Neves kalandozók I. – A “nagyok”

A neves kalandozók fénykorát éljük, nyilvánvalóan. Ennek az egyik oka az, hogy a velük való játékhoz biztosítva vannak a szükséges támogató lapok, másrészt pedig egy változatos játékstílus repertoárt képesek átfogni. A most induló cikksorozatomban 4 fő stílust fogok megkülönböztetni, a lezáró írásom végén pedig kiderül, hogy ezek közül melyikre építenek leginkább a jelenlegi korfordulós neves paklik.

A neves kalandozók kora

Ha megnézzük a legfrissebb dekklistákat, alig látunk olyan korfordulós paklit, ami nem neves kalandozó köré épül. A HaditanácsHaditanács, a Legendás tavernaLegendás taverna és A Krónikások felkutatásaA Krónikások felkutatása együtt megteremtették azt az alapot, amin ezek kivirágozhattak. De ez nem véletlen, szeretünk nevesített kalandozókkal játszani. A játékos bázis igényli ezeket a dekkeket. A jelenlegi korfordulós metában 63 nevesített kalandozót láthatunk, ez az összes ilyen típusú negyede. (A lapkereső alapján ez az arány a teljes lapkészletben még magasabb, több mint az egyharmad. Tehát, régen is így volt ez.)

A “stílusok”

Sokféle neves van, és sokféleképpen játszunk is velük, de mégis beazonosítható az, melyikhez milyen stílus passzol a leginkább. Trükkös játékosok persze találhatnak egyéb felhasználási módokat is. Lehetséges, hogy például egy kontrollra kifejlesztett kalandozóval valaki elkezd hordázni. Ha sikeres és életképes ez a koncepció, akkor ez időlegesen vagy véglegesen is átformálhatja a kalandozó metában betöltött szerepét. Erre láttunk korábban már példákat.

Az egyszerűség kedvéért most csak négy fő típust különböztettem meg, mégpedig az alábbiakat: Kontroll, Manőver, Horda és Segédkalandozó. Ezekbe a kategóriákba nagyjából az összes nevest be lehet kategorizálni. Mindehhez az alábbi “definíciókat” használtam.

A, Kontroll

Ezek a kalandozók arra vannak felkészítve, hogy az ellenfél erőforrásait lecsökkentsék, manőverezését lehetetlenné tegyék. Hogy ezt saját képességeik, szövetségeseik, akadály- vagy eseménylapok segítségével teszik, az részletkérdés. Általában keveset manővereznek, csak az ellenfél kulcsmanővereit akadályozzák személyesen, rendszerint “sorban ülős” paklik épülnek köréjük.

B, Manőver

Ezek a kalandozók kifejezetten a manőverek segítségével haladnak a nyerési feltételük felé. Legtöbbször ostromolnak vagy küldetéseket oldanak meg. Jellemzően egyedül dolgoznak, és ha mégis vannak más kis kalandozók mellettük, azok a sikerhez nem elégségesek. Az adott neves nélkül a pakli aligha lesz működőképes. Ezek a fő kalandozók pedig ritkán állnak be az ellenfelet akadályozni, két ilyen pakli találkozásakor könnyen “elmanővereznek” egymás mellett.

C, Horda

Ezek a nevesek abban jók, hogy olcsón, több kisebb kalandozót hoznak le, gyakran tömegével. Nagyon változatos módon teszik ezt: jelző vagy ilyen jellegű kalandozókat termelnek, erősen olcsósítanak, múltból/kézből/stb. pattintanak ki lapokat. A manővereket pedig jellemzően nem ők “viszik be”, csak akkor indulnak el, ha az nagyon szükséges. Azzal gyűrik le az ellenfelet, hogy sokkal több manővert képesek generálni, mit amit az akadályozni képes.

D, Segédek

Ezekre a kalandozókra ritkán épülnek különálló paklik, képességeiket általában egy drágább neves szolgálatába állítják. Bár néha többféle pakliban is feltűnnek, de azért legtöbbször egy témát szolgálnak. Általában nagyon gazdaságosak, hogy legyen elég MP leidézni őket. Esetenként az is előfordul, hogy ők (is) biztosítják a pakli nyerési feltételét.

A “Kontroll Osztály”

Az MP-érték alapján haladunk végig a kalandozókon, és a Manőver Pont is marad ebben a cikkben mindvégig a fókuszban. Felmerül a kérdés, ha 10 MP-vel indulunk, miért éri meg a játék elején lerakni egyetlen olyan lapot, ami felemészti ennek az erőforrásnak a tetemes részét. A válaszhoz elég megnézni ezeket a lapokat. Nem okoz nagy meglepetést, hogy a “legfelső kvadránsában” ücsörgő kalandozók jellemzően kontrollra épülnek, bár nyomokban azért egy másik típus is képviselteti itt magát. Nézzük tehát a legdrágábbakat.

15 MP / 7 alapszint

Ez jelenleg a maximum, amit kalandozóért le tudunk izzadni, és soha korábban sem jelent meg ennél nagyobb MP-értékű kalandozó. Alapesetben tavernával kifizetve őket egy fityingünk se marad. Hogy mégis megérje velük játszani, az erőforrásokkal nagyon el vannak kényeztetve. A jelenlegi korfordulós metában 4 ilyen kalandozó található, de közülük majd 3 le is rotál az idei új kiegészítő megjelenésével.

Közülük ketten ültethetők fel legkönnyebben a kontroll vonalra, az előző cikkemben részletesen megtárgyalt FarzinFarzin és az “Egész nap bírnám ezt” Kék hercegKék herceg. Eligor persze egy kicsit kilóg ebből a kategóriából is, hiszen ő úgy kontroll, hogy az ellenfél minden egyes manőverébe beáll. Amikor pedig már alaposan kicsontozta az ellenfelet, komótosan ledarálja annak a tornyait vagy begyűjti a szükséges DP-tszükséges DP-t.

