Új pakli, régi formátum

Utánanéztem, szeptember vége óta nem írtam klasszikus, pakliépítős cikket. Írtam metaelemzést, évzárós tippmixet, plevre ezt-azt, híreket, stb, de paklit nem. Ez így nem mehet tovább!

A többi cucc is fontos, de az én tevékenységemnek mégis a mivel játsszak? kérdés az origoja, ezért szerettek, így ha másért nem is, de legalábbis celebritásigényből alkalomszerűen visszakanyarodnék a kályhacsőhöz.

Tehát. A jubileumi nagyversny után meg lett ígérve, és a fórumtalálkozón be is lett vezetve, hogy a hagyományos formátummal foglalkozva lesz. Lett is. A neve  ÖRÖKSÉG-re változott, a lapkészlete pedig át lett vizsgálva – úgy is mondhatnám, lezajlott egy kis tisztogatás a nekropoliszbantisztogatás a nekropoliszban.

A jóváhagyott tiltólista azonnal versenyszervezési kedvet hozott, januárban el is rajtolt a soron következő Tiltott Tekercs sorozat a HTC-ben, amihez már  ez a revidéalt Örökség lapkészlet az irányadó.

A tiltott tekercs sorozat az egyik kedvencem, elhatároztam, hogy valami olyannal megyek rá, amivel még senki soha. Így is lett.

Nézegettem, lapozgattam, vegzáltam a lapkeresőt. Először a sötét elf vadásznál  időztem. Lejön, kimegy themes szentélyre, lelövi a szolgát. Ófa gyökere, odvihar, ősi vér, felszerlkezés, fler, od-rúna, rengeteg modern jóság van hozzá. Rejtett várossal továbbra is kereshető, harcban jelentéktelen, van sárkányálom, a rejtőzés köpenyén el se mosolyodik, csak várja faarccal (és csőre töltött, lézeres célzófényű aquir nyílpuskával) a halálos visszaugrást. Evidenciának tűnt, hogy a hősök kora kell majd, és az athalay csarnok + hadba hívással kvázi ingyen kiállítható másodpéldány is vonzó opicó volt. 10-12 counter és mehet.

így is lett (volna). A deck be volt fóliázva. De mohó voltam, a gyerekek lefektetése után azon agyaltam az ipad felett a homályban, hogy miként lehetne többszöri mészárlassal, vagy bárhogyan, de gyorsabban kivitelezni az elegendő DP-t, a gyors győzelmet. Dromedárral éberen megyek haza. Ezt tudtam. De nem fog senki elindulni, ez olyan formátum, ahol a manőverezés eleve nagyon necces dolog, az ilyen felvetések a bulipaklik fiókjába kerülnek igen hamar. És bevillant az Aleph-Themes szentély kombó, hiszen ő eleve az Amhe-Ramun által kegyetlenül legyilkolt Themes-papság sivatagszéli kitett gyerekként kimentett utosó kései lszármazottainak egyikeként biztosan szívesen látogatná ismeretlen szülei régi kultuszhelyét – mondjuk ki, Aleph “valójában” egy kigyúrt, mugli Harry Potter, (Amhe Ramun pedig Voldemort).

Jó, ezen a ponton biztosan megfogalmazódott már bennetek a sejtelmes gyanú, hogy jobb lenne, ha decklistát, illetve spoileres híranyagot prezentálnék a továbbiakban…

Tehát, AlephAleph. A Themes-szentély beomlasztásaThemes-szentély beomlasztása neki végtelen kombó, ha az instant szolga nem öli meg – momentmmal ingyen hazaküldve ez azért nehéz. Jó, de Aleph ezen nem termel semmmit, lapot nem dobat, DP nincs érte, mire jó a kombó? És jött a hősök korahősök kora. Nyerni nem nyerünk, de végtelen szintem lesz. Végtelen szint? Vhaaaa! Úgy könnyű. Innen a dobatásra a sárkányok fénykorasárkányok fénykora hirtelen halál, illetve a fajháború megnyerésefajháború megnyerése relative teljesíthető. Lerakok a végtelen szint mellé még 15 kallert, csak nyerek valahogy.

(Közben tudatosult bennem, hogy januárra Örökség formátumon az a Kihívás, hogy hírességeket kell irányítani. A fajháborúval tehát varázslóurakat idézek, akik lerakják a híres toronyszinteket, Meg magát Amt-nart. Ennél maradtam, a küldetést úgyis ki kell keresni, a csuklyás idegencsuklyás idegen majd azt hozza, amit nem húzok.)

Innentől a pakli célja megvan. Meg kell védeni a hősök korát egyetlen fordulóra a counterektől. Ha játékmenetet nézek, a pakli ugyanolyan, mint az Opálhajós, egyetlen elindulással győzni tud, de nem kell vele 4 kört várni, a másodikban is sikerülhet.

