Utolsó főpróba

Ha megnézzük a top8 paklijait, azt elsősorban azzal a céllal tesszük, hogy december 9.-én felkészültebbek legyünk az ellenfeleinkből. Más célunk aligha lehet, ezek a paklik közismertek, sokat futottak, bejáratottak.

A másik cél az lehet, hogy ötletet merítsünk. Mondhat ilyet valaki, de azt gondolom, az évzáróra first-try paklival menni nem realitás. Ez a verseny sem erről tanúskodott, ha végignézzük ezeket a paklikat, egyik sem a meglepetésre törekedett. Ennek megfelelően esetleg mondhatja valaki száraznak a jelen cikket – úgy hallottam hogy a hosszú elemzéseket ne olvassátok szívesen, ha nem így van, tessék jelezni – az évzáró előtti utolsó regionálison váratlan befutó nem bukkant fel, a papírforma nem borult. A végső győzelemre esélyes témák viszont felvonultak.

Még kitérnék egy talán váratlan, talán ünneprontó mozzanatra. A toppaklik decklistája alapján mindenkinek azt javaslom, a sajátját kapkodás nélkül, nyugodt körülmények között készítse. A 8 játékos közül 3 decklista biztosan problémát jelentene egy deckcheck esetén. A mi közösségünk elég szűk, elég baráti ahhoz, hogy fel se merülhessen a szándékosság gyanúja. De amikor egy laplistában különböző példányszámban 2x szerepel ugyanaz a lapnév, egy másikban szintén 2x szerepel  ugyanaz 4-4 példányban, vagy amikor harmadikban egy lapnév két helyen van beírva, és utólag kiderül, hogy azokat összeadva kell tekinteni, hiányzó cserepeakli, ilyenekből nagyon nehéz jól kijönni (nekem is, mert után hallgathatom, hogy egy paklilistát sem tudok jól becopyzni). Nem nevesítek senkit, javaslom tehát a precíz, olvasható laplistákat mindenkinek. Decklista december 9.-én mindkét versenyen mindenki számára kötelező.

 

Nézzük a tényeket, amik miatt a cikk született!

Kecskeméti Zsolt: boszorkányerőd megbízottja, 40 lap

Pécsi megbízott

A legtöbb meglepetést a győztes tartogatta – talán ezért győzött! KeZso termékenységbálványt, nagatort és 2 böllért, sőt 1 flottagrófot is szuszakolt a 40 lapos pakliba, valamint 9 sebző lapot. Erőforrás-túlsúlyos pakli, simán előfordulhat olyan kör, ahol 8 mp-ből játszik, és kap mellette 2 ingyenkalandozót. Emellett még ott van a termékenységbálvány. Cserébe teljesen lemondott a counterekről, se manacsapda, se vasfog, se akadálylapszedés. 2 köpeny, 2 ősi vér, 3 fler, ami az ellenfél esetleges optimális működésére reagál, egyébként a lapválasztások a helyzeti előny kialakítására törekednek. A pakli a saját játékára gyúr, a sietség kényszerének jelei nélkül. Az alidari ágyasok falnövelése a durván ostromló fókusz ellen több körre is megoldást jelenthetett.

 

Klír Zsolt: Oquicorr, 60 lap

Pécsi Oquicorr

Leírnám a játékban itt-ott látott dolgokat. Erőviszonyok átrendezése + hegyisárkánnyal kéz dobatás, majd a játék lezárása volt a taktikája. Ehhez lényeges az a felismerés, hogy Oquicorr pontosan 5 mp-t termel, amiből az erőviszonyok kijön. Ha szükséges volt, összevárt 2 hegyisárkányt a biztos működéshez.

 

Tóth Dániel: szólítós Amt-nar, 40 lap

Pécsi szólító

A tavalyi évzárós pakli a váz, küldetések nélkül. Counterek szintén sehol. Hadak útja, Erőviszonyok, és csak 2 Amt-nar. A pakli ebben a formában az északi kapu nélkül meg fog szűnni, az évzárón persze ez nem segítség az ellenfeleknek. Ezen a paklin is az látszik, hogy a játékos bízik a koncepciójában, nem az ellenfélre készülve “sztekkel” lapokat. 2 birodalomterület és 1 szeánsz, amit counternek kategorizálhatunk.

