A kombó halála

Melyik ma a kiegészítőből bontható legdrágább kártya? Igen, a Szóval Szólók pricomturja. Simán ráver 7-8-9K s licites áraivel mindenre, ami kapható. Mégis, miért? – kérdezte anno valaki, mikor az első kilencezres villámlicit elsült rá.

A válasz egyszerű. Annyira sokféle hatás kapcsolható hozzá, hogy KELL lenni e közte brokennek, elsöprőnek, terminátornak. Egyenlőre ez a végső kombó várat magára. Ennek két oka van. Egyrészt pont a beszerezhetőség – kevesen ugranak neki, hogy vegyenek belőle 4 db-ot kósza negyvenezer forintért. Ráadásul ugye lehet belőle több is a hagyományos formátumra épülő pakliban, 5-6 db használata sem irreális, azaz mondjuk 50K a 6 db egy 60 lapos pakliötleténél. Más pakli ennyiből tokkal vonóval (vagyis protectorral, pásttal) együtt kerül ennyie. Itt a kalandozót sikerül beszerezni ennyiből, érthető, ha valaki már pusztán emiatt más deck után néz.

Utána jön egy ennél sokkal fontosabb érv. A csúcs pakli ugyanis nem ugrik a kezdedbe a mappából. Hiába van esetleg mindenből elég, a paklit meg kell építeni. A gyűjtögetősnek ugye ez a lényege: azokat a lapokat válogatni össze, amik jók együtt. A pricomtur ebben nagyágyú. Még hozzávetőleges becslésem sincs, de rettenettesen sok lappal kombinálható. Ha megnéznénk az 1 kalandozó által oldható küldetések vagy akciólapok számát, aligha van lap ami előtte végezne. Eleve két erős és önmagában sokoldalú kasztja van, hatalomszó, kráni, ranagolita, összes faj, mindre egymás hegyén-hátán potyognak az öteltek.

A prekonceptnek pont az ellenkezője, semmiféle előzetes konceptet nem árul el magáról. Nincs rárajzolva a lapra, mi kell mellé. Nincs meg a fejlesztői információ, mire gondolt a költő”, a lap csiszolatlan gyémánt, eleve a hegyoldal pottyan az ölünkbe, lehet rajta dolgozni rendesen.

Elhangzott a lappal kapcsolatban, még a bemutatója napján, hogy nem látszik benne az kraft, erős, erős, de nem a legerősebb. Kombós, kombós, de hogyan? Feelinges is, de nekem kell eldöntenem, milyen feelinget akarok. Ez a tudat önmagában veri felfelé a pricomtur árát.

Miért? A válasz kézenfekvő. A gyűjtögetős kártyát komolyan játszókban, ranglistapontokért ölre menőkben, reménybeli quest-teljesítésért 2 deci pálinkát egy szuszra legurító antialkoholisták fejében-szívében ott fészkel a vágy, hogy ő találja ki, ő építse meg az év pakliját, amit mutogatnak és kommentelnek, hogy na ez, ez tényleg végtelenül genya, tényleg minden ellenfél lemegy előtte kutyába, stb.

Tömören: a lap nehezen beszerezhető és vonzza a figyelmet.

Nekem is vannak benne hosszú óráim, 8-10 paklimag. Lellén elvittem versenyre is, a paki építése közben odáig süllyedtem, hogy elfeledkeztem a jellemellentétről, játék közben számos hibát produkálva 6/2-t hoztam vele. Első fordulóban persze belefutottam egy pricomtur mirrorba, ahol az ellenfél felhúzta a fejvadászt, én a daroweenit. A két pakliban összesen 11 pricomtur volt, két törölközőn. A sok benézést persze nem lehet a lapra fogni, sokkal inkább az előző esti szabadfogású esélykiegyenlítőre, de legalább az nyilvánvalóvá vált, hogy ellentétben más lapokkal, ezt tényleg járatni, edzeni, tesztelni kell, hogy kiderüljön, mik a jó irányok, és mik kevésbbé.

A hosszúra nyúlt felvezetés után jön néhány meglátásom pricomtur-ügyben.

