A kiegészítő témái – Akadálylapok

Akadálylapok Új hullámon

Most, hogy ismerjük az akadálylapok új működését, ideje megnézni néhány konkrét kártyát is! Elöljáróban itt is igaz, amit korábban a sebző akciólapokról leírtam. Elég csak ránézni, hogy az elmúlt években mennyi jobbál-jobb akadálylap jelent meg, és máris láthatjuk, milyen nehéz dolga van a tervezőknek.

Az olcsón sebzést évek óta az Od-rúnaOd-rúna és FlerFler uralja. Ezeknél jobbat nem is fogunk kiadni. A MEGELEVENDŐ-k paklitól függetlenül bárki számára elérhetők, egyszerre akadálylapok és harci ütések. Azonnal „gyilkoló” hatásból is van választék, legyen az például Kitaszítás jeleKitaszítás jele vagy DimenzióörvényDimenzióörvény. Nem mindig tökéletes, de helyzet függően nagyon erős akadálylapból is van bőséggel, mint a ThóregThóreg, a Bolyongó lélekBolyongó lélek vagy a DenebolaDenebola. Aki pedig nagyon kevés laphellyel szeretné megoldani a védekezést, bármikor játszhat Időtlen trollIdőtlen trollt.

Ugyanabban a cipőben járunk, mint a támadásoknál: kalandozók megölésére már széles arzenál van, ezért a megmentésükre is egyre jobb kártyák jelentek meg. Remek például erre a CsápfalCsápfal. 2 MP-ért szinte garantált 6 sebzés, és leszedni is nehéz. Mégsem lát játékot, mert már annyira erősek az alternatívák. A tanuláság itt is az, hogy ebben a fegyverkezési versenyben nem szeretnénk tovább lépni.

Erioni csapdái és bestiái

Amikor eldöntöttük, hogy a kiskalandozók szabad manőverezése kedvéért nem lesznek sebző akciólapok, az magával vonta, hogy az akadálylapok sem gyilkolhatnak. Ez a városi környezet miatt hangulatilag is indokolt volt, hiszen Erion utcáin nem kóborolnak ádáz szörnyetegek, nem botlunk egy raktárház kifosztásakor robbanó rúnákba. Viszont egy tolvaj számára például a városi őrség felbukkanó osztaga épp olyan, mint kalandozók számára egy csapat útonállóútonálló. Mindenképpen olyan akadályokat szerettünk volna, amik érdekesen, és lehetőleg sebzés nélkül működnek. Esetleg legyen lehetőség elkerülni őket, például a lefizetésükkel. Aki követte a facebookon meghirdetett laptervező pályázatot, valószínűleg találkozott is az egyik odacsempészett lapbemutatónkkal, a Korrupt városőrökKorrupt városőrökkel.

A város, mint akadály

A gorviki kicsire, egészen kicsire húzta össze magát, hogy még véletlenül se keltsen feltűnést. Egérszürke szerzetesi mikót viselt, bal kezében kis bambuszperselyt tartott. Fejét kopaszra borotválta, s kevés kékvenyigével még a kolostor kis jegyeit is utánozni próbálta a fülén és a homlokán. Nem volt tökéletes persze, nem is lehetett, de arra elegendő volt, hogy ne keltsen gyanút a körötte-mellette elhaladókban. A mikó gazdája egy gabonaraktárban hevert átvágott torokkal.

Szaporán csörgette az alamizsnás perselyt, ahogy lehajtott fejjel haladt a tömegben. Sok mindent hallott, s bizonyos volt benne, hogy a vén gorviki elégedett lesz a munkájával. Sietősebbre vette lépteit – a tömeg azonban nem volt hajlandó gyorsabban haladni, ezért mind türelmetlenebbül szuszakolta magát előrébb.

