Centrifúga Légió

Gilron szentély
– Harc oltár
– CSVP
– Határerőd
Bőség Csarnok
Héroszok csarnoka

22 északi szabad harcos (ÉSZH)
6 erigowi hűbéres
6 edorli vértes gyalogos
6 dwoon vértes gyalogos
6 advilroni hadvezér
6 újoncok kiképzése
6 törzsszövetség megkötése
6 pajzsroham
6 napvér pajzs
6 napvér kard
4 tiltott tekercs
4 tyranno tombolása
6 manacsapda elpusztítása / feledés homálya
4 hősök kora
4 fajháborúk kora
4 elemi fény
4 határerőd
6 Gullagor csatabárdosai

Megint nem egy túlkombózott pakli. Relatíve kevés táp kell hozzá, esetleg egy stabilabb húzás, emiatt játszok fajháborúk korával.

Mik a kombók?
Van bőven, de mindegyik kiélezhető.

1. Az éberbe forgás mennyisége:
– A hűbéres, mikor lejön és utána körönként.
– a törzsszövetség, megkötés, mikor oldjuk.
– az edorli gyalogos, minden manőver után
– a határerőd(ök)
Ezekből, ugye érezzük, egyszerre nem csak egy fog működni. Nyilván, kell hozzá legalább 4 kalandozó, hogy a henger lendületbe jöjjön, utána csak pörög-forog megállíthatatlanul. Ehhez kell a héroszok csarnoka, ami azt a plusz 4 mp-t bedobja, amiből a darabszámunk elgurul. Én erre gyúrtam rá ebben a paklivázban, ízlés szerint változtathatunk súlyozáson a többi 3 téma javára.

2. A sebzés:
– A pajzsrohamunk rendszerin 5-öt, de nem ritkán 6-ot sebez. Az ugye jónak számít, vagy nem?
– A többi sebzésünktől nem véd a nagy spoiler, a hadiszerencse, és mind recycle: dwoon vértes, napvér kard. Ennek bővítésére nem látok reális indokot, de a hentelés szerelmeseit ilyesmivel nem lehet elnémítani.

3. A kiállított szintmennyiség:
– Az ÉSZH-val hozott hadrendes alapban 3/3-as, az advilroni 4-es. Az erigowi és a dwoon a hősök korától további szinteket kap. Ha egy manőver sikerül, vélhetően éberen jön haza, és megy újra. Pergetős magasságokba is eljuthatuk. Vannak triviális bővítési módok, szintlépés – teremtés kor, a 6 mp-s hadrendek helyett Aranykör- és Ranil paplovag + lelkesítés-szellemkiáltás. Ezt a vonalat egyszerűen csak ajánlani tudom, a két új hadrendesre – és a búgócsiga-trendre – tekintettel végül mégsem ők kerültek a kezdőbe (meg mert a végén rámsüti valki, hogy a szellemkiáltás ugyanolyan mániám, mint a Caput).

4. Tiltott tekercs hadrendre és fajháborúk kora törzsszövetséggel:
Mindig bármit visszavehetünk olykor több lapot is egyszerre, az ellenfél keze pedig szépen ürül.
Az adwilroni hadvezér miatt mofondíroztam császári kémhálózaton, ha a tyrannot nem szeretjük. Ez a lap is a visszakeverés mestere, de itt a fajháborús húzás dacára a 110 lapos deck a körbe-pörgést kicsit nehezen hozza össze

5. Még mindig van?
Persze: a Tyranno és a tiltott tekercs csodakombó. Egyikkel leszedjük a másikat, másikkal visszavesszük az egyiket. A manacsapda – feledés homálya páros igen szépen lepucol mindent, előbbi ellen a pakli küldetés-irányultsága, utóbbi mellett a kétféle korszak fix jelenléte szól. Együttes alkalmazásuk főleg négy feletti példányszám esetén súlyos bántalmazásnak minősül – így szinte alig kihagyható.

6. Van máásíííík!
A fajháborúk és az újoncképzés miatt gyakran előfordulhat, hogy az első szándékból manőverbe küldött hadrendes pintyőkéinket elve ágyútöltetléknek szánjuk, kézből 2 mp-ért várhatóan tudunk ugyanolyat, vagy jobbat harcba küldeni második hullámban, tehát ne féljünk kipakolni és harcba indulni, kb. annyira fáj nekünk egy gyilkos akciólap, mint egy kígyószektásnak. Ezügyben szempont az első kör túlélése, hogy második körben a héroszok manájával megtámogatva hordázzunk egy olyat, ami már a végeredményt is befolyásolja.

Kezdőtorony
No igen, újabban ez az egyik legkomolyabb probléma, igazi melyik ujjamat harapjam le játék. A bőség csarnok fix, a hérosz helye elég stabil, a Gilron mellett a kalandozóink egyjegyű fizikuma, ellene a védhetőség szinte teljes hiánya szól. Hordataktikánk miatt megfontolandó az örökifjú kincses kamra. Bár eposzokat írtak hatékonyságáról, a hérosz-kincses duó együtt kicsit feltartott kéz effekt gyanús minden hirtelen ostromlós téma ellen.

Szerintem élvezetes és akciódús, nosztalgikus igényeket is kiszolgáló pakli, a méretei miatt rengeteg meglepetés-, illetve finomhangolás – és személyre szabási lehetőséggel.

MDani