OKPB 2018 – Évértékelés

Az idei év Országos Kiválasztottak Pontszerző Bajnoksága nagyon izgalmas és fordulatokban teli versenyt hozott, és bár a 2018-as ranglista már egy hónapja lezárult, de az évértékelés mégis december végi műfaj. Máté szubjektív és kiadói nézőpontból megtette az értékelését, én most a számokkal mérhető részét tenném hozzá.

Játékosok

A 2018-as tabellán 177 játékos szerepel, ami az előző évhez képest plusz bő félszáz játékost jelent. A grafikonra tekintve azért látszik, hogy a játékosok egyharmada “egyversenyes”. Ők főként azok lehetnek, akik eljöttek évzáróra vagy valamelyik bontottra, de aztán a kisversenyek, PLEV-ek és OVV állomások még nem tudták megmozgatni őket.

A játékosok második harmada az a csoport, akik maximum 10 versenyen vettek részt. Ők nagyrészt két típusra oszthatók, az “eseti” és az “új” játékosokra. Az eseti játékosok azok, akik külső vagy belső okok miatt csak időnként járnak el versenyekre, ők nem tudnak vagy nem szeretnének ennél többet bevállalni. Az újakat összefogó második csoport pedig az év közben sikeresen bevonzott kártyások csapata. Ők valószínűleg 2019-ben fellépnek a következő kategóriába.

A harmadik harmadot alkotja az  “aktív játékosok” csapata, akik több mint 10 versenyen vesznek részt. Ők azok, akik eljárnak a nagyversenyekre és valószínűleg a kicsikre is. Az ismerős arcok, akikkel a mérkőzések közt és közben jókat beszélgethetünk. A kemény mag.

Megemlíteném, van azért egy negyedik csoport is, akikről keveset tudunk. Azok az otthoni játékosok, akik nem járnak el versenyekre, társasjátékként tekintenek rá. Ők azok, akik például megőrizték a régi gyűjteményüket és alkalmanként baráti játékokat játszanak vele, de vannak persze rejtélyes vásárlók is, akik a legfrissebb kiegészítőkből is rendszeresen beszereznek. Ők a M*K rejtett potenciálja.

Mi vagyunk tehát a Játékosok, azok, akiket a MK világa megfogott. Ha minden jól megy, jövőre még magasabb létszámokról lehet majd beszámolni.

Év játékosai

Beszéltem a játékosok csoportjairól, térjünk át az egyéni szintre. Idén tehát két nyertese volt az OKPB-nek Kecskeméti Zsolt és Farkas Csaba személyében. Erről már volt szerencsém írni, tehát megint csak gratulálni tudok nekik.

Nézzük meg az egyéb szempont szerint dobogósokat is.

TOP meccsszám

A 2018-as versenyszezonban kereken 100 rendezvény volt, az előző évhez képest ez 28-cal több megmérettetési lehetőség. Ez a növekmény több faktoros, de az biztos, hogy kis- és nagyversenyből is több volt idén. Tehát lehetőség volt versenyzésre, lássuk kik éltek vele a legtöbbször. A képzeletbeli részvételi dobogón eszméletlen mérkőzés számokkal az alábbi játékosok állnak:

  1. Farkas Csaba (278 mérkőzés – 55 versenyen)
  2. Kecskeméti Zsolt (258 mérkőzés – 51 versenyen)
  3. Petus László (248 mérkőzés – 49 versenyen)

TOP élőpont

Az élőpontos rendszer az eredményességet nézi, itt mindenki 1200 pontról indul, ebből gazdálkodnak az adott évben a játékosok. A legeredményesebb játékosok idén már lapnyereményben is részesültek. A dobogó tetején az alábbi három játékos áll, szintén frenetikus teljesítménnyel:

  1. Kecskeméti Zsolt (1651 pont)
  2. Magyar Zoltán Máté (1625 pont)
  3. Panyik Zoltán (1545 pont)

Legtöbb győzelem, döntetlen és vereség

Úgy éreztem, itt nem érdemes külön dobogót építeni, de azért kiemelném a háromféle eredményből legtöbbet összegyűjtő játékost is. Ebbe a kalapba jutáshoz nagyon sok versenyen kellett részt venni, mindhárom játékos több mint 30 rendezvényen volt ott.

Kecskeméti Zsolt: 189 győzelem

Pintér Attila Rezső: 29 döntetlen

Rafa-Gyovai Tibor: 91 vereség

Az év embere MAGUS Kártyában – 2018

Friss kezdeményezésként egy új különdíjat adományoz a kiadó a következő fórumtalálkozón (február 2.). Ki volt az ÉV EMBERE? A jelöltállításra és szavazásra ezen a linken van lehetőség: https://goo.gl/forms/RwEsEyRSZRlAgI583

Küldjétek be, kit tartotok érdemesnek erre a címre!

Egyéb statisztikák

Most sem hagyhatom ki, hogy meg ne említsem Szabó Tomi zseniális ranglistáját (meg sorsoló programját és lapkeresőjét). Az idén szállított statisztikákhoz is mindig innen és a versenyszervezőktől kaptam adatokat.

Ha további gyönyörű grafikonokat szeretnétek látni az évről, akkor ezt a linket skubizzátok meg: https://mk.ladder.spacebar.hu/statistics.php?season=2018

Zárszó

Az 2018-as év nagyon sok emlékezetes kártyás élménnyel gazdagított, örülök hogy ennyi jó barátot köszönhetek ennek a hobbinak. Ez egy nagyon jó közösség, rengeteg inspiráló emberrel. Sokan munkálkodnak azon, hogy minden jól működjön a MK háza táján. Szeretnék minden tesztelőnek, versenyszervezőnek, bírónak, minden háttérben dolgozónak köszönetet mondani ezért.

Végül pedig kártyában és cikkekben gazdag új évet kívánok mindenkinek! Ami pedig rajtam múlik, azt jövőre is hozzáteszem ehhez.