Így marad mellette 4 MP-nk, amiből az ősfajos kalandozók szinte bármit kijátszanak (Odvihar, Phet lehelet, de még egy Befejező vágás/Lefejezés is kifér ennyi manapontból). A “végeredmény” pedig magáért beszél, ingyen van 3 MP-nk plusz 2 DP-nk. Ez első körben majdhogynem behozhatatlan előnyt jelent, ráadásul az ősfajos kalandozó Ősi vérrel 0 MP-ből lesz éber, ha az ellenfél még manőverezne. A leírtak miatt így legalább egy fél kategóriával előrébb sorolnám, mint a csatás küldit.

Csápfal (2.400 Ft): Nem tudom, hogy az Opálhajós támogatására készült-e a lap, de nálam nem férne be a holdpusztító mellé a pakliba, más dekkbe pedig egyelőre elképzelhetetlennek tartom, így érthető, hogy miért ez a kiegészítő legolcsóbb mitikusa. Első ránézése erősnek tűnt, nálam bőven megütötte a ránézek-egy-lapra-és-azt-mondom:AZTA’ kategóriát, de hosszútávon már nem látok benne potenciált.

Hishíquor harcosa (2.900 Ft): Lehetne inkább Oquicorr harcosa, ha már az a pakli használja, más nem nagyon. Én sem tenném pakliba, hiszen egy 35-40 fős versenyen nem nagyon van 2-2-nél több Oquicorr, valamint Opálhajós dekk. Ilyen környezetben pedig egy laphelyet sem ér meg egy hatalomszó semlegesítés, főleg úgy, hogy a sárkány általában nem játssza az Odvihart. Felhasználását tekintve jóval esetlegesebb a Nagatorénál (igaz a sárkány mellett egyért mindig jó 5-öt ütni), így az értéke is elmarad a szövetségesétől.

Calowyn ragyogása (2.700 Ft): A mellékfajok egyik mitikus ütése, várható volt, hogy ezen lapok – a korlátozott használhatóságuk miatt – a kiegészítő gyengébb mitikusai között fognak szereplni, viszont ezt a kategóriát tekintve még mindig jól áll (csak az Oroszlán ugrása előzi meg), feltehetően azért, mert a négy közül a kyr a leggyakrabban játszott faj. Ami számomra a relatíve magas árát figyelembe véve mégis érdekes, hogy a kyr paklik nem nagyon játsszák, legfeljebb egyet. Én sem tenném pakliba, nagyon drága és a felhasználása is rendkívül esetleges (manőverbe kell menni hozzá, de csak egy harci körben véd, így a többiben simán lemészárolhatják a kalandozót stb-stb.).

Hódító király jogara (3.400 Ft): Az Ősök ébredése megjelenésekor én a top 3 lap közé vártam, azonban a kezdeti ára (2.500 Ft) jóval elmaradt ettől. Azóta lassan elkezdetett feljebb kúszni, és várhatóan eléri azt a kategóriát, amit vártam tőle. Versenyen is egyre gyakrabban találkozni vele, nálam mindkét képessége megüti azt a szintet, ami egy prémium lapnál elvárás.

Khag haragja (2.400 Ft): szintén fajspecifikus ütés, azonban mivel khálok nem jelentek meg az Ősök ébredésében és a korábbi kettőben is csak kettő, így érthető, hogy miért ez a kiegészítő egyik legolcsóbb lapja. Árát nagyrészt csak a ritkaságának köszönheti, valószínűleg egyediként már a 400 forintos határt is csak alulról súrolná. Versenyen még sosem találkoztam vele. Jelen pillanatban nem üti meg egy mitikus lap szintjét, de remélem, később érkezik hozzá kalandozók terén erősítés.

Nemzetségfő pörölye (2.600 Ft): ez a lap számomra az Ősök ébredése legkevésbé érdekes kártyája. Sosem játszanék orkokkal, 3 MP-ért ráadásul nem is olyan erős, még egy 4. szintű kalandozó is csak 7-et üt vele, amit egy nagyobb neves egy Domvik-szentéllyel simán túlél.

Odvihar (4.600 Ft): ennek a lapnak értem legkevésbé az árát. Fix helye van az Opálhajós mellett, sokszor Oquicorrba is játszák, a 6/4-es ősfajos kalandozók mellé is alap, mégis elmarad az ára a neves kalandozóktól, amelyeket csak 1-1 pakli használ. 2-ért 5-öt, 6-ot, vagy akár 8-at sebezni mindig jó biznisz, mehet védettbe is, semlegesíteni kb. csak a Hadiszerencsével lehet, nálam bőven megüti a spoiler szintet, épp ezért én magasabb árkategóriába sorolnám.

Oroszlán ugrása (3.100 Ft): a legdrágább mellékfajos ütés, és nem véletlenül. Mint már írtam, két dobogós helyezést értek el az anurok az utóbbi két nagyversenyen. Számomra is ez a legszimpatikusabb, nem véletlenül, több mint két hónapot játszottam a macskaszabásúakkal és tényleg elég feelinges, amikor a tigrissel ingyen kijátszod harcban, hozol ingyen egy hiúzt, ami ingyen múltidézi és ha úgy van, még valakit be tudsz tenni vele a csapatba.

Vadon szólítása (2.600 Ft): Az utolsó eleme a mellékfajos akciólapoknak. Sosem találkoztam még vele versenyen, így a 2.500 forint körüli árát csak ritkaságával és azzal tudom indokolni, hogy Rene művésznő újabb nagyon szép képpel lepett meg minket.

Embernépek hajnala (3.000 Ft): Az előzetesen legértéktelenebbre tartott mitikus (talán még 1.800-ért is lehetett kapni a megjelenést követően), mostanra viszont majd a duplájára, de legalább a másfélszeresére nőtt az értéke. Nem véletlenül, senkinek sem szokott őszinte lenni a mosolya, amikor 5 MP-ért az ellenfél lepakol 4 kalandozót, majd nekiindul manőverezni.

Ősi vér (6.900 Ft): A kiegészítő legerősebb kártyája, a lap amit mindenki bontani akar. Hihetetlen erősítés valamennyi ősfajos paklinak, egyetlen egy hibájának azt tartom, hogy 3 mana 2 helyett. 1 MP-vel olcsóbb változata sem lenne túl erős, viszont a pálinkás kirotálását követően reális segítség lehetne a nem ősfajos/kerengővel érkezett nevesek számára, így 3 MP-ért viszont már nagyon drága éberbeforgató hatás, ráadásul a felkelés is tudja ezt ugyan ennyiért, azzal meg ugye előre is lehet menni.

Remélem, hogy hasznos volt az eheti elemzésem.
Balázs