Megannyi esemény

A kártya bővelkedik az eseménylapokban. Évről évre egyre több lesz. Új típusok jelennek meg, régiek kapnak új arculatot, és a laptípus egyre nagyobb teret hódít, egyre fontosabb szerephez jut az idő előre haladtával.
Vajon milyen egyéniséggel rendelkeznek mostanra az egyes altípusok? Milyen új irányokba indulnak el, milyen hagyományokat elevenítenek fel, és milyen jövővárhat a laptípusra? Nézzük őket sorban!

Az erő veled van

Erőforrások. Jellemzően sok fejtörést okoznak pakliépítéskor, hiszen a legnépszerűbbeknek és leghatékonyabbak közülük kizárják egymás használatát. Szerencsére már rég jelent meg olyan erőforrás, ami letiltja a többit, és lassacskán talán meg is szűnik a sokak számára bosszantó probléma új hullám formátumon.

De ha nem ez, akkor mi ad egységes hangulatot az erőforrásoknak? Hiszen olyan különbözőek egymástól. Nos, a választ az erő” szóban kell keresnünk.
Az erőforrások pont azok, amikre az elnevezésük utal: Kimerítésükkel előnyhöz juthatunk. Lehet az a típusra oly jellemző éberbe forgatás, lehet MP-előny kovácsolása, de nagyon jellemzőek a lapelőnyt teremtő erőforrások is. Ez utóbbiak általában sárkányokhoz kötődnek. Fontos tény továbbá, hogy az erőforrások nagyon univerzális hatásokat hoznak magukkal. Itt van például az egyik legújabb, és legalapvetőbb erőforrásunk: a szintlépés, amely alapszint-előnyt ad, és rengeteg pakliba befér témalapként, vagy egyszerűen mentőlapként.

Auraolvasás

Az aurák egyelőre kiaknázatlan altípusnak számítanak, de éppen ezért rengeteg lehetőséget rejtenek magukban. A meglévő auráink gonosz helyeket körüllengő, sötét energiák, de vajon mit lehet még ebből a névből kihozni? Ha a különösen gonosz és természetellenes helyeknek van jellemző aurájuk, akkor az ősi erdőknek, szent helyeknek és akár híres városoknak is lehet.

Az aurák természetüknél fogva tartozhatnak lényekhez is, ezért könnyen előfordulhat, hogy a jövőben kalandozókhoz kapcsolódó aurák is megszületnek.

A vihar szeme


A vihar típus mostoha sorsra jutott a kártyában, hiszen szorosan mellette ott a természet típus, ami gyakorlatilag magába foglalja a viharokat is. A meglévőkét vihar eseménylap már nagyon rég jelent meg, és azóta kifejezetten viharos jellegű lapok is a természet altípusba kerültek már. Valószínűleg nem fog többé előkerülni az amúgy is felesleges altípus, de ez nem feltétlenül probléma. Sokkal könnyebb például a természet típusra hivatkozni más lapokon, ami ráadásul sokkal több hangulati elemet foglal magába.

A vadon adományai

A természet altípus csillaga láthatóan felfelé ível. Az utóbbi időkben újabb és újabb lapok jelennek meg hozzá. Láthatóan vad, és persze természetes elemekhez kötődik.
A jövőben könnyen el tudom képzelni kiegészítő altémájaként, ahol elfekhez, orkohoz, és társaikhoz lesz érdemes gyűjtögetni.

A baj nem jár egyedül

Az utóbbi idők egyik nagy feltörekvője a csapás típus. a recept egyszerű: Ártania kell valakinek. Minimum hangulati szinten. Akár önmagunkra is idézhetünk csapást, de leginkább ellenfeleink életét tudjuk velük megkeseríteni.

Jellemzően gonosz entitások kétes adományaiként jelennek meg. Kedvenc eszközei a törpék főellenségének, Tyrranonak, Ranagol Káosz-angyalainak, és tombolós ősfajoknak.

A jövőben minden bizonnyal még több hasonló lap kerülhet napvilágra. A Káosz-angyalok “áldásaiból” például rengeteget lehet majd kihozni.

Imáid meghallgattatnak


A Csapások ellentéte az isteni adomány. Legjellemzőbb al-altípusai az isteni akaratok, melyek ingyen vannak, ha az adott istenség hívőit kalandozóink között tudhatjuk.
Meglehetősen sok megjelent már belőlük, leginkább a Dúlás kiegészítőnek köszönhetően. Van azonban jónéhány égi hatalmasság, akik nem kapták még meg a hozzájuk tartozó eseménylapot. Az isteni adományoknak még koránt sincs leáldozóban a csillaga.

Időutazás

Mikor szeretnél élni? Egy újabb rengeteg lapot számláló, és egyre gyarapodó típus a korszak. Rugalmas, sokoldalú eseménylapfajta, amely rengeteg lehetőséget rejt. Úgy alakítod paklidat velük, ahogy szeretnéd, és remek hangulatok csempészhetsz a koncepcióidba.

A felvilágosodás korába ültetheted Gilron-hívő feltalálóidat, vagy a fajháborúk korában építheted amund hadseregedet.

A korszakok persze kombinálhatóak is egymással, ami nagyon is elképzelhető, hiszen egyszerre dúlhatnak háborúk és történhettek egyéb nagy események egy adott korszakban.

A korszakok uralmának még biztosan nincs vége, de fontos aspektusuk, hogy egyszer véget érnek, hogy újabb korszakok születhessenek. Ebben van nagy szerepe az utolsó altípusnak.

A változás szele

Az Idők Tengere kiegészítő szülte a Korforduló típust. A rengeteg korszak mellé kellett az ellenszerük is. Ezek az újabb eseménylap típusok már kialakult koncepcióval rendelkeznek. Míg az összes korszak fontos jellemzője, hog yidőtartamuk végleges, addig a korfordulók mind pillanat időtartamúak, és egy korszak végét hozzák el egyéb hatások mellett.

Kétségtelen, hogy leginkább az idő témájú kiegészítőben tudták megcsillogtatni tudásukat, de ez nem jelenti azt, hogy későbbi kiegészítőkben ne bukkanhatna fel egy-egy.
Legutóbbi példányunk például az Embernépek hajnala, mely az ősi fajok fénykorának vethet véget, hogy az utódnépek a helyükbe léphessenek nagy tömegekben.

A jövő titkai


Itt persze nem áll meg az eseménylapok szekere. A jövőben újabb és újabb típusok jelenhetnek meg.
Vajon mi lesz a következő eseménylap típus, amely megmozgatja a játékosok fantáziáját? Az új kiegészítő egyik témája lesz, esetleg egy játékos lapterve alapjánszületik meg? Ti milyen esemény típusokat tudtok még elképzelni a jövőben?

– Liborion –