Csípek, rúgok, harapok

Embere válogatja, hogy ki milyen fegyvernemmel vonul csatába. A közelharc szerelmesei különböző véresebbnél véresebb módszerből választhatnak, ha az ellen életére akarnak törni. A halálnemet általában a beépített támadás, vagy a támadás akciólap szolgáltatja. Ezeknek azonban több magától értetődő altípusa is van, melyeket a tervezők felhasználhatnak legjobb tudásukat és kreativitásukat latba vetve. Vegyük sorra ezeket!

Klopfolás

Az egyik leghatékonyabb módja a hús és az áldozatok megpuhítására a Zúzás. Ősidők óta ismerjük a nehéz, tompa tárgyakkal való laposra verés előnyeit és hátrányait. A zúzás típus kedvence lehet nagy darab barbároknak, harci-kalapácsukat lengető törpéknek, vagy hatalmas bunkókkal támadó óriásoknak.
Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy páncélos lovagok ellen az egyik legjobb módszer, ha ki akarjuk őket hámozni a konzervdobozból.
Ha azt akarod, hogy ellenfeled minél horrorisztikusabb véget érjen mindenképp a Zúzás mellett tedd le a voksodat!

Aprítás

A legjellemzőbb, és legelterjedtebb gyilkolási módszer a Vágás. Mindennapos látvány az egyszeri harcos egy jól bevált karddal az oldalán. Természetesen bármely fegyverforgatónak hasznos lehet ez a harci módszer, főleg ha csonkolni vagy lefejezni támad kedvünk.
A vágófegyverek a legalkalmasabbak a vívásra, hiszen legtöbbjük alaposan meghosszabbítja a fegyverforgató karját, így támadásra és védekezésre is alkalmasak, súlyuk pedig ritkán lassítja gazdájukat.
Nincs is annál szebb, mikor egy gondosan megmunkált slan-karddal tanítjuk móresre (és kockázzuk fel) felebarátainkat.

Nyársalás

A Szúrásnak két igen jól elkülöníthető hasznosítási módja létezik a harctéren. Az egyik verzió, hogy minél nagyobb hegyes végű alkalmatosságra tűzzük fel ellenfelünket, miközben mi magunk kellemes távolságból gyönyörködhetünk Drakulát megszégyenítő mesterművünkben. Igazi harcedzett figurák sajátja ez a támadási mód, akik nem riadnak vissza kopják, lándzsák vagy szigonyok használatától.
A másik módszer sokkal alattomosabb, de rengeteg esetben hatékonyabb lehet. Ha tőrt rántunk közvetlen közelről intézhetjük el a delikvenst. Könnyen rejthető, belharcban és lopózáskor jeleskedő fegyver, melyet a feltűnést kerülő népeknek: fejvadászoknak, tolvajoknak és sorozatgyilkosoknak találtak ki.

Vegyes felvágott

Többször előfordult már, hogy egy adott akciólapnak nem egy, hanem kettő, vagy akár három altípusa is lett. Ezeket sokszor a támadás semleges neve, és/vagy többféle lehetséges végrehajtása indokolja, de van mikor a használt fegyvernem jellemzői is.
Zúzás és Vágás típusa például tipikusan csatabárdoknak van, melyek egyszerre fektetik a támadásba élüket és súlyukat.
Vágás és Szúrás altípusa többnyire kardokkal vagy nagyobb tőrökkel végrehajtott támadásoknak van. A bajvívók például elegánsan használják vékony rapírjaik hegyét mindkettőre.

Kézzel-lábbal

A közelharci támadásokkal szemben persze vannak akik a pusztakezes harcmodorokat részesítik előnyben. Nemrég bukkant fel a kártyában a Rúgás altípus, mely további hangulatot ad a verekedőknek.
Legyél harcművész, a vadon valamely gyermeke, vagy hétpróbás kocsmai pofozógép, a pusztakezes harcmodort neked találták ki. Ha szereted személyesre venni a leszámolásaidat, akkor nincs is rá szebb lehetőséged, mint ököllel nekimenni ellenlábasaidnak.

Ötletkonyha

A dolog persze nem áll meg itt, hiszen a kártya folyamatos fejlődésben van. Vajon milyen altípusok felbukkanására akad lehetőség a jövőben, és ezeket kik hasznosíthatják.
Előfordulhat talán Tépés/Szaggatás altípus, amely pusztakezes és közelharci is lehet. Némelyik vadabb lény harcmodora, vagy olyan fegyverek, mint a Meneth indokolhatják a megjelenését.
A pusztakezes harcmodorban is előfordulhatnak Fogások és Dobások, melyeket eddig nem használtunk ki.
Ezek persze csak spekulációk, és lehet, hogy jobb ha minden marad a régiben. Ajövő azonban kifürkészhetetlen. Addig is kellemes vérontást mindenkinek!

– Liborion –