Prognózis a Low-season-ra

Elsőként, minden olvasónak, játékosnak áldott, boldog és örömteli karácsonyt kívánok!

Másrészt, hogy kerüljön cikk a fa alá, a jövőre nézve egy kis merengenivaló. Ha akarunk játszani a bontottig, az év most következő szakasza is kínál újdonságot. Ennek oka a rotálás. Idén utoljára van mód a naptári évet rotált formátumokkal kezdeni, ahogy a jubileumi versenyt záró fórumtalálkozón elhangzott, 2019-ben, és onnantól a rotálás és az új kiegészítő megjelenése egyszerre fog történni.

A most következő negyedévben a PLEV és az AKÚ (új nevén reneszánsz) kivételével minden kiemelten támogatott formátum alakul valamennyit.

Kezdjük a Korfordulóval (régi nevén ÚH – továbbiakban K), annak a legkisebb a lapkészlete.

Egyrészt, lerotált a KSZ. Tudjuk-tudjuk. Ugyanúgy rotál, mint tavaly a Kötelékek. Az a változás, hogy míg a kötelékek rotálását inkább némi szomorúság övezte, a KSz rotálását sokan fellélegezve fogadják. Nem sorolom el, szett, beriquel, shaka, tang, királynő, szelence, északi, árnyfigyelő, felszerelkezés, salu-nővér, csatlósok, szélúr; fehérkeretes CSVP, famulus, Balada, wirg, Szang Pa.

Hogy az ultrák rendszere hogyan módosul, egyenlőre nincs véglegesítve. A jubileumi versenyen az hangzott el, hogy az ultrák valószínűleg a HD / nem HD alapján lesznek K-ról bannolva illetve engedve, tehát, amelyik ultra nagy képes, az játszható marad. Igencsak valószínűnek tartom, hogy mivel elhangzott, így lesz, de a fórumtalálkozó formátumválasztását szerintem többek között ennek a döntésnek a meghozása is befolyásolta. Legkésőbb a fórumtalálkozón minden bizonnyal lesz erről döntés. Ha ezt a verziót nézem, a vadon asszonya, szövetséges kiiktatása, kígyóvarázs, tornádó, uzsorás, ínmetszés, bátorságpróba, Loreana, kisülés, szövetség megkötése, slan csillag, bőcség csarnoka, áldozótőr, vámpírpajzs rotál. Eltűnik minden újraosztott ultra, Sogron, Igere és Morgena akarata.

 

A fentiek következtében a fixen érekző nevesek eltűnnek, a laphúzás-erőforrás apadásnak indul, a tempó-taposás univerzális formája az Yhtnas Kronchus marad, a sziklahajító kolosszus és a Mámorbáró felkészül. Mana és arany lesz garmadával, a tempózás máshogy fog kinézni. Aki ilyesmire szomjazik, az IT és az ŐÉ vonatkozó lapjaira támaszkodhat.

Ahogy a face-n a szavazás is megmutatta, a megbízott, Jannara-kacagó, lesath, szegénynegyed majdnem változatlan formában mehet tovább.

A nevesek párba, vagy nagyobb csoportba szerveződve fognak érkezni, mehetnek vegyesen: pl. Aleph-Kék herceg, Amt-nar-Tajtékherceg-Igron, HJV-Oquicorr kombók jöhetnek. A momentumos nevesek is elegen vannak.

A szólítós pakli megbénul, nemcsak nem tudja kikereseni, hanem főleg nem tudja múltba pozícionálni a hőseit.

Daík csak nagyon ritkán fog felbukkanni ebben az időszakban, ahogy a Falánk is.

Jöhet viszont Snil és Cwyeh. El tudok képzelni egy Rosanna + Doria összefogást is, mindketten a laphúzás szponzorai.

A Pária nemzetségfős deck 40 lapra Ellanával is egy reális opcióvá válhat.