 

Magyar Zoltán Máté: Amt-nar, 60 lap

Pécsi AmtNar

Ez a pakli sokat bizonyított, ha megnézzük az utolsó 3 verzióját, pár lap eltérést látunk. Jópáran végignézték, elemezték előttem is. Ami meglepő, a counterek szaporodása, a túlnyert pakli, ami elkezd félni a kudarctól. Ez főleg azok számára lehet intő jel, akik azt gondolják, “elhozom Amt-nart a záróra, aztán majd megverek mindenkit”. Ami még analóg lehet, hogy pl. a 2015-ös zárón mindenki a HJV ellen készült, ami akkor azt a paklit jócskán megégette. Az idei zárón reális lehet az Amt-narra történő tömeges bekészülés, mint hozzáállás. Mik a szempontok? Mp-nyerés, tempó, laphúzás blokkolása. Egyrészt, ha megnézzük azokat a paklikat, amik a mágusfejedelem ellen eredményesek voltak, azt látjuk, nem viszik túlzásba a bekészülést (ezért jeleztem mindegyik dobogós decknél a counterek alacsony számát). Másrészt, ezek a partik meccsen belüli tényezőkön dőltek el. Inkább tesztelést, mint ellenlapokat javaslok.

 

Gasparics Gergely: Daík Díjvenhar, 60 lap

Pécsi Daík

Szintén olyan pakli, ami az északi kapu nélkül jelentős módosításra szorul, vagy életképtelen lesz. Ami ebben a változatban figyelemreméltó, az az akadálylapok relatíve alacsony száma. Mindegyik Oquicorr több akadálylapot játszott ezen a versenyen. Daík eleve olyan ellenfél, amire szituációk végiggondolása és helyes lejátszása a megoldás, hiába tesz be ellene valaki akadálylapvédelmet, ez egyszerűen nem lesz elegendő. Daíknál ugye az Opálhajós manőverében aktivizált megelevenedőket kell tudni megoldani. Másrész a pakli dobatással igen lassan tud nyerni, van időnk ellene kiépülni. Az “első körben elmanőverezek mellette” megoldások gyakrabban torkollnak kudarcba, mint a kiépülés.

 

Nyakacska Péter: Falánk, 60 lap

Pécsi Falánk

Céltudatos pakli 4 Yhtnas Kronchussal. Besthiyákkal, 8 ütéssel. Cél a korai ostrom sok szinttel, a 2 mp-ért hozott falcsökkentő, portyázó orkokkal. Ismerős téma, a pakli korábban látott “sallangjainak” (termékenység bálvány, mint alternatíva) orkosításával – csak az ostrom. A B-terv laphelyekre ez a pakli térképszobával olcsósított besúgó, manacsapda, ismeretlen területe pakkot rakott. B-terv helyett counterekkel, segédlapokkal támogatni a fő csapásirányt.

 

Tóth Zoltán József: Oquicorr, 60 lap

Pécsi Oquicorrr

Teljesen kialakult pakli, évek óta stabilan lehet vele jó eredménnyel játszani. Megbízható versenypakli, a lapok ára hozza az eredményeket. Van benne 1 Szang Pa. Sejtem miért van benne, de nem árulom el. A pakli alapműködéséhez nincs rá szükség. Talán kicsit korán került be a pakliba. 🙂 Ezen kívül a pakliban esetleg lapválasztásokat lehet értékelni, hogy miért miből mennyit, de meglepetéseket nem igazán tudok kiemelni. Ha a másik Oquicorrhoz viszonyítjuk, 7 lap eltérést találunk, de ebből 3 esetben az az eltérés, hogy egyikük ebből, másikuk abból használ 3, illetve 4 példányt.amikor egy verseynpakli a 4. szezonjának a végén vna, akkor szoktunk ilyet látni, végsőkig stabilizálódott szerkezet. Ilyenkor, ha valaki manaspirált kiált, integetnék egyet, 4 év után, minimális számú új kieges lappal élmezőnyt hoz a pakli.

 

Szöllősi Ákos: Semven, 60 lap

Pécsi Semven

A pécsi regionáis legnépszerűbb paklija Semven volt. 4 játékos döntött mellette. Ezek között a decklisták közöt is csak financiális eltérések voltak: mennyi köpeny, főnix / kidobóember; csuklyás / spicli. A jelenlegi deck sikere talán a full-szettes megoldásban rejlett, ha valahogyan sikerül átjutnia a tamarin, a jogar-krysallus kombó a többi toronynál perdöntő hatású lehet. Jól érezhetően csak a befolyás megszerzéséig érdekelte a küldetés-vonal, a másik örömnegyedes küldetés helyére spiclit rakott – így ugye ezen az irányon nincs benne a pakliban a győzelem lehetősége. Ha valamin, én ezen elgondolkoznék. A B-terv hiánya mellett a küldi is, ostrom is, ráadásul mindezt lehetőleg harc nélkül. Semven sikeréhez ezt a problémakört kell feldolgozni a hátralévő napokban.

 

MDani