Egy pillanatra fordult csak hátra; a teaház emeleti ablakából lángvörös mikóba öltözött férfiak ugráltak az utcára. Futásnak eredt, durván félrelökdöste az előtte haladókat, fonott kosarakat, gyümölcsöspultokat rántva futtában üldözői elé.

Vaskos, mogorva ház állta útját. Zsákutca! Más választása nem lévén, gyors mozdulatokkal felkapaszkodott a sárkányfaragásos tetőgerincre. Talpra vergődött, s a tető széle felé sántikált. Ott megtorpant: Nem tudta eldönteni, sírjon vagy nevessen. Odalent a kerület határát jelző ötven láb széles csatorna ólomszürke vize hullámzott. Csak egy ugrás, és megmenekülhet.
Jan van den Boomen: Lágy szélben lazacszin hold alatt


Rivális banda területe

A szukékról már láttuk, hogyan intézik az üzletet. A „fizetsz vagy halott vagy” megállapodáshoz nincs szükség apróbetűs részre. Aki az eroni éjszakában űzi az ipart, jobban teszi, ha tisztában van a hatalmi viszonyokkal. Bandajelek és az alvilág íratlan törvényei jelölik ki területhatárokat. Ha szabadúszó vagy, jobban teszed, ha messzire kerülöd ezeket a helyeket. Egy rivális szervezet tagjaként pedig kétszer is gondold meg, hogy nem jársz-e jobban, ha egyszerűen visszafordulsz.

átlagos ritkaságú <strong>Rivális banda területe</strong>Rivális banda területe 2 MP
CSAPDA
Célpont véletlenszerűen választott kalandozó
visszatérhet Sorba. Ha nem teszi, sérül 5 szintet.


Légvonalban 500 méter, de tudok egy rövidebb utat

Az erioni házrengeteg valóságos labirintust alkot. A csatornák és sugárutak között sikátorok kusza útvesztője terül el. Elég egy sarkon rossz felé fordulni, és ki tudja hol kötünk ki. Lehet nem is abban a negyedben, ahova feladatunkért indultunk…

Az erioni küldetéseket többféle feltétellel is lehet teljesíteni egyszerre. Ezzel az akadálylappal az egyik megoldási lehetőséget iktathatjuk ki. Így a csapat kevésbé jól tudja majd teljesíteni a küldetést – ha egyáltalán meg tudja még oldani!

átlagos ritkaságú <strong>Ismeretlen sikátor</strong>Ismeretlen sikátor 0 MP
CSAPDA
A küldetésen lévő célpont feltételt
nem lehet teljesíteni a manőver végéig.


Fogd a pénzt és fuss!

A következő kártya nem klasszikus értelemben vett akadálylap. Inkább egy kis játszadozás a laptípussal, és a szabálymódosítással, kihasználva azt, hogy akadálylapokat mostantól saját küldetéshez is csatolhatunk. A szajré aktiválható egyszerű akadálylaphoz hasonlóan, ha az ellenfél csapata érkezik a helyszínre – de a szajrét még sikerül időben kicsempészni előlük. Viszont akkor is használható, ha a saját kalandozóink jutnak el az akadálylapokig. Ilyenkor is felfedhetjük, hogy még több zsákmánnyal térjenek haza.

gyakori ritkaságú <strong>Titkos szajré</strong>Titkos szajré 1 MP
CSAPDA
Akkor is aktiválható, ha csak
saját kalandozó van a helyszínen.
Játékosa kap 2 Aranyat.


Az Erioni éjszakákban tehát bátran manőverezhetünk, a kalandozóink épségét nem kell annyira féltenünk, ha van mivel lefizetni a gárdistákat. Persze, hogy a manőver sikeres lesz-e, az már egészen más kérdés! Mivel pedig a Szegénynegyedhez tartozó lapokon gyakran tűnik fel az ELVADULT kulcsszó, így néha abban sem lehetünk biztosak, hogy valóban akadálylapokkal nézünk szembe, nem csak az ellenfél vezet minket az orrunknál fogva.