Mitől féljünk a bontotton

Nem, nem egy nyolcvanas évekbeli zs-kategóriás horror bemutatóját vágtam be. Ezek MK lapok nevei, de nem kell meglepődni, ha néhányról nem ugrik be semmi. Régi játékosok gy-á mappái vagy a lapkereső elfeledett bugyraiban bukkanhatunk rájuk. Az utolsó viszont egy friss lap, nézzük mit tud:

2 MP Rettegés Varázsló/Boszorkány/Boszorkánymester/Bárd
ID: Pillanat AT: Varázslat F:Harc Sebzés: 3
Típus: Átok, Fénymágia, Asztrálmágia
Ha leidézője kyr kalandozó, akkor érvényesülése után csatolni kell hozzá. A kalandozó a következő képességet kapja a csatolás idejére:
[állandó képesség] Ha kezdeményező csapat tagja, akkor nem jelölhető ki 1 kalandozóból álló akadályozó csapat.”

Amikor először megkaptam a lapot, hogy írjak róla bemutatót, a varázslat egyből elkezdett hatni… Most erről mit lehet kanyarítani? Első blikkre egy 2/3-as átlagos ütés (sőt, varázslat!), valami manif-szerű extrával a kyreknek: semmilyen dekkbe nem használnám. Nem csak a neve-hangulata szempotjából illeszteném tehát a fenti listába, de aztán lassan elkezdett összeállni.

Két dolog kell hozzá. 1: a harc, ahol a kyr kijátszhatja, például csatamágusos manőver vagy Gra-tinol. 2: ezt a harcot túl kell élni, hogy utána büntethessünk vele. Ez már keményebb diónak, 3 seb az ugye kb. semmi manapság és akkor még nem is ütöttek vissza. Ezt valahogy meg kell oldani. Ha viszont már egyszer bejött, utána nagyon lehet gyökérkedni vele: a csatamágus azt vesz ki, amit akar, sárkánykoros dobatással sem lehet mit kezdeni. Nagykalandozókat egy az egyben kiveszi a játékból, ez egyéni ízlés szerint negatívum/pozitívum. Aranyhajú vagy egy kerengőzött Vita gond nélkül sétálgat végig utána a tornyokon – Viszállyal különösen idegőrlő lehet, bár nem olcsó. Elvetemültebb mágusok Sichettinek Varázstekercsre is róhatják. Egy kombó-kontroll lapnak mondanám, biztosan meglesz a célközönsége.

Hagyományoson nem feltétlenül fogja megrengetni a metát, de vannak más formátumok is. Ahol biztosan hatalmasat lehet szakítani vele, az a bontott és a draft. Nehezebb kivédeni és ha mi ütünk elsőnek, könnyen ölhet is. Onnan pedig nehéz lesz visszakapaszkodnia az ellenfélnek, ha kettesével kell akadályoznia. Gyakori-átlagoson sem lesz rossz, ahol az előző generációs kyrek nagyon erősek, várhatóan az újak sem lesznek gyengébbek.

Íme egy dobatásra kifent pakliötlet, ahol főszerep jut a lapnak:

Csillagvizsgáló
Gilron – Rejtett, Famor udvarház, Al Hregel
Kincses

3 Sogron anyr
3 Csatamágus
2 Térmágus
2 Királyvámpír
2 Sors Keze
3 Hősök kora
3 Sárkányok kora
3 Kiválasztott akarata
3 Gra-tinol
3 Tükörútvesztő
3 Szablyaszél
3 Rettegés
2 Tornádó
2 Tüzes tekintet
2 Fájdalom kizárás
2 Kitérés
2 Tekercs
43 lap

És ne feledjétek, Április 26-án Ősök ébredése bontott paklis verseny, ahol játék közben is megismerkedhetsz az új lapokkal!