Sok pakliban fel fog szabadulni alul egy toronyszint, lesz ahol kettő is – ezek a laphelyek biztosítják a pakli stabilizálására beépülő modulok mellett a vérfrissítést. Szerintem az Ófa ága fog szaporodni, az instabillá ávló paklikat a “hátha nem húzza fel” hozzáállással fogják sokan megölni próbálni, elég szerencsétlennek tartom, teljesen játékölő. Ezzel párban több deck dönthet úgy, hogy elengedi a counterelés lehetőségét az Ellana-szentélyért. A másik irány a próféciák kora és/vagy halvány reménysugár, illetve álomkristály, vagy Luminatar használata ha nem mondunk le bizonyos központi lapokhoz való hozzáférés igényéről. A próféciák + homály elszaporodására különösen jó helyzet kínálkozik.

Visszatérhet az Anur pakli, ami tempó és mp alapján jó, az ellenfelek instabilitása miatt lehet elég gyors.

Az olcsó kyrek küldetésre, esetleg opálhajóssal szintén előfordulhatnak, hiszen ők a 4. körig valójában ráérnek.

És természetesen, végre, jöhetnek a 40 lapos kombódeckek, nem lesz annyi első körös lemosás, meg lehet próbálni kiépíteni. Ha nem is fognak érkezni teljesen új kombópaklik, de reálisan megjelennek 6-8 lapos mellékszál-modulok, amiknek lesz módjuk a pakli fősodrára ráfeküdve előállni.

Semmilyen lapot nem veszít a csapás-pakli, időt viszont nyer bőven.

A fókuszos-pergetős ostrom nem lesz csúcs-pakli, de a felszabaduló laphelyeit jól kitöltve erős marad.

Az időnyeréssel az arany és a fókusz által kínált menekülőútvonalak miatt elszaporodhatnak a dimenzióörvények.

Az évzáró-győztes pakli is fel fog bukkanni a mezőnyben, neki a rotálás alig okoz hátrányt.

Szaporodni fognak a 40 lapos paklik, így a dobatással operáló paklik előnyhöz juthatnak. A kasquenek térhódítására látok reális esélyt.

Mivel ritkulni fognak a csúcskalandozók, valamivel több harci akciólapot prognosztizálok. A paklikban ugyanis lesznek kísérők, áthidaló kalandozók, amiknek a megölése reálisabb a nevesekénél.

Szintén eljöhet az Árnyherceg ideje, Falánkkal való kooperációt néznék meg első nekifutásra, csontmesterrel, csontvetővel…

 

Az Örökség (hagyományos nevén Hagyomanyos – továbbiakban Ö) tiltólistája a fórumtalálkozó alkalmára kísérleti jelleggel kerül bővítésre. Vélemenyem szerint bővülni fog ez a tiltólista még néhány lappal, de erre a formátumra elemzést csak ennek véglegessé válása után van értelme összerakni.

 

Amit még megemlítenék. A low-season a speciális formátumok időszaka szokott lenni. Ebben van némi ráció, a Tiltott tekercs, a 60/1, frissítheti a játékélményünket, bár szerintem a KSz rotálásá a Korfordulót is frissiti annyival, ami megér néhány versenyt. Másrészt viszont, a jubileumi versennyel megnyiló korszak fejleményei alapján azt javaslom, hogy ebben az időszakban aki szervez versenyt, mindig mérje fel a játékosok pillanatnyi igényeit és az alapján készítsen kiírást – a specializált formátumok gyakran a játékosok szűkebb köre számára vonzóak. Ahol két ünnep között 2 nap alatt 3 versenyt lehet tartani a játékosok igényei szerint (a HTC-ben lehet), ott kell is. Ahol a játekosoknak fél órájuk van paklit építeni, ott bontott, draft a jó. Ahol felmerül a balra támad – jobbra védekezik körverseny, ott azt. Akik ikerjatékot akarnak, speciális győzelmi feltételekkel, játsszanak olyat. De akik a fórumtalálkozós Örökségre akarnak tesztelni, tegyék azt. Hátha el lehet érni, hogy némi odafigyeléssel megszűnjön / legalábbis kimaradjon idén maga a low-season, mint akármi más meteorológiai jelenség!

 

MDani