Taktikák télvégi szilvavágásra

Maximum fun, zero prekoncept

1. Szerintem, ha van igazi fun formátum, az ez. Egy sima drafthoz képest – ahol a koncepciód kulcslapjaiból kis szerencsével 6+ darabot is pörgethetsz egy 30 lapos deckben – itt ha bármilyen lapból 3 kerül a paklidba, már kimagasló konzisztenciáről beszélhetünk.

2. Brutális kreativitás és mázli kell hozzá, hogy a deckedből az ostromon kívül bármi célirányosságot ki tudj hozni.

3. A kaszt-akciólap-küldetés triász összehangolásának hiánya rendszeres üzemzavarokat fog okozni. A játékosnak fel kell készülnie ezkre a szituációkra. a kézben levő lapokból kihozható lehetőségekre való nyitottságra itt van a legnagyobb szükség.

4. Egymás pakliépítésére itt tudunk a legerősebb befolyást kivitelezni, ám óriási szerepe van ebben az ültetésnek. Aki erre szeretne előkészülni, mindenképpen le kell modelleznie több ültetést is: 1-3 szék, 4-5-6 szék, 7-8 szék. más-más szituációkat tud eredményezni. És még mindig előfordulhat, hogy a nevezők száma és a sorsolás szeszélye alapján leültetnek 3.-nak egy hatos asztalhoz…

Kb. ez a négy tényező van, amikkel számolni kell, ha valaki ide olyan attitüddel akar érkezni, hogy előre eldönti, hogyan csinálja. Ennek eredményeként vannak azok a szélsőségek, hogy “csukott szemmel húzok kieget” “kockával dobom ki a kieget” stb.

 

Melyik booster miben erős?

A csomagok közti erőviszonyok értékelése egy külön téma.

Ez már nagyjából objektív szempontok állítások alapján értékelhető, ezért ebben a kérdéskörben picivel több kijelentést vállalok. Előny-hátrány tekintetében kiemelek minden kiegben néhány tényezőt. Mindegyiket azzal a szemmel nézem, hogy az adott versenyen mennyire használható, a többi formátumon való hatékonyságuktól próbálok elvonatkoztatni, amennyire csak lehet.

 

Kötelékek (-1)

— nincs benne mitik, nem Korforduló

— sok téma van benne, nehéz konzisztens GYÁ-t bontani

— egyediben könnyen lehet használhatatlan lapot bontani. (Ez lehet olyan egyedi is, ami egyébként értékes)

+ kasztfüggetlen ütések vannak benne

+ a HD-s változatból sok embernek hiányozhatnak lapok

 

Kárhozat Szilánkjai (2)

— nincs benne mitik, nem Korforduló

+ a szettes témák nagyon erősek (napvér-, átkozott-, sorsszilánk-)

+ a HD-s változatból sok embernek hiányozhatnak lapok

+ sok a spoiler egyedi, ami egymagában tud partit nyerni.

 

Idők Tengere (1)

— a mitikek fele e kevéssé vonzó, könnyen lehet E-M-ben használhatatlan lapot bontani. (Ez lehet olyan lap is, ami egyébként értékes) De nyilván Kék herceg / HJV /  robbanthat

+ a GYÁ tele van kasztfüggetlen akciólappal és counterrel

+ a HD-s változatból sok embernek hiányozhatnak lapok

 

Ősök Ébredése (2)

— a GYÁ nagyon kevés lappal járul hozzá a győzelmi feltételekhez, és ebből 2 toronyszint.

+ Sokak szerint itt a legerősebbek a mitik lapok.

+ sokak szerint itt a legerősebbek az egyedi lapok (is).

+ Az itteni GYÁ akciólapokkal csak az erioni kalandozók okozhatnak kalkulálható bugot kaszt tekintetében.