Alephet fel kellett készíteni a formátum ezerféle problémájára: rejtés-szemmelverés. Sor fázisú akadálylapok. Sor fázisú eseménylapok. Harcias ellenfelek. Itt látszott, hogy nem az ütések száma a meghatározó, hanem a counterelés. Rendkívüli előnyt ad, hogy Aleph kombó nélkül 1 mp-ért tudja a félreugrásfélreugrást. Harci körök során a játékmesterek céhejátékmesterek céhe ezt visszaadja a kezembe. Pihenő helyzetben is tudja, nem fordul el tőle. Visszavehető, 1 mp. Két laptípustól is véd. Nagyon nagy táp. Mivel a deck alapeleme a hősök és sárkányok kora, beraktam a homályt. Ez a kedvenc lapjaim egyike, ha lerotál az IT, nem tudom, mit csinálok majd… lényeg, hogy ezek a lapok elég nagy lefedést biztosítanak. Gondolkoztam még a rengeteg csatlós miatt az önfeláldozásönfeláldozáson, de azt végül kihagytam.

Harcban a bar-horab szeferjebar-horab szeferje + Tha’Ushur őrzőjeTha’Ushur őrzője kombóra hagyatkoztam, Ngaur DraugrothNgaur Draugroth és pengevértpengevért támogatással. Előbbi többszörös előnyt ad, nem véletlenül ez a jelenlegi második legdrágább Dúlásos egyedi a piacon. Sikeres manőverből mp-t termel, ingyenes akciólapot biztosít, és a szefer öngyilkos használatától is megvéd. Aleph nem ork, de a csatlósok miatt eldőlt, hogy kerengővel játszom. Első körben 2-2-2 nemzetségfő pörölyenemzetségfő pörölye (végtelen szintnél ez ugye végtelen seb is), rendületlen rohamrendületlen roham és befejező vágásbefejező vágás fért még be. Az első verseny tapasztalatai alapján második nekifutásra bekerült a pakliba 2 fehér tangfehér tang (2 laptípus összes lapját és rengeteg akciólap hatását annulálja) 2 sonioni opálsonioni opál (visszatekintve, az opál helyére inkább FényúrFényúr kerülne). És 2 királykobrás gyűrűkirálykobrás gyűrű. Ez utóbbi a saját korának legférgebb harci akciólapja volt, gyakorlatilag minden alkalomma eldöntötte a játékot. A befejező vágástól és a gyíkrohamtól elköszöntem.

A gladiátor arénagladiátor aréna és a gra-tinoli ütközet megnyerésegra-tinoli ütközet megnyerése biztosítja, hogy Aleph nem csak a Themes-szolga nyugalmát háborgassa, hanem az ellenfélét is. A gladiátoraréna fix presszió, emiatt választottam kezdőnek a Gilron-szentélyGilron-szentélyt.

Az első verseny tapasztalatai alapján építmények ellen bizalmat kapott a Bíbor HadúrBíbor Hadúr, a keresőmechanikát pedig csuklyás idegencsuklyás idegen helyett próféciák korapróféciák kora váltotta fel. Küldetésen túl gyakorlatilag mindent tudunk keresni, ráadásul counterelés közben.

Mivel a pakli vegső soron küldetésmegoldást végez, a Gilron alá a Császári vadasparkCsászári vadaspark, a deckbe pedig 2 ostromgyűlésostromgyűlés még pont befért. Ezeket 10 meccs során egyszer sem használtam, de ez alakulhatott volna másként is.

Nézzük, hogyan meccselt az alkotás!

 

1. játék, HUvarg oltár es sorsboszorkák ellen. Sima bukó, Ylchan Magrath es Fahthaim ellen a sorelhagyás sem sikerült, pedig volt amikor hősök kora mellett, 2 félreugrással és homállyal a kezemben indultam a kerítőházba. KeZso felhúzta 2 körre mindhárom szemmelverését, és a huvarg oltárra mindháromszor megfelelőt dobott. Blokk paklik ellen kb. ez a realitás, ezek a deckek 40 lappal készülnek a sorelhagyásra, a mass effect többnyire érvényesül.

A többi 9 meccset viszont a pakli megnyerte, volt amit simán, volt ami nehezen, volt amit szerencsével, és háromszor teljesítette a kihívást. Én ennél sokkal kevesebbet vártam tőle, de az alapkombó erős, és a sorsolás, húzás időnként nekem kedvezett. Illetve köszönöm Panyik Zoltán és Dezső Csaba Péter gesztusát, akik időlimitnél nem ragaszkodtak a döntetlenhez. A decklistát a decklisták között lehet fellelni! 🙂

MDani