A másik kettő manőverező pakli SzázkarmúSzázkarmú és HJVHJV. Az őrült elf ugye rengeteg éberbe állást tud prezentálni. HJV is villámpakliként működött egészen az átkozott szettátkozott szett lerotálásáig. Most már szinte csak másodkalandozóvá vált, ahol előfordul, ott az erőforrás termelő képességét kívánják “csak” megfejni.

Ebben a csoportban ketten már pástra kerüléskor is csalnak az MP-vel, Eligor Nemesi iskoláNemesi iskolával 8-ért, míg az időutazó 10 mínusz 4-ért, tehát valójában 6-ért érkezik. Farzin erősen olcsósít a képességeivel, Erragal pedig szövetségeseszövetségese segítségével jön ki jobban a hó végén.

14/7

Ebben kategóriában szerepel egy ízig vérig kontroll arc, OpálhajósOpálhajós, egy kontroll-manőver határán billegő óriáskirályóriáskirály és egy másik uralkodóuralkodó a manőverek térfelén.

Hogyan jön ki nekik a matek? Opálhajós az Őserővel, Igron képességeivel olcsósít. Az óriáskirálynak is van beépített költségcsökkentése, de legtöbbször nem jut el addig a játék, hogy ezt kiélvezhesse.

13/7 és 13/6

Itt két ősfaj jeles képviselője ücsörög, mindketten a kontroll vonalon mozognak. OquicorrOquicorr és ArhatarmaqershaloshateruArhatarmaqershaloshateru is az őserővel operál, de egyikük csapatban erős, míg a másik tipikus magányos farkas. Leidézésük után 1-2 MP-nk marad, tehát mindketten erősen építenek az ingyen ölő akadálylapjaikraölő akadálylapjaikra.

És bár a sárkány frontnak kicsit egyszerűbb az élete a körönként érkező plusz MP-k miatt, addig az aquir bestiáitbestiáit dobja be olcsóbban.

12/6

Négy tagja van jelenleg ennek a csapatnak, fele-fele arányban képviseltetik magukat a kontroll és a manőverező paklik. DaíkDaík erős kontroll pakli, míg Amt-NarAmt-Nar ebből a vonulatból már inkább a “hordás” mellékízzel rendelkezik. A PávaA Páva és a Renegáta Renegát pedig manőverező paklik magját alkotják.

Hárman is csítenek közülük a manával. Daik a megelevenedőket dobja olcsón/ingyen, Káin fókuszolgat, míg Páva MP-nyerő képességet kapott. A Messor kicsit másik irányból közelíti meg a dolgot, az ellenfélnek kell többet bedobnia, hogy a közelébe kerülhessen.

11/5

Itt három kontrollos és egy manőverező nevest találhatunk. AllrinAllrin, GarranGarran és HinniaHinnia más más útját választja az ellenfél megszorongatásának, míg RianaldoRianaldo eközben kedélyesen gyűjti a DP-t.

Ők hogyan spórolnak? Garran és Rianaldo Nemesi iskolával 6 MP-ért jön. A bajvívómester és Hinnia és képes plusz MP-t nyerni a képességei segítségével. Míg Garran a zászlósaitzászlósait hozza kedvezményesen, addig Allrinnak segítségül kell hívnia egy kis elfetkis elfet a jó árú távtámadásokhoz. Szövetségesek közül a LuminatarLuminatar és a Qus QuarQus Quar segíti ezt a társaságot.

Összefoglalás

A fenti 17 neves kétharmadát kontroll, a maradék egyharmadát inkább manőverezős kategóriába soroltam. Közülük öt besorolhatók érzésre más kategóriába is, de a séma elég nyilvánvaló. A legdrágább kalandozók lepakolása után ritkán marad arra MP, hogy sok manővert képesek legyünk megtenni vagy hogy más kalandozókat leidézzünk. Az első körökben kiépülünk, majd csak aztán tudunk foglalkozni a győzelmi feltételekkel.

Ezeknek a kalandozóknak szinte mindig van valami olcsóbbító, MP-nyerő hatása, ami vagy saját képességből vagy valamilyen témához szorosan kötődő támogató lapból érkezik. Ha sikerül kiegyensúlyozni a drágaságát ezekkel az előnyökkel, akkor egy életképes kalandozót nyer a játékkörnyezet. Ha nem, akkor maradnak “mappadísznek”. A fentiek közül majdnem mindegyiknek sikerült versenypakliba kerülne, mindössze Horrgharrú ShraksharrúHorrgharrú Shraksharrú, A PávaA Páva és Rianaldo ScaddanoRianaldo Scaddano azok, akik beragadtak a baráti játék szintjére. (Farzin Shahruz Al BahadurFarzin Shahruz Al Bahadur és ArhatarmaqershaloshateruArhatarmaqershaloshateru még nem tudtak bizonyítani, de érezhetően megvan bennük a potenciál.)

Utószösszenet

Talán azt gondoljátok a fentiek alapján, hogy a “leszerepelt” három kalandozóban semmi játékélmény nincs, pedig ez nem így van. Az egyik legemlékezetesebb meccsem pont Rianaldoval volt. Annyit mondok csak, hogy az azonnali győzelmet jelentő 19 DP-t összehoztam vele úgy, hogy az ellenfelem többször is lecsippentett belőle Feledés csarnokaFeledés csarnoka segítségével. Elképzelhetitek, milyen izgalmas mérkőzés volt.