Új játékosok

Új játékosok

 

 

Szokásomhoz híven jelentkezem a havi kényes cikkemmel, mely a kártya múltját jelenét, jövőjét tanulmányozza.
A mai cikkemet a Pesten megrendezett Games Day vette alapul.
Nem szeretnék különösebben belemenni a rendezvénybe. Aki nem ismeri, legyen elég annyi, hogy ez a rendezvény a hazai figurás terepasztalos stratégiai társasjátékok rajongóinak legnagyobb összejövetele. Mivel stratégiai játékról van szó mely egy elég összetett kör, így a Mágus kártyát is ide sorolnám. A rendezvényen több kiadó cég, és közel 200-300 látogató volt jelen, akik ismerkedhettek több játékkal, igen nagy bánatomra a Mágus kártya sajnos nem volt jelen az eseményen.

Különösebben nem akarom reklámozni a rendezvényt, nem is lényeges. Amiből a gondolatom indult, hogy érdemes lenne a jövőben ilyen rendezvényeken részt venni, kicsit terjeszteni a játék hangulatát, arculatát. Azért mégiscsak 200-300 fő volt jelen ezen az eseményen!

Itt hosszabban belemehetnénk a marketingbe, hogy mivel lehetne javítani még a játék lassan növekedő létszámát. Biztosan mindenkinek lenne erre több ötlete, és itt nem arra gondoltam, hogy Eva Mendes egy bikiniben azt mondja, hogy ő csak Mágus Kártyát játszik, vagy külön tv reklámokat a játék népszerűsítésével kapcsolatban, de mondjuk egy olyan esemény, mint ez, ki kellett volna használni. Emlékszem anno Kétmágus idejében Andrásék több rendezvényen is ott voltak. Kicsit sajnálatos, hogy ezek elmaradtak, de remélem a jövőben ez is javulni fog.

Maradjunk a témánál,

Új játékosok
Tételezzük fel, hogy megtalálja az új játékos ezt a társaságot, ezt a játékot. Innen hogyan tovább?

Ott ül veled szemben az új játékos (nevezzük a feni példa alapján Évának), egy új ember aki ismerkedne a játékkal, hogyan tudnád meggyőzni, hogy ez a legjobb játék, hogy a másik tucat játékból ez való neki ?

Természetesen vannak alapvető, függőségi tények, hogy ez a legszebb, a legjobb, a legszínesebb, de ha egy ember elmegy egy nagyobb rendezvényre, hogyan lehetne meggyőzni, hogy ezt válassza?
A mai világban már sajnos nem elég az, hogy egy magyar nyelvű játékról beszélünk.  Szerencsére az idei szezonnak a magas létszámú decemberi verseny is jó reklám volt, de biztos vagyok benne, hogy a fórumtalálkozó, a januári fehérvári verseny is szép lélekszámot fog tudni feltüntetni. Ez már egy jó kiindulás, talán az elmúlt évekhez képest a szám már nem csökkeni, hanem emelkedni fog, illetve havonta lesznek nagyversenyek amire el tud járni az új barátunk, barátnőnk.

Ha nem akar járni versenyekre, akkor is lassan az ország több pontján kezdenek klubnapok indulni, de legalább otthon játszani.

Maga a játékrendszert nem sorolnám, a nehezen elsajátítható kategóriába. A játék alapjait nem lehetetlen megtanulni. Természetesen nem mondanám könnyűnek sem, mert azért kell pár játék mire valaki az alapokat megtanulja, de ha Éva leül velem szembe, hogy ki szeretné próbálni a játékot, akkor biztos vagyok benne, hogy nem az új lapokkal kezdeném.

El is jutottunk a probléma egyik gyökeréhez. Ott ül velem szembe Éva, még mindig érdekli a játék, akkor mit adjak a kezébe? Nekem nagyon tetszik a Cranta Öröksége kiegészítő! Az utóbbi időben ez volt a legszebb, értékesebb, és legjobb kiegészítő szerintem. Mi az Fókusz? Ezt magyarázzuk el egy kezdőnek…jó, nézzünk másik kiegészítőt. Mi az Elvadult? Mi a Menekülés? Befolyás? Utóbbit még én sem értem teljesen.

Abban egyetértünk, hogy mindegyik kiegészítő valamiért jó, és használható akár versenyen, akár otthoni játékra. De talán azért sem lincsel meg senki érte, ha azt merem mondani, hogy nem ezeket adnám egy kezdő kezébe.

Korábban voltak erre nagyon jó ötletek, hogy egy kezdő játékos milyen kiegészítőket vegyen. Kicsivel több, mint egy évtizede volt erre a Prekoncept (Dzsad, Nekromanta, Dartonita). Akkoriban egy nagyon jó ötlet volt, bár nem látok bele, de gyanítom, hogy azért segített a kezdő játékosoknak. Én nem tartanám rossz ötletnek egy ehhez hasonló kiegészítő megjelenését, régi lapok újrakiadását egy baráti csomagban, ha Éva, és a társasága le akar ülni játszani, tudja hol kezdje el ezt a játékot.