Fakó krysallus

A mai bemutató főszereplője egy rendkívül egyszerű kis lap, ami az egyik legtöbbször feldolgozott mechanizmust képviseli a játékban. Ez pedig az ostrom ingyenesítése. A Vadon lázadás megjelenése, vagyis a játék kezdete óta az egyik legtöbb manát termelő mutatvány, ha 2Mp-s pazarlás helyett ingyen tologathatjuk le balsorsú ellenfelünk tornyait. Ez a vágy az ingyenre” tehát egyidős a játékkal és nem véletlen, hogy minden kiegészítőben megjelenik egy-egy újabb képviselője ennek a témának. Nézzük a Kárhozat szilánkjai, mit tartogat számunkra ilyen téren!

 

0 MPFakó krysallusKasztmegkötés: Nincs

Godoni dolmenmágus megszentségtelenített ékköve

ID: VéglegesAT:VarázstárgyF: SorSebzés: Nincs

Gyakoriság: Átlagos  Grafikus: Lipták  Sorszám: 3336

Amulett, Átkozott

[állandó képesség] Viselője ingyen indíthat Ostrom manővert.

Átka: [állandó képesség] Az összes ellenfél +1 DP-vel rendelkezik.

 

Vegyük sorban a fő paramétereket. A név és a színesítőelemeire nem hivatkozik egyelőre más lap, így ezeken gyorsan tovalibbenhetünk miután elmorzsoltunk pár könnycseppet szegény meggyalázott ékkő és a néhai Dolmen kártyaklub emlékére.

Jöhet egy sokkal fontosabb adat. A lap ingyen van. Minden tekintetben. Sem fizetni nem kell érte, sem fogdosni a kezünkben. A lap “slotja” amulett, ami prémium kategória a felszerelések palettáján. Lényegében nem foglal helyet a viselőjén. Varázstárgy, ami azt jelenti, nem lecsatolható, vagyis egy ilyen nem oldja meg a sorunkban nyüzsgő vérszomjas teremtményeink minden igényét az ingyenes ostromra. Azonban így is véd a morteltől, az Útonállóktól, sőt a Tilalom rúnától is, ami elég sok borsot törhetett a varázstárgyaktól nem hemzsegő ostromlók orra alá. (törpe, óriás, zombi stb.)

Szegény dolmenmágusunk rossz sorsú amulettje megsínylette a megszentségtelenítését (amelynek részleteit a fantáziátokra bízom), ezért nem volt rest átkozott varázstárggyá változni. Ez számunkra kevésbé drámai kellemetlenséggel jár. Az ellenfél kap +1Dp-t. Nem állítom, hogy nem múlhat rajta a meccs, de ha minden jól megy ellenfelünk a +Dp-k számolgatása közben szépen elveszti minden tornyát. Elővigyázatosságból érdemes a Fakó krysallust csak az ostromláskor felcsatolni, raktárunkban semmilyen hátránya nincs. A kárhozott nép szerelmesei külön örülhetnek, hogy Kárhozott Nép Királya, a főnök újabb játékszerrel gazdagodott. Ez a lap kiválóan felválthatja az Élőholt fém tőrt, ami nagyon bosszantóan foglalta a helyet az Ezüslunír rúnapajzs vagy az értelmesebb fegyverek elől. Az ellenfélnek adott negatív Dp pedig csak hab a tortán.

