Céllövölde

A modern világban alapvető fegyvertény, hogy a csatákat és bevetéseket lőfegyverrel vívják a küzdő felek. Ez azonban nem volt mindig így. A letűnt korokban a technológia fejlettsége nem engedte, hogy a katonák és fegyverforgatók csak távharcra hagyatkozzanak. Voltak persze íjakra, nyílpuskákra és egyéb távolba ható fegyverekre szakosodott harcosok, akik a M.A.G.U.S. világában is képviseltetik magukat. Lássuk hát, hogy megkártyásított kalandozóink milyen arzenálból válogathatnak, ha nem szeretnének az ellenfél közelébe merészkedni!

Hajítófegyverek

A legősibb távfegyvereket még mindenféle rásegítés nélkül, saját erőből vágtáka célpontba. Vadászatra készültek az első hajítódárdák, majd később megjelentek a hajítóbárdok is.
A kovácsolás és egyéb technológiák fejlődésének köszönhetően a későbbi korokbanmár egyre változatosabb kézzel dobható fegyverek láttak napvilágot.

A kártyában rengeteg ilyen van jelen. Van természetesen hajítható lándzsánk és csatabárdunk, de ott a jó öreg dobótőr és tőrhajítás, a gladiátorok jellegzetes bolája és hálói, valamint a legújabb szuperfegyver, a slan csillag is.

Íjak

A legkönnyebben használható, és legelterjedtebb fantasy távfegyverek kétségtelenül az íjak. A kártyában is sok egyszerűbb vagy különlegesebb íj közül válogathatunk.
Ott van például a varázserejű tűzíj, mellyel szénné égethetjük ellenfeleinket. Szintén ritka és erős fegyver a visszacsapó íj, melyet a gyepük vándor népei fejlesztettek tökélyre.

A nomádok mellett az elfek népe is nagy kultúrát épített az íjak köré. Félelmetes erejű Uscayha íjaikat szent ereklyeként kezelik, és kegyetlenül végeznek mindenkivel, aki elbitorolja őket a szépek népétől.

Az egyik legerősebb, és legrejtélyesebb lőfegyver a kártyában a Csigolyaíj,melyet egy legendás ősaquir csontjaiból alkottak meg az idők kezdetén.

Nyílpuskák

Sokkal fejlettebb, de bonyolultan újratölthető fegyverek a nyílpuskák.
Ezekből már kevesebb van kidolgozva a kártyában, viszont azok kimondottan hatékonyak.
A legnagyszerűbb ezek közül a Kahrei, melyből két verzió is megjelent. A sorozatlövésre alkalmas, kevés helyet foglaló csodafegyver a híres hős: Tier Nan Gorduin kedvence. Nem is csoda, hiszen a hetedkori Ynev egyik legfejlettebb és legsokoldalúbb harci eszköze.
A nyílpuskához hasonló mechanika alapján működik a tűvető is, amivel diszkréten szenderíthetjük jobb létre ellenlábasaink.

A jövő fegyverei

Van néhány korszakalkotó, vagy egyenesen jövőből jött lőfegyver is a kártyában.
Egyik ezek közül Kahre mesterműve a tűzkígyó, de nem veti meg a puskaport a félelmetes ágyúkkal felszerelt Jövő katonája sem.

Szokásomhoz híven ismét a lehetőségek latolgatásával zárom cikkemet.
Vajon milyen távolbaható fegyverekkel, vagy hozzájuk kjöthető egyéb lapokkal bővülhet még a kártyakészlet? A téma még semmiképp nem nevezhető kiaknázottnak, ezért mindenképpen érdemes hozzá lapokat tervezni. Érdekes lehetne példáulnéhány Shadleki számszeríjászokhoz kapcsolódó lap, vagy a legendás goblin-íj…

– Liborion –