A Kötelék Kiegészítő Lapjai

Egy kiegészítő készítésénél talán a legnehezebb feladat az egyedi lapok megalkotása.
Az egyedi lapoknál fontos, hogy jók, erősek, és használhatóak legyenek, tartalmazzanak olyan spoiler lapokat, amelyek a későbbiekben is tartják az értéküket. Hiszen ezen lapok árulják a kiegészítőt, hiába van jó gyakori vagy átlagos sora, ha az egyedi lapok nem találnak célközönséget. A befejező részben azt szeretném bemutatni, hogy a Kötelékek kiegészítő egyedi lapjai mennyire helytállóak maradtak az elmúlt lassan egy évben.

Korábbanmár elemeztem a Kötelék
gyakori és átlagos és egyedi lapok első felét.

Az egyedi Lapok Második Fele

Naftacsapda:
A kártyamegjelenése óta, talán az egyik legerősebb csapda akadálylap. Az értékeit tekintve, még akár akciólapnak is tökéletesen megfelelne. Alapvetően spoiler lap, minden pakliban maximálisan elfér. Megjelenése óta lényegesen kevesebben manővereznek az első körben. Értéke ma is tartja az 1200-1500as értéket.

Nardael:
A kiegészítő legsikeresebb, és legértékesebb lapja. Igazából kár is írnom bármit róla, mindent tud, amit egy szövetséges lapnak tudnia kell. Biztos vagyok benne, hogy sokáig a legértékesebb lapok közt tudhatjuk. A kihozási feltétele volt számomra kicsit, vicces, hiszen nem tudom mennyire Ynevhű két- három Fadöntő portyázóra kihozni a Fák lelkét. Ára: 1500 Ft fölött

Odassyn Ceriak:
Számomra a legérdekesebb kalandozó lapok egyike. Kezdetben sokan leírták ezt a lapot, bevallom én is. Mára mégis a köré épülő koncepcióval számos versenyt lehet nyerni, fórumtalálkozón dobogós helyen végzett. Nekem a lap egy kellemes csalódás, biztos vagyok benne, hogy idővel a Kyr Hatalmas megközelíti könyvben elhíresült erejét. Én egy hibát érzek a lapban, méghozzá az Antisz hiányát. Ára 400-600 Ft

Özönvíz:
Sajnos eddig még nem sok pakliban láttam, pedig úgy gondolom a lap ereje, és hatása igencsak tetszetős. Sorból három manáért öl minden hátast, és ami a legfontosabb csatlóst is (ezért, sokaknak ajánlom az elkövetkező időkre). Harcban ingyen taposunk egy alapszintet, és gyilkoljuk a csatlósokat. Nagyon erős lap, talán a kasztmegkötés miatt nem olyan elterjedt még.

Értéke: 800-1200 között

Pengevért:
A lapot én még manapság is csak csodálni tudom. Megjelenése előtt már tudtam, hogy méltó helye lesz a Vyergas, és Regalini páros paklimban. Úgy emlékszem, elsőként ebből szereztem be a három darabot. Azóta talán, ki sem vettem a fejvadászok közül, pedig számos más pakliban is elférne. Hiába kerestem, nem találtam korábbról árat a lapra, így abból indulok ki, ha én eladnám, akkor 800-1200 közötti értéken szerepelne.

Rendületlen Roham:
Elsőként bontotton találkoztam vele, nem értettem miért egyedi, de mivel akciólapom kevés volt, így kipróbáltam. Miután a harmadik kalandozót vágtam le ugyanazzal az akciólappal rájöttem, hogy ez igencsak az egyedi kategória. Nagyon erős, és használható lap,ilyen számomra egy jó egyedi.