 

Menekülés Rualanból (2)

— a mitik lapok közt kevés az spoiler, de a köpeny az köpeny

+ önmagában ez a leginkább konzisztens GYÁ-szekció

+ minden gyá lap kompatibilis a győzelmi kondícióval

+ a megelevenedő akadály minden csomag minden kalandozójával kompatibilis

 

Cranta Öröksége (1)

— GYÁ-ban itt a legnehezebb győzelmi kondíciót segítő lapot találni.

+ ork és elf téma kompatibilitása a Kötelékek, Ősök Ébredése csomaggal

+ vonzó mitik-sor

 

Erioni Éjszakák (-1)

— nincs benne sebző lap

— Itt a legkevesebb az akadálylpa a kötelékek után

— Kaszt téren az itteni kalandozók kompatibilisek legkevésbbé a többi kegészítő GYÁ akciólapjaival.

+ GYÁ-s győzeli kondíció terén ez a kieg a legjobb Rualaan után

+ ebből a kiegből dupla mennyiség lesz az asztalokon

 

A Lényeg? Nincs lényeg. Na jó, van lényeg.

A fentiek alapján az a várakozásom, hogy a kosárban levő kiegek népszerűsége (csökkenő sorban): MR, ŐÉ, KSZ, CÖ, IT, K, EÉ. Ez alatt azt értem, hogy amíg van, addig egy átlagos preferenciájú játékos ezeket ilyen sorrendben választja.

Az ültetéssel kombinálva: ha 1-3 széken ülsz: 1 MR juthat neked. Ha ezt nem veszed ki, az asztal utolsó 3 székén ülő játékost segíted hozzá egy továbi boosterhez – az utolsó 2 széken ülő játékos csaknem biztosan ki tud venni 2 Rualant.

Rualan ellen a K, KSZ, CÖ kiegek természetes előnyt élveznek, mert a kalandozók egy részén van páncél. (snil, napvér) A csapdák ezt a relációt torzítják, de érdemes gondolni erre.

Az ork téma 3 kiegben jelentős, de majd minden boosterben találhat erősítést. Ezk a 3 kieg (K, ŐÉ, CÖ) a snil és elf témát is hordozzák (K és ŐÉ a kyrt), ezekben reális esély van valamiféle kohézióra találni.

 

Én az 1-2 székben ülve ŐÉ és CÖ kiegekre mennék, az 1 MR-t elengedném. Ha ezek elfogytak, K, vagy IT csomaggal bővíteném. Reálisan lehetséges 3 + 2 húzást összehozni ezekből.

Ha hátul középen (5-6 szék) ülnék, Kivennék annyi MR-t, amennyit lehet, és utána EÉ-t szednék, gyors küldetéspaklira célozva. AZ EÉ nem fog elfogyni, tehát azt a végére hagynám, és lehetőség szerint 2-2-1 MR, EÉ, K csomagot vennék ki.

A counterek miatt miatt az elöl középen székben (3-4) IT kiegeket húznék, és az utolsó 2 húzásban ŐÉ, CÖ, K csomagok közül választanék.

Ha az asztal végén (7-8 szék) ülnék, az 5 különböző kieg opcióra mennék rá, mivel kétszer is van lehetőségem közvetlenül saját magam után választani, így erre reális esélyem volna. Sztem a többi 6 széken ez komoly szerencsefaktor igényel. A plusz mitik lappal persze lehet, hogy nem leszek kisegítve, de megpróbálnám, mert így az ellenfelem a mi lehet a kezében kérdést sosem fogja tudni jól megválszolni.

A fentiek alapján kicsit érezhtő, hogy a KSZ és az EÉ némiképp kilóg a szisztémából. Mindkettőre lehet céldraftot futtatni, előbbire preifériás volta, utóbbira a mennyiség miatt. Szerintem lesz olyan játékos (ha nem is minden asztalnál), aki a “szettes ostrom rualani megelevendőkkel” kombóra fekszik rá, ez szintén utolsó 2 széken esélyes.

Részemről kb. ezek a megoldások merültek fel, én, saját szakállamra így csinálnám. Aki máshogy látja, természetesen szurkolok neki, hogy az ő koncepciója a lehető legjobban süljön el!

MDani