Örök küzdelem

Nagy harcos vagy? Olthatatlan vágy fűt a látványos csaták iránt? Valószínűleg már többször találkoztál a harc manőverrel. A dicső győzelem ígérete azonban gyakorta elhomályosítja tisztánlátásunkat. Őrült tempóban rohanunk a harcba, és sokszor a saját vesztünkbe.
Nézzünk néhány tippet arra, hogyan kerüljünk ki minél több csatából győztesként! Fő a hideg fej, és a megfontoltság.

Gyáváké a holnap

Az első, és legfontosabb szabály, hogy gondoljunk bele, hogyan reagál kihívásunkra az ellenfél. Attól, hogy mi harcolni vágyunk, korántsem biztos,hogy ellenfelünk is belemegy a játékba. Ritka az olyan harc manőver, amit kötelező akadályozni, és ha meggondolatlanul kiforgatjuk hősünket könnyen lehet, hogy az ellenség egy sokkal hatékonyabb válaszlépést tesz, miközben micsak tétlenül pislogunk.

Mindig meg kell bizonyosodnunk róla, hogy van B-tervünk éberbe forgatás, másik kalandozó, vagy egyéb eszköz képében. A Kék herceg vagy a Kígyó például kiváló adottságokkal bírnak az harcból kihátráló szerencsétlenek ellen.

Arra is ügyeljünk, hogy ellenfelünk galádul akadálylapokat szabadíthat ránk, mikor gyanútlanul elindulunk. Bizony fájdalmas lehet egy-egy útonálló-támadás, vagy egy arcunkba röppenő wirg. Mindig készüljünk az ilyen szörnyűségek ellen! Fondorlatosabb játékosok Szemmel veréssel és meglepetésként érkező kalandozókkal is keresztbe tehetnek nekünk, így soha nem lehetünk elég óvatosak. Tartsuk szemmel a Múltba dobott lapokat is!

A kiválasztott

Az sem mindegy milyen kalandozókat választunk terveink megvalósításához. Fontos, hogy hőseink hatékonyan és lehetőleg olcsón tudjanak ölni minél jobb akciólapok vagy képességek segítségével. Erre az egyik legjobb példa Omron Tardassol, aki minden akciólapját 1 MP-vel olcsóbban idézheti le. Esetleg folyamodhatunk trükkös győzelemhez is, például ha olyan karaktereket foglalkoztatunk, mint Simoneus Rugerano.

Persze sok esetben a kisebb kalandozók hatékonyabbnak bizonyulhatnak, hiszen jellemzően könnyebb velük a harcot kezdeni. Az üt igazán, aki először üt. Errea célra nem feltétlenül kell olcsó, és alacsony szintű kalandozókat használnunk. Remekül működik a MOMENTUM kulcsszó is.
Ha több kis kalandozóból építünk sereget jó ötlet lehet a csapatméret-növelés is. Komoly előnyt jelenthet a harcban, ha több kalandozóval cselekedhetünk egy harci körben, mint az ellenfél. Remek módszer lehet például Falka bosszújával megtámogatott ork sereggel ingyenes vagy nagyon olcsó sebzésekkel kivéreztetni az ellenfél kulcskalandozóját.

A gyilkolás mellett arra is figyelnünk kell, hogy minél több eszközzel megvédhessük kalandozóinkat, akár elforgatott állapotban is. Hasznos ha a kihívó képes kitérni, és olcsón ugrik félre. Ne felejtsünk el betárazni Hadiszerencséből, és/vagy gyógyításokból sem!

Elán

A harc manőverben, mint ahogy más sorelhagyó manőverekben is, az az egyik legjobb dolog, hogy még el sem kezdődött a csata, de máris hasznot húzhatunk abból, hogy egyáltalán elindultunk. Sok lap segíthet minket abban, hogy a lehető legfelkészültebben kezdjük az összetűzést, így ne felejtsünk helyet szorítani az ilyeneknek fegyvertárunkban, ha harcias paklit építünk!
Remek lehet például a Fajháborúk kora, hogy teletömjük kezünket a harcban szükséges lapokkal, de olyan külön erre a célra kiképzett kalandozókkal is jól járhatunk, mint a Csonttörő tomboló, vagy az Ősök szólítója.

Hősök jutalma

Végül elérkeztünk ahhoz a részhez, amikor azt vizsgáljuk mit nyerünk ha aharcból győztesként kerülünk ki. Ez sokszor azért is fontos, mert akarata ellenére is arra kényszerítheti makacs ellenfeleinket, hogy beálljanak megakadályozni minket.

Senki nem szereti például, ha egy korszakos pakli Sárkányok fénykorával és Hősök korával néhány forduló alatt elfogyasztja a pakliját, vagy ha folyamatosan MP-hátrányban tengődik Ramando Sichetti rablóhadjáratainak eredményeként. Vannak olyan jutalmak is, amelyek lassan épülnek ki, mint például a Termékenységbálvány, vagy az Enrawelli csatamágus és Császári kémhálózat alkotta visszaforgatós pakli. Ilyenkor számítanunk kell arra, hogy az ellenfél nem akadályoz egy darabig, és saját terveit szövögeti, amíg ki nem épülünk.

A harc manőverek sajátosságai persze korántsem merülnek ki a fentiekkel. Szívesen várok a cikk alatti kommentekben saját tapasztalatokat, tanácsokat és érdekes történeteket tőletek is.

– Liborion –