Értéke: 600-1000 között

Sárkányölő Vágás:
A kiegészítőnek az egyetlen olyan lapja, melyből sajnos még nincs egy darabom se. Alapvetően a lapot sokra tartom, hiszen ment a bestiáktól, és egyéb dögöktől, de az sem mellékes, hogy egy fixen négy szintet sebző támadás akciólapról van szó. Egy jó közepes egyedi, melynek értéke szerintem csak nőni fog, jelenleg 600-800 között.

Seinna keze:
Annak ellenére, hogy nem szeretem az elfeket, ez a csinos leányzó sok paklimba belekerült. Egy nagyon jól használható papnak tartom.Gyakorlatilag a gyengeség-jelzőket leszámítva mindent szed. Kezdetben kicsit költséges, de vegyük azt is figyelembe, hogy van egy beépített Gyógyír képessége. Utána már érdemes Sarlatánnal másolni.

Értéke:400-700 Között.

Snil Bölcse:
Az új fajlegerősebb képviselője. Minden játékos szeme felcsillan, amikor egy új faj kerül a játékkörnyezetbe, és ezzel is színesíti a jelenlegi környezetet. A gyíklények egy jól megalkotott faj lett.Nem mondanám veszettül erősnek, de gyengének sem. Szerintem mindenki örömmel fogadta az új fajt. Remélem lesz folytatásuk.Értéke 600-800 Között.

Sólyomszív Papnő:
Talán ez az alap, amit a legkevesebbet láttam paklikban, pedig egy nagyon erős kalandozó. Jelenbe kerülő laphatását leginkább a jó öreg Kiválasztott Akaratához tudom hasonlítani. Úgy gondolom ez a lapsokkal erősebb nála. Tudom jól, hogy négy mana, de ezért kapunk egy második szintű kalandozót is, akivel manőverezni lehet, de ami a legfontosabb, hogy nem csak akadályozásnál tudunk éberbe fordulni. Ára: 800-1200 között?

Sorvasztó Öregítés:
Nagyon erős akciólap. Többek közt azért is, mert a varázshasználók szabadon, és ingyen indulhatnak ostrom manőverre. Varázshasználó ostrom paklikban szerintem kötelező a használata. Értékére csak tippelni tudok, de úgy sejtem jóval a kiegészítő ára fölött mozog. Ára:1000-1200Között

Tha’Usur:
Minden idők legerősebb ork kalandozója, annak ellenére, hogy megjelenésekor milyen hatalmas port kavart, talán egyszer-kétszer láttam paklikban. Akkor viszont igencsak jól muzsikált a orkok hős hérosza. Még a mai napig aránytalanul erősnek érzem, és csak idő kérdése, hogy mikor válik igazán hírhedté. Értéke 500-800 között.

Tolvajszem:
Ez az a lap, mely bennem mindig is a legnagyobb ellentétet fogja kelteni. A kiegészítő legutálatosabb, és egyben talán az egyik legjobban megalkotott lapja. Utálom, mert játékidegen, és mocskos mód dühítő mikor kivesznek a félelfek ingyen egy kulcsfontosságú kombó lapot, és mehet akár kukába az egész pakli, viszont mikor én használom… Akár azzal el lennék, hogy csak ezzel dobatnám a jövő paklikat. Értéke 400-800 Ft Között

Tűzsárkány Tekintete:
A megjelenést követő időkben a kiegészítő egyik legnagyobb lapjának tartották. Mára ez kicsit háttérbe szorult. Talán, mert kevesen használnak varázslókat. Ettől függetlenül sajnálom, hogy nem láttam még tűzvarázsló paklit. Hiszen azok kezében ez a lap nagyon gyilkos tud lenni. Akár egy Omron Tardassol is igen hatékonyan tud egy-egy ember ellen varázsolgatni. Hiszen egy manaáért sebezhet hét szintet.

