Fajháború képekben

Ezen a héten a Kötelékek kiegészítő képeit veszem górcső alá, és kiválasztom közülük a 10 legjobbat. Ennél a kiegészítőnél kifejezetten nehéz dolgom volt, hiszen annyi remek kép van, hogy alig tudtam tízet kiválogatni.
A cikk persze csak az én véleményemet tükrözi. Akinek más a véleménye, az ossza meg nyugodtan kommentben!

10. Acélszarvú sarlatán
A kedvenc grafikám Bodnártól. Amellett, hogy jól kidolgozott a karakter, a kép hangulata is nagyon eltalált. Pont így képzelek el egy őrül goblin sámánt, amint egy máglya körül kántálva ugrál, és közben mások hatalmát próbálja megszerezni. Ráadásul még acélszarva is van.

9. Tha’Ushur
Az ediomadi orkok nagyfőnöke igazán félelmetes és tiszteletet parancsoló látvány, ezen kívül remekül és részletgazdagon kidolgozott kép is. A hatalmas hérosz a Fadöntők törzsének jellegzetes rozsdavörös páncélját viseli, amelynek groteszk díszítése híven tükrözi az aquirok által torzított ork kultúra sajátosságait. A hős a róla szóló legendákhoz híven félszemű és törött csatabárddal harcol. Nagyszerű grafika, de Szendrei más képei még nála is magasabb helyeket foglalnak ezen a listán…

8. Ármányszövő
Ebből a veszélyes hölgyeményből első ránézésre is sugárzik a hatalom. Rene egyik legjobban eltalált képe. Egyszerre bűbájos és baljóslatú. Mindemellett szerintem a legszebb nő, az összes kártyán ábrázolt közül.

7. Snil bölcse
Nagy Levente képregényszerű, egyedi stílusú grafikái közül az egyik legjobb kép. A nyolcvanas évek kalandfilmjeit idézi, mégis kifejezetten életszerűen ábrázolja a gonosz gyíkmágust, aki éppen elsorvasztja tehetetlen áldozatát. Külön tetszik, hogy a gyíklény bőre és fogazata milyen részletesen ki van dolgozva, és hogy a domináns sárgás szín milyen jó hangulatot ad a képnek.

6. Tha’Ushur őrzője
Nekem a hérosz sámánja jobban tetszik kinézetre, mint maga a nagyöreg. Remekül szemlélteti ugyanis, hogy mi történik az egyszeri orkkal, ha rendszeresen aquir húst fogyaszt. Tha’Ushur őrzője más orkokhoz képest is elvadult vonásokkal bámul ránk a képről néhány ügyesen elhelyezett burjánzó kinövéssel a bőrén. A sámán felszerelése is szépen ki van dolgozva, de ami a leghátborzongatóbb, az a vérébe került od hatására mutálódott, természetellenes fekete szempár.

5. Hrassan
Ha már Ediomadnál tartunk van még egy tagja az itteni lakosságnak, akiről remek grafikát alkotott a művész. Zubály nagyon jó a szörnyetegek megálmodásában és ábrázolásában, és ezt a készségét ebben a kiegészítőben igazán jól kamatoztatta. A holttestből előtörő szárnyas aquir minden elképzelésemet túlszárnyalta, mikor először megpillantottam. Kellően idegen és vad külseje mellett továbbra is elég humanoid külseje van ahhoz, hogy kalandozó legyen. Emellett az egyik legvalóságosabbnak tűnő kép a kiegészítőben.

4. Sárkányölő vágás
Szintén aquiros téma. A lap főhőse egy iszonyatos másodkori gyilkológép, aki éppen ádáz ősellenségével végez. A kép remekül ábrázolja a tökéletesen bevitt ugró támadás után földet érő aquir harcost mögötte élettelenül zuhanó áldozatával.
Sokáig ez volt a kedvenc képem a Kötelékekből, de aztán elkészült a lista következő három helyezettje.

3. Fájdalom kizárása
Nagyon kedvelem ezt a képet. A varázsló vonásai tökéletesen megtestesítik azt, ahogy egy kyrt elképzelek, amint elméje hatalmával uralkodik a mostoha körülményeken. Igaz, hogy a képen szinte csak egy arcot látunk, de a karakter olyan szépen és elegánsan van kidolgozva, és a kép egésze olyan mozgalmas és részletgazdag, hogy a Fájdalom kizárást egyértelműen a kiegészítő egyik legjobb grafikájaként tarthatjuk számon.

2. Vércsetotem sámán
Az egyik legjobb ork ábrázolás az egész kártyában. A színvilág, a gesztusok, az öltözék mind a helyükön vannak. A karakterről süt, hogy a törzs egy nagy becsben tartott, harci helyzetektől megkímélt, ám felbecsülhetetlen értékű tagja. A kép hangulata kiválóan ábrázolja az orkok törzsközösségének életét. Hibátlan grafika, amit akkor is szívesen néz az ember, ha amúgy nem kedvencei az öreg, orrpiercinges ork papok.

1. Klánpróba kiállása
Számomra ez a kép az etalon. Mozgalmas, élethű és hihető. A barlangrendszer fantáziadúsan van ábrázolva. A háttérben olyan apróságok jelennek meg, mint a törpe klántagok, akik éberen felügyelik a próbát, mégis eléggé beleolvadnak a képbe, és nem veszik el a reflektorfényt a két főszereplőtől. A beavatásra váró ifjú törpe pont olyan, amilyet egy szerepjátékos elvár, ráadásul remekül van ábrázolva a mozgása, ahogy éppen lesújtani készül a szörnyetegre.
Ez utóbbi teszi egyébként a koronát a képre. A rémisztő földalatti óriásféreg nagyon ötletesen néz ki. Zubály mester minden tehetségét és fantáziáját beleadta a megalkotásába. Mióta először megpillantottam azon gondolkodom, hogy milyen újabb lapra kerülhetne rá, mondjuk bestiaként.

– Liborion –