Megvesztegetés – Visszautasíthatatlan ajánlat

A hatalom ereje

Az alvilágnak megvannak a maga szabályai, amelyek nagyon hasonlítanak a hétköznapi szabályokhoz, mégis gyökeresen más kimenetelt, eredményt adnak. Vegyük csak a büntetés kérdését. Ugyanazért a tényállásért az egyik helyen börtön, fogság jár, míg a másikon egy halálos nyílvessző. Az alvilág megtehet bármit, nem kötik törvények vagy szabályok, illetve csak a saját törvényei és szabályai kötik. Ott van például a vérbosszúvérbosszú, a vendetta. Kőkeményen elv ez, amelyet alól csak a családfő, a keresztapa zárhat le.

Visszautasíthatatlan ajánlat

Egy korábbi bemutatóban már elhangzott, hogy minden és mindenki megvehető. Van azonban pár dolog, amire a pénz nem hat. Van úgy, hogy nemet mondanak egy nagyobb vagyonra is. Van aki nem adja oda aranyért a BEFOLYÁS-át. Vannak dolgok, amik a felszínen, hivatalosan, törvényesen nem kaphatóak, nem elintézhetőek, nem megoldhatóak. A maffia uraira azonban nem hatnak a törvények, megvannak az eszközeik. Amíg egy dzsad bankárdzsad bankár pénzére nemet mondhatsz, addig egy keresztapáéra nem… Volt annak idején a megvesztegetésmegvesztegetés nevű lap, amire nem mondhattál nemet, még fehér tangfehér tangot is kikapcsolja, egy igazi terror lap. A ma bemutatásra kerülő lap is hasonlatos ehhez: egy eldöntendő kérdés, amire a választ már eldöntötték a kérdésfeltevés előtt. Az igenen kívül nincs más válasz, de legalább jár a fizetség:

mitikus ritkaságú <b>Visszautasíthatatlan ajánlat</b>Visszautasíthatatlan ajánlat 1 MP
Vissza kell keverni célpont ellenséges
akciólap/eseménylap/építmény/szövetséges
kártyát Jelenből tulajdonosa Jövőjébe.
A lap irányítója annyi Aranyat kap, amennyi
az MP/DP/SZP-értéke közül a legmagasabb.
Időtartam: Pillanat
Matiscsák Tamás 3844

A keresztapa szavára mindenki enged. Az ellenfél egyik kulcslapját kikapcsolhatjuk egy időre, de másodlagos erőforráshozmásodlagos erőforráshoz jut. Már ha jut… Azt fontos megjegyezni, hogy irányítót váltott lapoknál (Pl. egy küldetés alól elhozott Godorai hercegi pecsétGodorai hercegi pecsét) az aranyat az irányító kapja, de a tulajdonos jövőjébe kerül vissza.

Leszedjem?

Első blikkre a lap manacsapdázhatómanacsapdázható. Ez az az eseménylap, amit viszont nem fogunk izomból leszedni. Megér pár gondolatot, hogy mennyi aranyat is kapnánk, azt mire tudjuk fordítani, és mennyi előnyt biztosítana a visszakevert lap nekünk. Sok olyan szituáció lehet, hogy egy kulcslap kiiktatásra kerül, de ott van kézben másik kettő, amire így lesz arany. Az aranytermelő mechanika eddigi összes lapján jól érzékelhető, hogy az MP fölény kulcsfontosságú lesz, nagyon óvatosan kell majd költekezni, mert bár jól csengenek az aranyak, amíg nem cselekedhetünk keveset érnek.

Ez a lap is óriási előnyt adhat MP fölény esetén, hátrányból azonban már nem annyira egyértelmű ez. Ami ellen biztosan jó a lap az a 0 DP-s építmények (kőkörök is!), a 0 MP-s felszerelések és eseménylapok, mert itt csak hátrány az ellenfélnek, mondjuk egy szakadt zászlószakadt zászló visszakeverése, amivel összeomlik a húzásra épülő ostrommechanika. De borzasztóan fájó az is, ha a kőkörszettünk egyik tagjaegyik tagja megy a levesbe és kikapcsol a többi kőkör képessége.

Én úgy gondolom ez egy értékes, gyakran használt mitikus lap lesz, ami rengeteg pakliba belefér. A másik gondolatom az, hogy a manacsapdamanacsapda ára tartani fogja magát és lassan minden pakliba kötelező elem lesz, főleg a térképszobatérképszoba jótékony hatása miatt.

Jabbah