Készülődés az évzáróra 2. – kiszakadás a papnők karjaiból

Avagy hogyan fordítsunk a játékkörnyezeten 180 fokkal

Az évzárós lapok

Az évzárós ultra lapok mindig kiemelkedtek, kiemelkednek a többi ultra lap közül (sőt nem csak közülük!), az ultra lapok és az év legrangosabb eseményének csúcsdíszei. Ez megmutatkozik játékerejükben, hangulatukban vagy akár üzenetükben is. Erősen formálják a játékkörnyezetet. Nézzünk pár példát:

  1. Hadiszerencse. Az ultimate akciólap counter. Árában szedni ütéseket és megmenekülni, ezt tudja. A verekedős játékkörnyezet egyik kulcslapja.
  2. Alidari ágyas. Főz, mos, takarít és még kéjhölgy is. Laphúzás, gyógyítás, ostromvédelem mindössze egy kalandozó elforgatásáért.
  3. Energiafelszabadítás. Amióta kijött egy szűk kör azonnal öl bárkit. Igron kezében új szintre emelkedett.
  4. Azim anakbut. A sivatagi pók, ami erőforrást termel. A nem egykalandozós paklik alappillére. Besúgóval kombinálva pillanatok alatt hadsereget toborozhatunk.
  5. Az őrtálló nagyok küldötte. Pálinkás úr előtti tisztelgés, a játékerejéről nem kell, de nem is szeretnék mondani semmit, magáért beszél. A következő 5 év meghatározó lapjának tartom.

A szentély

Talán többeteknek is feltűnt, hogy kihagytam az ellana szentélyt a felsorolásból. Nem véletlen hisz a mai cikk fő témáját ez a lap adja, így tüzetesebb vizsgálat alá veszem. Nézzük először teljes alakban, grafikusan:

 

9-es kézméret, nincs gyors hatás és nem áldozható fel. Ellana papnői olyan szolgáltatás csomagot kínálnak, ami mellett egy halandó sem mehet el gondolkozás nélkül. Épp ellenkezőleg a 9-es kézméret (ami fix 9 a M.A.G.U.S. csillagterme miatt!) olyan csábító, amit csak egy jól képzett ellana papnő adhat meg nekünk, ahogy a grafikán is láthatjuk, hívogató, csalogató a hölgyek eme csoportja.

40-es pakliméretnél, idén ősztől a Krónikások felkutatásával kiegészülve gyakorlatilag 10 lapból játszhatunk első körben. Ez a pakli negyede! Ha hozzávesszük, hogy a haditanács kipörgeti a paklinkból a felesleges nevesített lapokat, a második körben is igen optimális húzásunk lesz. Ez önmagában olyan agresszív pakliépítést tesz lehetővé, ahol 4-5 lapos kombókkal is reálisan számolhatunk. Két top kategóriás pakli is használja jelenleg a szentélyt: az amundok és a kráni birodalmi légió. Előbbi a kéz kipörgetésére, a rinnagyár felpörgetésére és 2-3. körös agresszióra épít, míg utóbbi az első fordulótól agresszív ostromokkal nyilvánítja ki krán politikai, katonai és úgy egyébként mindenfajta fölényét a 7 MP-ből leizzadt 3 kalandozóval, 15 szinttel, Qus Quarral, Arctalan vándorral. Mondhatnánk úgyis, hogy a szentélyben a papnők elé kicsapják amijük van….és nyugodtan mondhatjuk, hogy nem maradnak szégyenben…

Árnyoldal

A fentieket olvasva nyugodtan gondolhatjuk, hogy ez egy üres bekezdés lesz. Pláne, hogy a zugpók, a besúgó, a sorból bedobott amund démon is szentély kompatibilis. No meg ha az alulra rakott szentélyt leostromolják, akkor ismét van gyors hatás is. Mégis azt láthatjuk, hogy egy kontroll verzióban fellépő krad lovag híresség (Garran con Ravenar) úgy söpri le ezeket a paklikat, mintha 4-re húztak volna és csak gyakori lapokkal játszanának. (na jó, ez azért túlzás :D)

Egy egyszerű akadálylap csomagra, megoldásként nagyon hiányzik az akadály counter… No meg, hogy a sápadt angyal nem a szentélyt áldoztatja, hisz nem lehet….

Kiszakadás a keblek tengeréből

Bármily fájdalmas is, véleményem szerint ideje kiszakadni a szentély ölelő szorításából, a jobb eredmények érdekében. Mert, hogy a várható kradita hadak nagy létszámán csak sok szerencsével vergődhetünk át a szentélyt használva, az biztos. Top játékosok ellen azzal sem, ők nem fognak hibázni, erre nem apellálhat senki.

Persze ez azzal jár, hogy teljesen máshogy kell összerakni e két fenti dekket(vagy épp a lesathot). Az amund pakli egyébként is ezerféle módon összerakható. Vannak dobató ereklyék, van manifesztáció, van telecsatolt halál terme, rengeteg halálos szobordémon, sötét kultusz, hadak útja. És most már sivatagosodás is. Ha a pókokat és az aranytermelést kezeljük, illetve a sápadt angyalt is komolyan vesszük, ahogy kell, akkor partiban leszünk.

A birodalmi légió ezzel szemben nem sokat változna. A szentély helyére a fayuma tábor és szerencse szentély adja magát, míg a pakliba az ismerelen terület-égi béke-manacsapda elpusztítása trió. Akár még birodalom terület újraosztása is, hisz az óriáspókot érzékenyen érinti. Béke honol mellett ráfizetéses akadályt 1-ért szedni bármikor megéri az ismeretlen területtel, ez közgazdaságilag is igazolt tény.

Zárszó

Én azt gondolom érdemes kicsit újítani, kilépni a megszokott mederből, kipróbálni új ösvényeket. A mai cikkem egy gondolatébresztő, hogyan is tehetjük meg ezt. Ha nem jön be, az ellana szentély ugyanúgy tárt kapukkal vár minket vissza örömeivel. Amíg le nem rotál, vagy a bujálkodás kora le nem jár.

Mindenkinek jó készülődést az évzáróra!

Jabbah