Az ötfős csapat

A mai cikkben rendhagyó módon a filmekben és regényekben szereplő karakterek fajtáiról fogok írni, és ezt átvezetni a kártya világába. Létezik egy angol nyelvterületen mostanában elég divatos kifejezés: a Five man band”. Ez 5 karakter-archetípust különít el, melyek rengeteg történetben megjelenhetnek. Az egyes típusok szemléltetésére először népszerű Star Wars karaktereket fogok felhozni példának, mert velük lehet legkönnyebben bemutatni az 5 karaktertípust, és mert őket szinte mindenki ismeri. Persze nem fognak elmaradni a kártyás példák sem.
1. A vezér (Leader):
Általában (de nem szükségszerűen) ő a történet főhőse. Jellemző különleges adottságokkal rendelkezik, amelyek nagy szerepet kapnak a történetben. Sokszor tapasztalt, erős és karizmatikus, de létezik az úgy nevezett “kiválasztott” fajtája is, aki akaratlanul csöppen a vezér pozíciójába. Pont ilyen karakter Luke Skywalker.
A kártyában talán ezt a típust lehet a legkönnyebben behatárolni. Ő lesz az a kalandozó, aki köré felépítjük a paklinkat, és akit legelőször akarunk leidézni.
2. A lándzsás (Lancer):
Jellemzően a vezér legjobb barátja, aki valamivel kevesebb jelentőséggel bír a csapatban, de majdnem ugyanolyan fontos a jelenléte. Sok történetben rivalizál a vezérrel, és általában a szöges ellentéte annak. Ha például a főhős fegyelmezett, nyugodt, és becsületes, akkor a lándzsás jellemzően lazább, lázadóbb antihős jellegű. Ilyen a Csillagok Háborújában Han Solo.
A kártyában a fő kalandozó helyettese lehet, akit csak akkor idézel le elsőnek, ha a főhőst nem húztad fel, de ha lehetőséged van rá szívesen látod mindkettőjüket a páston.
3. Az okostojás (Smart guy):
Gyengébb fizikumú, de annál okosabb, vagy talpraesettebb tagja a csapatnak. Sok esetben komikus jellegű, és jellemzően szorosan kötődik a csapat egy másik tagjához. Talán mondanom sem kell, hogy a Star Wars-ban ezt a címet C-3PO érdemli ki.
A kártyában varázshatalmú, szerencsevadász, vagy trükkös komókalandozók lehetnek ilyenek.
4. A melák (Big guy):
Egyszerű, de nagyszerű eleme a csapatnak. Általában magas, erős, vagy túlsúlyos karakter, akinek nem erőssége a gondolkodás, sőt néha beszélni sem tud, viszont szinte mindig szerethető, népszerű karakter. Chewbacca tökéletesen megfelel a leírásnak.
A kártyában magas fizikumú és alapszintű kalandozókra foghatjuk rá, hogy melákok.
5. A csaj (Chick):
Jellemzően női karakter, de érdekes módon másra is ráfoghatjuk, ha az alább felvázolt szerepet túl jól tölti be a csapatban. Ez a szerep az egyensúly és a nyugalom megtartása a csapatban, de lehet egyszerűen az ügyeletes “jó nő” is. Megeshet, hogy nem csillapítja, hanem előidézi a csapaton belüli széthúzást és konfliktusokat. A Csillagok háborújában ő Leia hercegnő.
A kártyában egyszerűen egy olyan női karakter, aki nem a főhős. Extrém esetben olyan férfi karakter is lehet, aki a női főhőst egészíti ki valamilyen módon.
Az Ötfős csapat legérdekesebb tulajdonsága, hogy nem kell feltétlenül öt főt számlálnia, hiszen csak a gyakori archetípusokat számolja ötnek. Lehetséges, hogy az egyes szerepek összeolvadjanak egy karakterben, például az okostojás lehet a lándzsás vagy a vezér is egyben. Az is lehet, hogy egy-egy szerep kimarad az adott csapatból, de a többi alaptípus ettől még ott van, illetve egy szerepet többen is betölthetnek, így akár tízfős csapatok is előfordulhatnak, de az első két típusból jellemzően csak egy lehet csapatonként.
Nézzünk ezeknek a szempontoknak megfelelően néhány érdekes csapatot a kártya kalandozóiból összeállítva! (Nem minden esetben regények, hanem inkább közös tulajdonságok alapján.):
I. Dartoniták:
Vezér: Airun
Lándzsás: Alex
Okostojás: Alyr
Melák: Kashuka, Aglúg
II. Idők Tengere Korszakos kalandozók:
Vezér: Időhomok pergetője
Lándzsás: Sebitar
Okostojás: Változások őre, Godoni hódító
Csaj: Új korok hírnöke
III. Shadoni hősök
Vezér: Garmacor
Lándzsás+Okostojás: Fra Celestius
Melák: Gudrid és Badrid
IV. Elfek:
Vezér: Ezüstkardú Fraien
Lándzsás: Velias, Holdfény Erragal
Okostojás: Leirren
Csaj: Horianar, Saleiar
V. Erion
Vezér: Olwen
Lándzsás: Egy Dobás
Okostojás: Köpeny
Melák: Argh, Pokróc
Csaj: Seyla, Syra
Remélem kedvet csináltam ilyen vagy ezekhez hasonló tematikák alapján születő paklikhoz. Biztosan észrevettétek, hogy ebben a cikkben nagyrészt pozitív karakterek szerepeltek. Ennek az az oka, hogy az Ötfős csapatnak van egy sötét, gonosz verziója is. A következő cikkben velük fogok tüzetesebben foglalkozni.
– Liborion –