Alapötletként a törzszövetésges témák jönnek. Ugye minden törzsszövetség azonnal feláll őmellette, 1 szakértő, 1 pók, 1 flottagróf, 1 maszkos, 1 elveszett, 1 hiúz, gullagor, égi támogatás, stb.
Erre jött az ötlet, hogy játsszunk hadba hívással, mindenkit 4-gyel olcsóbban hoz, ingyen élhetünk a törzsszövetséges hatásokkal, szép sorjában. Erre van máris két támogató mechanika (gyk. hogyan legyen ingyen): felfedezések kora / athalay csarnok. Ez jól hangzik, de a fenit cucc (60 lapra) így néz ki: 1 Argul tanyája, 1 aun királynő, 6 pricomtur, 4 hadba hívás, 1 ahtalay kezdőtorony, 3 felfedezések kora, és a kalandozókból 2-2, összesen 23 lap. Fél pakli. Ha 3-3 gullagort és égi támogatást is nézünk, főleg.

Innentől bonyolódik a dolog, mert kell éberbe forgás (nálam ez mindig Pálinkás úr). Kell akadálylapvédelem, küldetést kereső hatás, harci potenciál, néhány counter. Harcban szerintem a Farkasszellem-szefer a leghatékonyabb, és mellé legyen vagdalkozás (4-3-3). Használjunk nagatort (4), ami kikeresi a küldetést és megspórolja a laphelyet, sőt, a védettbe vagdalkozást is megoldja, előlünk tehát nem futhat el senki. Akadálylap ellen nálam a tyranno és a fájdalom kizárás van (3-3) – túlütés ellen a farkasszellem megvéd, gyengeségjelző és alapszintvesztés ellen kell védekezni még. Kitérés és önfeláldozás (2+4) jön, pont emiatt jöhet a daroweeni (4/6), aki még húzni is segít. Ez újabb eddig 30 lap, a fentiekkel 53.

Nem tűnik értelmetlennek, viszont, ha nem húzunk nagatort, nincs manővert generáló hatásunk – a 2 mp-s ostromot nem tekintve. Ezért a maszkos orkot kivettem, és elveszettből 4-et használtam – hogy lapszám ne nőjön, de betettem 3 Derah-Gat szektát, és éberbe forgásra 2 Malliort. A momentum térnyerése miatt került a pakliba 2 viharvidéki kitérő (cserepakliba +2), és mivel kevesellettem az ütést, jött 2 váratlan rúgás – a momentum téma miatt lett ez a befutó. 70 lap. Ez 5 daroweeni mellett is soknak számít, de nekem csak 3 van, már nem reális a pricomtur behúzása. Első nekifutásra betettem még 2 meglepetéslapot: hősök kora és pengevért (ez utóbbi duplázza a szefert és a Derah-Gatot, az ingyen mészárlásban jók leszünk). 72. Nálam ez a lapszám a végső limit, ennél több lap nem lehet a pakliban.

Na, ennyi. Ezzel indultam el Lellére péntek délután. Vittem magammal 20 további lapot, hátha kell alapon. Szombat reggel kivetem a nagatort és betettem az összes hadba hívást, cserébe 1 vagdalkozás és 1 váratlan rúgás helyére betettem 2 elfojtott emléket (meteora mellett elégnek tűnt védettbe), kivettem az égi támogatást (mert a kiválaszott mellé nem mehet, legalább ez feltűnt…) és a hősök kora – pengevért duót, 2 fler és 3 rúkh madár került a helyükre. Illetve féltem az erős felszerelésektől, kincsektől, betettem 2 anyagrombolást a Mallior-féle titkos nyelv miatt ez jól is jött.

Torony-téren a fix athalay mellé Krad és Gilron érkeztt. Alá famor udvarház, meteora és oltalmazó liget volt a három befutó. És ugye benne maradt az elveszett VS szakértő ellemellentét válasz nélkül…

A verseny alapján – és Kalenics Máté pakliját látva, aki egészen másként, főleg az őserőre célozva és 40-re tette össze, hoznék pár következtetést. A flottagróf győztes lap. A momentumos ork szintén. A gnóm nem vált be, a nagatort visszatenném a küldetések helyére. Jobb lett volna a vagdalkozás helyett lefejezést használni. A ligetet egyszer hoztam ki, a famor és az égi támogatás rettentő erős, azt is visszatenném, az éberbe forgásra pedig kell keresni más opciót kivételesen. Az akadálylapok túl sokan voltak, vagy a gullagor, vagy a megszak kupac helyett jöhet a kontroll, a gnóm helyére betenném a kárhozat terjesztőjét, hogy reálisan nagyon szűkös készletből játsszon az ellenfél, és betennék pár rejtett támadást. Ugyanis rengeteg a harc manőver, ahol az akadálylapok kukák, de a rejtés hat mindenhová. A D-G szekta és a viharvidék elég a győzelemhez, a nagator miatt viszont cserepakliból esetleg hozhatunk nagyobb küldetést, amivel gyorsabban nyerhetünk, ha úgy adódik. Hagyományoson 2 pricomturra kijön a Márványszentély.

