Túl a kampányon

Mik maradtak ki? Hiszen minden lapot bemutattunk? Igen, és mégis.

ígérgettem egyrészt Káosz-Vulak ügynökét. Aki figyelte a verseny margójára kiírt vásárlasi akciokat, megtalálta időközben. A lapot magát majd minden nevező hazavitte, a bemutatására talán nincs szükség.

Épp ezért kerül egy ilyen posztkampánybeli kampány élére Sybalin Astrakh.

A posztkampány azt fogja áttekinteni, hogy a Kezdőcsomag lapjai milyen hatással lesznek a metára. Én ezek közül gorviki kártyákat, valamint a már említett Vulakiat kettősügynököt tárgyalom.

 

Az egyedi, aminek egyedi a jelölése

De előtte mondok pár szót a promólapokról. Volt ugye réges-régen egy dobozokba koncentrált kiegészítő. Volt benne 3+3 olyan lap, ami fixen benne volt a dobozokban. Újrakiadott Alyr, Quirin, Dequator, Bincaida, Ősföld, Manacsapda. Akkor elhangzott játékosi kérdés kapcsán az alábbi magvas megállapítás: “Az egyedi, aminek egyedi a jelölése.” Valahonnan innen indul a kérdés. Ugy mindig vannak olyan kártyák, amik a kiegészítő témájához nagyon közel állnak, de nem forrja ki magát rájuk olyan képesség, amit a mindenkori fejlésztő minden tekintetben megfelelőnek talál, így végül nem kerül ívre (némelyikhez grafika is készül). Korábban ezek a lapok ultra sorra kerültek – ha kerültek. Az Ultra sor éves, néha több éves csúszással jött ki, mire az egyszeri jatékos kézbevehette belőle a playsetet, az evolúció túlhaladta, mappadísz lett. Némelyiket a kártyatörténelem váratlan fordulatai visszasodorták a metába, de ez inkább isteni kegy, mint körültekintő rehabilitáció eredménye volt.

Az ultra lapok rendszerében több mechanizmus is váltotta egymást. Anno havonta volt 2 új ultra: 1 a versenyek en való nevezésért, 1 a TOP4 részére. Voltak kiemelt versenyeken osztott lapok, volt az 5K-s, és volt a 20K-s vásárlásért adott lap. Leghamarabb a TOP4 ultra helye változott meg, sok maradt belőle vissza, mert fogyni kezdtek a helyszínek. Illetve, nem azt a játékerőt képviselték, amire egy versenygyőztes vágyott. Jött a versenygyőztes lap, Arcus Siopa volt az első, az Égi béke az utolsó.

Aztán megszűnt az osztott lap, helyette jött az arany, aminek a beváltása volt az  Achillese. Most negyedévente jön új ultra, amit szintén a nevezésért kap mindenki.

DE

De, az évek során az ultra lapok funckiója sokat körvonalazódott. Vannak olyan lapok – ezek lesznek a negyedévente osztott kártyák – amik azt a célt szolgálják, hogy a kevésbbé versenyképes témák muníciót kapjanak. Egyfajta utólagos balansz a metához. Régen is volt ilyen céljuk, de nagyon ritkán tudták ezt a szerepet betölteni. Ahogy fentebb írtam, sok más alkotói szándék is létezik az ultra lapok mögött. Van, ami a bírók munkájáért jár, van, ami az utazásért. Egyes versenyek is kapnak saját lapot. Van a jó szereplésért, van a formátumok után. Nyilván cél, hogy mind játszható legyen, mindegyiknél cél, hogy az éppen aktuális témákhoz kapcsolódjanak – mert egészen egyszerűen így a legkönnyebb fejleszteni őket.

És, bár jelenleg lehet a legtöbb címen ultra laphoz jutni, mint valaha, mégis vannak még további kártyák. Nem ultrák, mert nem ultra a jelölésük. Ugye világos…

 

Nem ultrák, mert nem ultra a jelölésük.

A Promóciós lapok:

  • Picit kilógnak a kiegészitőből, nem szerves részei egyik, vagy másik témának. Ez fontos, hiszen ha valaki nem tudja teljesíteni őket, nem tudná játszani az adott témát.
  • Igyekeznek új színt vinni a háttéren keresztül a kiegészítő által adott összképbe.
  • Részvételre, nevezésre, vásárlásra ösztönöznek elsősorban. Amelyik versenyen 6-8 féle ultrát is kaphatsz, arra biztosan lehet mondani, hogy kiemelten támogatott.

