Eggyé válni a pusztítással

Orkok. A háború fékezhetetlen haragjának, a vadon kegyetlen törvényeinek, és a kulturált népek félelmeinek megtestesítői. Már számtalanszor feltűntek a kártya világában, és minden alakalommal a halál és vér szaga járt a nyomukban. Az évek során újabb és újabb taktikákkal és változatos paklikkal szálltak szembe híres hősökkel és rettegett gonosztevőkkel egyaránt. Az ellenfél nem számít: csakis saját fajuk dicsősége forog szemük előtt, mikor ön és közveszélyes pengeviharként indulnak pusztítani.

Vajon ezúttal milyen régi és új stratégiákkal fogják meghódítani a harcmezőt? Az Ősök ébredése egyre csak közeleg, s vele együtt ismét eljön az orkok kora. Ideje eltűnődni azon, mit tartogatnak a farkasfiak ellenfeleik és szövetségeseik számára.

Hordák és Hősök
Az orkok bizony már szép számmal jelentek meg a kártya lapjain. Volt köztük rengeteg alacsonyabb alapszintű, és sok magasabb szintű kalandozó. Az olcsóbb és kisebb kalandozókat nagy tömegben érdemes felfogadnunk, így egy kártyajáték közben is könnyen magunk elé képzelhetjük a hatalmas ork seregek vérszomjas acsargását, amint ellenfelünket vagy éppen minket készülnek kardélre hányni és/vagy felfalni.

Meg van azonban a varázsa a 4es vagy afeletti szintű nagy kaliberű hősöknek is, akik köré egész koncepciókat építhetünk. Tapasztaltabb és izmosabb orkjaink mára harc minőségére helyezik a hangsúlyt, nem a nagy számok törvénye alapján próbálják bedarálni az ellenséget.
Az ilyen hősök alatt nem csupán Vascsuklyás Aglúgot vagy Hurag Dhaurt kell értenünk, hanem olyan nem neves, de edzett harcosokat is, mint a Halálhozóbömbölő, vagy a Hramgaug.
Az Ősök ébredésében a fenti két típus közül csak az egyik lesz igazán jellemző. De vajon melyik az?

Hatalmas sebek, végzetes csapások
Az orkok népére mind a túlütés, mind a sebző hatások alkalmazása jellemző haharcra kerül sor.
Vércsetotem sámánok és Véreskezű fosztogatók a minél olcsóbb halálosztásra törekednek, míg sok fajtársuk mellé inkább az Obszidián felszerelések vagy brutális Csonkolások, Lefejezések dukálnak. Legújabb kiegészítőnk teljesen új távlatokat nyit meg az orkok számára, és új löketet ad harci potenciáljuknak. Vajon az új nemzedék a túlütést vagy a harci sebek osztogatását fogja tökélyre vinni?

Törzsek vagy áldozatok?
A Farkas Szellem gyermekeire két másik taktika is jellemző. Az egyik, hogy súlyos áldozatokat hoznak a győzelem érdekében. Gondoljunk csak Grok brag Naur félelmetesen hatékony, és semmiképp nem etikus vérfrissítő” képességére, vagy Hram “ajándékára”! Persze elképzelhetjük némileg barátságosabban is az említett képességeket. Például mondhatjuk, hogy az öreg sámán felneveli a gaugokat, akik közül csak az egyik éri meg a felnőttkort, azonban ő nagy hőssé avanzsál. Bárhogyan is nézzük: a feláldozás sokszor hasznosabb, mint amilyennek tűnik, és könnyen győzelemre viheti az egész népet az egyén önfeláldozása.
Az ellenfél fejére ezen kívül még úgy is rá lehet nőni, hogy minél több kalandozót idézünk le, akik támogatják egymást. Erre az egyik legjobb példa a törzsszövetség, ami nem feltétlenül hangzik jól feláldozós képességek mellett. Vajon az új kiegészítőben az orkok hatalmas törzsek építésére fognak koncentrálni, vagy százával vetik magukat a halál torkába, hogy fajuk (vagyhatalmasabb ősfajok) felemelkedését elősegítsék?

Az élet iskolája
Az orkokra az eddigien kívül az is jellemző, hogy valamilyen jelző kalandozó val operálnak együtt. Ezek közül az egyik a rabszolga. Ez utóbbi jellemzően fogyóeszköz, és az orkok bizony Ynev egyik legszorgalmasabb fogyasztói a szerencsétleneknek. Bányákban dolgozatják őket, vagy hajórabként hajtják ki a lelküket kalózbárkáikon.
A másik még jellemzőbb, sőt kifejezetten csak a farkasfiakra jellemző jelző kalandozó a Gaug. Az ifjú orkok gyakorlatilag bármelyik fentebb felsoroltstratégiába beleillhetnek. Ugyanúgy fontos tagjai lehetnek egy hordának, minthű kísérői egy nagyobb hősnek, például a Hallgatag bajnoknak.
Vajon megjelennek ezek a jelző kalandozók az orkok között az új kiegészítőben? Esetleg valamely másfajta mellékszereplő tűnik fel mellettük? Az Ősök ébredése minden kérdésre megadja majd a választ.

– Liborion -“