Máté a szellők leányát és határerődöt, égig érő hegyeket játszott, Ngaurral lefejezett, 40 lapra, ő is csak hármat nyert, ő tizedekkora büdzséből is tud ennél jobb eredmnyt hozni, talán mondhatom, hogy nála sem volt kiforrva a koncepció.

Én ordas hibákat produkáltam, csak kettőt érzékeltetésképpen:
– Vordak mellett érkezik egy Kaszmael, aki erioni falra rőtsárkány csatol. Elindul Vordak sárkányok fénykorára, kezemben a Farkaszellem) beállok, ahelyett, hogy elengedném a 6 lapot, és kitenném a szellemet. Nyilván jött a túlütés.
– Opálhajós ellen 3. kör végén famor udvarházzal 2 Pálinkást dobtam. Igaz, volt nálam liget, igaz, volt nálam 4 elveszett, 1 daroweeni és 1 pricomtur a sorban, de ki tudta forgatni őket, de ez mind nem érv – manőverrel nyerő pakli ellen az éberbe forgást nem szabad eldobni.

A korábbi, kósza ötletek közül néhány:
A momentumos koncepció mellett reálisnak tartom a pók mestergyilkossal, és Jama-ho ószei-vel is, ekkor a fajos vonalat nem érinteném, a két küldetés maradna, viharvidék-hadba hívás + D-G szekta. Mivel az elveszett portyázó niarei, kijön rá a Pagoda, fájdalom kizárni, vagy képességcsökkenteni olcsón tudunk, elfojtott emlékekkel pedig ingyen dolgozunk. Éberbe nem forgat, mert se az ork, se a comtur nem harcművész, de az Ószei igen.

Jónak tartom anur témába vezérnek, ezt próbáltam is, egy kisebb körű cantinás ÚH- 5/4-e hozott, termékenységbálvány + természetszellem volt a győzelmi kondíció. Ebbe használnám az égi támogatást, itt relatíve ritkán fordulunk el, viharvidék + természetszellem hoz 6 DP-t és éberek vagyunk. Kiszórjuk a határerőd – Ófa gyökere kupacot és máris vége van a dalnak. Sebességben ez tűnik legpörgősebbnek, 2 küldi és 1 pricomtur a behúzandó, meg valami harci készlet: cicahopp / fullasztás. Ez működik ÚH-n legjobban, viszont ebbe célszerű játszani jogarral, sőt esetleg ritkaságkereskedővel is, úgy biztosan nekindulhatunk 1 szál pricomturral a természetszellemnek.

A fent említett őserő vonal is kemény, oda az ófás – határerődös vonal elég, első körben mágiagóc kianázásával és flottagróffal döntő előnyhöz jutunk, majd 2. körben hegyicsatával végzünk, ide igen koncentrált harci apparátus kell, hogy a 2. körben hegyicsatát biztosan lehozzuk. Ebbe játszanék bérvajákost, és Calowyn ragyogását, sorvasztó öregítést és mulandóságot, sőt vámpír csókot, de lehet még Phet leheletét is, mert ezeket mindketten tudják produkálni, és van közte két múltidézhető.

Újabban kiderült, hogy fel kell készülni az olyan helyzetekre, ahol ki akarják pucolni a kezünket a vigyázóval. A szombati Lellén Noran tarolt a kombójával, szerintem itt az idő elővenni Ediomad sötétjét és a manacsapda elpusztításokat, ha a kirekesztést és a vigyázó képességét leszedtük, a pakli nem olyan kemény. A küldit a pricomtur oldja, jelenbe kerülős hatás van más is, ami bosszantó lehet, eseménylap pedig minden pakliban van, újabban egyere több…

Én kb. itt járok a pricomturral, előbb-utóbb kiaknázom a benne rejtőző bizarr drágaságot.

MDani”