Pofonok vagy hirtelen halál? – A Vastenyerek

A Vastenyerek

A Kékarcú kampányában bemutatásra kerültek már  Krad hívei, Ranagol fajzatai, illetve legutóbb Domvik vadállataira is fény derült. A háború történetében fontos szerepet játszottak dreina hívei is, így érkezzenek most ők, a Metallica koncert másnapján jöjjön egy nehézfiúkból álló banda. A Krán-Pyarron tárgyalások során Pyarront főleg dreina főpapjai és lovagjai képviselték, már csak azért is, mert ők hajlottak leginkább a szövetség megkötésére pyarronon belül, nekik volt a legkisebb ellenérzésük a krániak felé. A sors fura fintora, hogy a krániak oldalán is jelen volt egy dreina követ, igaz egy több éve halott és már káosz-vulakot szolgáló élőhalott…

A tárgyalásokon, majd később a háborúban is a vastenyerek rend kiemelt szerephez jutott, nézzük miért és kik is ők:

Csákány Trabbal, és az általa képviselt paplovagrend, a Vastenyerek, Dreina pyarroni főpapjának legújabb szerzeményei közé tartoztak. A Dúlás idején Észak védelmét bízták rájuk, a Gályák tengeréig érő hátországot Predockal és Edorllal, így nem morzsolódtak fel szinte teljesen, mint az Aranykör Krad-lovagjai, és nem kerültek kiengesztelhetetlen ellentétbe a Kosfejű országával úgy, miként tették azt Viadomó oroszlános paplovagjai a háború szívében.
Ami még ennél is fontosabb volt, a Vastenyerek feltétlen hűséggel és tisztelettel viseltettek Pyarron és a Szentszék irányába, amit Viadomo óriáserődjéről a Dúlás óta csak komoly fennartásokkal lehetett elmondani. Az Oroszlánszív lovagjai adtak otthon az Államszövetség vezetésének, amíg Pyarron újdonat városa meg nem állt végre a saját lábán, és a pusztulás óta inkább bíztak kardjaik erejében, semmint bármiféle egyezkedésekben. A Tenyerek nagymestere ellenben az egyházfő közvetlen környezetéhez tartozott, hűsége jutalmául a paplovagok külön rendház építését kezdhették meg Pyarron axisában, nem messze a Kapuk terétől, az istennő nagyobb tetszésére.

(részlet Jan van den Boomen Örvényben című novellájából, a Kos és Kobra évéből)

Hát ezért jutottak kulcsszerephez. Közülük is kiemelkedik Csákány Trabbal, Lankont várnagya, aki a Dreina csákánya megtisztelő címet érdemelte ki tetteivel. Ahogy a címben utaltam rá, a vastenyerek nevükhöz méltóan kiváló harcosok, verekedésben, pofonok osztogatásában kiemelkedőek (mondjuk a vaspofonok a mezei pacsikhoz képest tényleg kemények). Trabbal ráadásul legendás harci fegyverével, a névadó csákányával is mesterien osztja a halált, illetve akinek úgy tetszik “tudományos célokból amund koponyákat lékel szorgalmasan” – Dreina nagyobb dicsőségére természetesen. Lehet dönteni, hogy nyírja ki ellenfeleit, de egyik opció sem üdvözítő.

Ő egy badass pyarroni paplovag, aki nem fél, hogy véres lesz a páncélja. Ha szembe kerülsz vele, kezdj imádkozni:

7 MP Csákány Trabbal
Dreina csákánya, a Vastenyerek lovagrend tisztje, pyarroni
PAP/Paplovag
4.szintű Élet jellem, Szférák: Élet, Halál pszi
Hadrend, Politika II, Vallás
F:11 A:8 M:7
PORTYÁZÁS

Úgy gondolom, ha csak ennyit tudna a lap, akkor is erős lenne. Kiváló paraméterek, príma fizikum, ingyen ostrom. Ez a fazon nem fél semmitől, az első sorban vágtat a csatába. Ráadásul van pszije és tud pár hasznos varázslatot is. A képzettségei viszont már jelzik, hogy nem csak csatázni tud és szeret: spirituális téren és a politikában is jártas, igazi polihisztor, aki a térképasztal melletti döntéseknél, a részletek összerakásánál, na meg Dreina akaratának (és főpapjainak) Pyarronon belüli érvényre juttatásában is élen jár.