Most, hogy jobban megismertük a lapot, érdemes összehasonlítani a korábbi konkurensekkel. Miben jobb vagy rosszabb, mint az eddigi csúcslapok amelyekkel ingyen ostromolhattunk. Kezdjük a leginkább hasonló lappal, Sharab shaktor szilánkjával. A krysallus két nagy előnnyel rendelkezik ehhez képest. Az egyik, hogy nem ereklye, vagyis a nem neves kalandozók is használhatják, a másik pedig hogy nem kell érte fizetni. Hátránya az átkon túl, hogy nem biztosítja be a támadásdobásainkat. Összességében az új lap sokkal több kalandozóhoz használható optimálisan, viszont a Jogos örökséget fixen oldók az ingyen szerzett SS szilánkkal jobban járnak. Ha nem félünk az Árvíztől és nem fontos az első körös fix ostrom használjuk bátran továbbra is szilánkot neves hősünkhöz. Amennyiben azonban nem szeretnénk semmiképpen sorban várakozva tölteni az első kört, a Fakó krysallus lesz a mi lapunk. Ugyanis kereshető Mugaffe kereskedőházzal, amit pedig a kezdő Déli kapunk fog a kezünkbe rakni. Vagyis izgulhatunk a 7 lap felhúzásakor a legjobb kalandozónkért és akciólapokért, de az ostrom ingyenesítés miatt nem kell, hogy fájjon a fejünk, az minden esetben rendelkezésünkre áll. Amennyiben pedig húzunk átkozott amulettet számtalan más 0Mp-s felszerelés bizonyulhat hasznosnak a paklinkból. Elárulom, hogy a Kárhozat szilánkjai is tartalmaz ilyeneket, amelyek ráadásul jól össze is dolgoznak ezzel a lappal.

Az első körös fix rendelkezésre állás eddig csupán egy ilyen jellegű lap sajátossága volt korábban. Ez pedig a Végvár, amennyiben kezdőtoronyszintként alkalmaztuk. A megfelelő paklikban ennek a helyére érdemes majd Déli kaput tenni és a keresős trükkel máris készen állunk arra, hogy akárhány próbát tegyünk ellenfelünk tornyain. Persze a Végvárnak nincs átka és a fala is sokkal combosabb, mint a törékeny Déli kapué. Továbbá a gyors hatásként leidézhető kalandozókkal is csak az tud trükközni (azonnali megszakítósebességű ostrom). Az amulettről itt is elmondható, hogy sok esetben fogja felváltani a tornyot, de nem minden esetben. Azonban az eddig monopolhelyzetben lévő első körös fix ingyen ostrom mostantól erős konkurenciát kapott.

Vessünk egy pillantást azokra a vetélytársakra is, amelyek működése kevésbé hasonló, mint a tárgyalt papír. A vámpír úrnő-hadüzenet duó létjogosultsága a sokszor vagy sokan ostromló paklikban elég kemény dió. Ide befurakodni nem lesz könnyű az amulettnek, de akad majd aki tesz egy próbát az új lappal. Én biztosan. Talán elegendő, ha kétféle ostrom ingyenesítésünk közül csupán az egyik hat globálisan minden kalandozónkra, a másik pedig csak 1-1 kalandozónk vagy csapatunk számára teremt lehetőséget az agresszióra. Ami még könnyen elképzelhető, hogy helyet kapna háromféle módszer is egy-egy pakliban,hogy mindig a helyzethez jobban illeszkedőt használhassuk.

A kereshetőség további előnye, hogy olyan pakliban, ahol az ostrom nem képviseli a fő csapásvonalat nagyon kevés laphelyből oldhatjuk meg, hogy hatékonyan váltsunk át ostromra és diadalpont vagy kincs harácsolás helyett az ellenfél tornyait aprítsuk fel. A legjobb, ha a Dp-ben gazdag épületeink miatt maximális számú Déli kaput játszunk. Ilyenkor 1 kereskedőház,1 Fakó krysallus és még néhány prémium felszerelés (Tiltott tekercs, Könnyűlovas kopja stb.) bőven elegendő, hogy szinte akármikor új utakon törjünk ellenfelünk vesztére. Laphely spórolás tekintetében nincs vetélytársa az amulettnek.

Az előnyök és hátrányok ismeretében úgy vélem a Fakó krysallus gyakori vendége lesz a versenyeknek és aktív részese, alakítója lesz a metagame-nek mind hagyományos, mind Új hullám formátumon. Remélem jól fogtok szórakozni, ha első körben Symbelmine, Ezüstkardú Fraien, Quirrta Khinn-Lovag, Aurri vagy akár egy új hős segítségével tapostok át felkészületlen, védtelen ellenfeleteken, aki bánatosan szemléli majd elhullott tornyait és megtapasztalja a krysallus erejét.

 

Szerző: Panyik Zoltán