Értéke:600-1000 Között

Vaskezű Alex:
Sokan úgy tartják ma is, hogy egy gyenge egyedi lap lett. Azoknak elsősorban azt ajánlom, hogy próbálják ki, akár amund faj, akár Dartonita pakliban. Én, talán szeptemberben raktam össze először, fajra. Azóta szét sem szedtem, mert annyira szeretek vele játszani. Amint sikerül az ellenfélre ráerőltetni a mi harcos játékunkat, már jó cipőben járunk. Értéke: 300-500 Között.

Vérszerződés:
Jelenleg a Kötelék kiegészítő egyik legkevésbé használt lapja. Úgy sejtem, hogy ez nem fog sokáig tartani, mert a a csatlós téma még épülni fog, és jelennek meg új csatlósok, és a rájuk hivatkozó lapok. Most is van azért jó pár csatlós ami miatt érdemes pár darabot a pakliban tartani (Thau Usur örzője), de úgy sejtem a java még csak ezután jön. Értéke: 300-500 Között, így most érdemes még beszereznie akinek nincs.

Voul Buzogány:
Az elmúlt egy évben talán a legtöbbször használt tárgyak egyikévé lépett elő. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen nagyon erős. Alapból rendelkezik egy beépített ütéssel, és túlütés kettővel. Ezt egy megfelelő emberhez csatolva, Ahhyre, Vaskezű, vagy óriások, orkok hatalmas fegyver előny. A gondom vele, hogy ez az apró tuskó nincs fizikumhoz kötve. Így nálam már volt rá példa, hogy a Vörös Hold Gyermeke túlütött egy törpöt. Értéke: 800-1200 között

Zauderbőr Palást:
A kiegészítő legnagyobb kombó lapja. Megjelenésekor, első dolgom az volt, hogy meg legyen a három-négy darab, már akkor tudtam, hogy a paklik nagy százalékában benne lesz. Emlékszem egy versenypaklimra, melyben volt ember, dzsen, amund, és a folyton arra törekedtem, hogy az Ifini Viadalmester is aun legyen, mert akkor jobban tudok dobatni harcban. Fantasztikusan jól eltalált lap, amiért én nagyon sokra tartom, hogy a játékosoknak szinte teljesen végtelenül tudják a fajokat manipulálni és paklikba építeni. Értéke: 800-1200 között.

A négy részes cikksorozat befejező része volt. Szerintem kellőképpen átgondoltuk az elmúlt 1 hónapban a kiegészítő lapjait. Visszatekintve a teljes egyedi sorra: 36 egyediből, legalább 12 lap ami értékesebb a kiegészítő áránál, legalább 12 lap egyenértékben van vele, és 12 lap, mely kevesebb értékben van. Nézhetjük úgy is, hogy 9 kiegészítőből legalább 6 jó bontást eredményez.

Ami számomra még igencsak örömteli volt, az a egyedik erőssége. Bármely egyedi lapot figyelünk meg, érezhetjük az erejét, de mindezt korlátozottan. Nincsenek brutális mp arányok, vagy védhetetlen akadálylapok, mindent felülmúló szövetségesek, vagy csoda akciólapok. Erősek mind, de mindegyik a maga környezetében, és ez az fontos számomra egy egyedi lapnál, hogy korlátozottan legyenek erősek. Talán két lap az, mely kicsit túlment a korlátozott kategórián, ez a Fajháború Megnyerése, és Tha’Usur.

Mindenki igazából magában dönti el, hogy mennyire tetszettek az elmúlt időszak lapjai. A magam részéről, nekem sikerült majdnem 100%-ban kihasználnom. Én úgy gondolom, hogy a Két Mágus Kft. fennállása óta nem volt példa ilyen jól megalkotott kiegészítőre, ezt azért nehéz lesz felülmúlni, ezt mi sem bizonyítja jobban, minta most is magasban lévő lapok ára, és a tény, hogy a kiegészítő elfogyott.

A jövőben folytatom a korábbi Cikk sorozatomat, és Kárhozottak Szilánkjai kiegészítő lapjai kerülnek majd bemutatásra.

Szerző Cobin