 

Nézzük tehát Sybalin AstrakhSybalin Astrakh-ot!

Olyan ő, mint egy kis VadkanVadkan. Ingyen ostromol, bemondásra tud gyártani ébredő holtakból zombikat, szólít, tud szolgasorba gyalázni, és Vallás II-vel old egy igen jó kis küldetést (utánpótlás toborzásautánpótlás toborzása), amivel minden kráni (vagy pyarroni) kalandozón tud 1 mp-t olcsósítani. Még tán jobb is, mint a Vadkan. Persze nem harcban, ott csak szépen vigyorog a szénné égett búrájával.

 

Kezdjük hátulról!

(vélhetően abból az irányból is szénné van égve)

Élőhalott bestiák. Az ébredő holtakébredő holtak az alap. Jó lehet még az őrzőszellem varázsjelőrzőszellem varázsjellel menekülni szint -1 Mp-ért. Lehet kombózni az élőhalottakat veszélyes vidékveszélyes vidékkel, (így a bosszuálló már 2-10-3-mal bünteti a zombigyilkosokat), illetve szerintem ebben a kombóban a harc manőver elején ugró, 2-8-2-es Izar is figyelemre méltó. Érdemes megjegyezni, hogy Sybalin nem olcsósítja tovább sem az Izart, sem a Bosszuállót.

2. Képessége kombózik az elsővel. A zombi minden csapatba berakható, és ingyenesíti az ostromot. Utódfajok kirajzásaUtódfajok kirajzása, Falka bosszújaFalka bosszúja. Aki nem élőhalott alapban, azt Káosz-Vulak áldásaKáosz-Vulak áldása azzá teszi, mehet mindenki ingyen.

Érdekes dolog lehet SzunnyadóSzunnyadókkal kombózni, akire ugye kirakhatjuk a kőköröket, így manát és szintet kapunk. A 2. Szintű, ingyen ostromló zombik ingyenes gyártása szerintem nem olyan vicces dolog.

Természetes csodakombó a dorani csontmesterdorani csontmesterrel, akik visszahoznak múltból boldog-boldogtalant, tolmácsunk felruházza őket az ingyenes ostromlás képességével, és nem is kell sokat gondolkozni.

 

Nesrín abd el HouraniNesrín abd el Hourani

Őn nem hátulról kezdjük, azt a pózt neki nem tanította senki, nem tudja. Nesrín önmagában nem tud semmit. Tényleg semmit. Illetve, ad egy hátrányt saját magának. 4-ért 1 szint, se kaszt, se képesség, csak a hátrány. Van három képzettsége, kész csoda. Mondjuk egy 15 éves dzsad tinicsajtól, akinek minden vágya, hogy gazdag családba házasodjon, külön ember öltözteti minden reggel, és Amhe-Ramunról egy jó numera jut eszébe, meg hogy biztosan gazdag, mit várjunk?

A nem csökkenthető mp-igényt, igen, pontosan azt. Ez annyival puhítható, hogy arannyal lehet fizetni.

Aztán jön a Sápadt Angyal. Ez a bitang erős kártya a jelen metában a Ravenar-Messor deckekre volt szűkítve. Talán majd Ranicidas bekerül a pixisbe – be fog. Nesrín ezen segít, szűzi kis habtestében elviszi az Arctalan Vándort szinte bármilyen kor, vagy deck hősének szolgálatába – időben oda, vagy vissza, mi az neki? Az Angyal szolgáltatásait 1 kör alatt lecsumázzuk, aztán bedobjuk mindkettejüket, és jön egy lazább kör, ahol az ellenfél abban a hátrányban lesz, amit mi Nesrínért vállaltunk az előzőben.

Szerintem ez a buta liba egy “okos” kártya, felkészültséget és stratégiai érzéket kér a felhasználótól. Univerzális spoilerré tesz egy olyan lapot, ami eddig rétegtáp volt 2 deck számára. Nesrín elindult, mert elhatározta, hogy ezentúl nem lesz kiszolgáltatott, szemellenzős kis ribanc; hanem szép, erős, és okos, Izra vagány hugocskája, az istenek kegyeltje. Az Anyal meg jót röhög magában, aztán keres másik huzatot az Acrára.

 

MDani