A szövetségek értéke

A Dreina-hívők a kártyában szorosan kötődtek a szövetséges laptípushoz, elég ha csak Gaude Nery’dáraGaude Nery’dára vagy a Dreina akaratáDreina akaratára gondolnunk. Ki ne kötődne ezért, ha nem éppen Csákány Trabbal? Nem véletlen, hogy az igen fontos Krán-Pyarron szövetségi tárgyalásokra a diplomáciában jártas Dreina hívőket küldték, köztük Trabbalt és az sem véletlen, hogy a Dúlás utáni Pyarronban ilyen fontos pozíciót építettek ki maguknak a Vastenyerek, értenek ők a kártyák keveréséhez és a jó kapcsolatokhoz:

[állandó képesség] Ha sikeres sorelhagyó manőverben vesz részt,
akkor irányítójának egy célpont szövetségesére 2 SZP kerül.

Természetesen a jó kapcsolatoknak és befolyásos barátoknak mindig ára van, otthon a szobából nem lehet birodalmat építeni, ki kell mozdulni. Cserébe a jutalmunk is nagy: egy sikeres manőverért rögtön nagyobb támogatáshoz jutunk szövetségeseink részéről. A pozitív visszacsatolás ugye.

Kik is jöhetnek szóba, ismerünk olyan lapot, ahol ez kifejezetten előnyünkre válhat? Naná: Alidari ágyasAlidari ágyas, Misztikus bankárMisztikus bankár, YazbaelYazbael, A Könnytelen öregA Könnytelen öreg, A Sápadt AngyalA Sápadt Angyal, LuminatarLuminatar, NardaelNardael, Termékenység bálványaTermékenység bálványa…a teljesség igénye nélkül. Nem sorban ülős, de kombó alapanyag van bőven. Ráadásul halmozható, remélem beindult a nyálelválasztás és nem a rinnagyrosra.

Harci spiritualitás

A vallási dolgokat – háború lévén – amint fentebb is említettem, a körülményekhez viszonyítva értelmezi és alkalmazza: halálba küldi az ellenfeleit. Ha lendül a csákány, már csak az elmondott imákban bízhatsz, hogy kegyes legyen a dobás, és nem a páncélod miatt…

[harci képességegyszeri képességelforgató képesség] Támadásdobást kell tenni.
Ha sikeres, akkor célpont frontember 2 szintet sebződik.
Ha a támadásdobás 10 vagy a feletti és sebzést okoz, akkor a célpont meghal.
Zúzás típusú közelharci támadás akciólap leidézésének minősül.

Íme Csákány Trabbal akcióban, amint épp leüvölti ellenfelét:

Egy lovag nem lovag

Egy hadvezér és politikus persze sosem egyedül megy háborúba. Hű társai és katonái követik, hogy oldalán harcoljanak a lovagrend díszeiben.

4 MP Lankont pajzsa
Pyarroni, a Vastenyerek rend katonája, Dreina-hívő
PAP/Paplovag
2.szintű Rend jellem Szférák: Élet, Halál pszi
F:8 A:6 M:7

Hadrend, Lovaglás, Vallás
MP-igénye 1-gyel csökken, ha játékosa irányítja Csákany Trabbalt.

A vezér hívására szolgálatra jelentkezik, hogy segítségére legyen. Védelmezés, fegyverhordozás, őrködés. Feladatát el is látja, hogy míg ura a haditerven dolgozik, meg ne zavarhassák, holmi kémek, tolvajok, s váratlanul keresztül húzzák számításait.

[állandó képesség] Egyik játékos sem vehet ki Cserepaklijából lapot.

Csak semmi trükközés, hókusz-pókusz, mindenki nyílt lapokkal játszik, illetve verekszik. Mert hogy a Vastenyerek továbbra is verekedni fognak, történjen bármi, hisz amíg Trabbal ott van, nincs mitől félni, ha baj van jön a Csákányával erősítésnek:

[állandó képesség] Akkor aktivizálható, ha csapatban van és van rajta
sebzés. Játékosa által irányított célpont Csákány Trabbal
a csapatba kerül tetszőleges pozícióban.

22 nap a bontottig…. A’frad!

Jabbah