Paklimagok egy korai hőhullám esetére

Néhány facebookos hozzászólás alapján a kieg elemzését egy olyan irányvonal alapján fogom végezni, hogy:
Első lépésben felsorolás szinten megnézzük, mik azok a témák, amikből elvileg lehet paklit építeni. Ez lesz most. Ezek nem lesznek kész deckek, de a bázisokat felsorolom. Sztem vannak átfedések, sok olyan téma van, amit lehet mixelni, ilyen-olyan arányban. Aztán persze megnézzük, hogy az első versenyek milyen mezőnyt hoznak.

Aquir ígért versenypaklikat. Szvsz ezzel eléggé (túlságosan) meg fogja könnyteni a dolgotokat, csak remélni tudom, hogy a szezon neki is szezon, és nem készül el velük gyorsan, izzadhattok kicsit otthon/melóhelyen, főleg ha nincs klíma.

Szóval, az új paklimagok után futok majd egy olyan kört is, hogy a meglevő deckek milyen támogatást kapnak, illetve hogyan fognak módosulni. Aztán nézünk majd egy kis evolúciót is, Közben jönni fognak a versenyeket megjáró deckek, a felkapottak és a titkos kedvenceim vegyesen. Laponkénti elemzést úgy hallottam, lesz más, aki ír, így én ezt kihagyom. Illetve elkezdtem vezetni egy piacfigyelőt, írom, miket keres a nép. Mivel a biznisz többnyire privát, a keresettség alapján fogok július végére egy value-értékelést adni. Ez kb. a nyári programterv, ha nem izgulok rá közben valami más koncepcióra, ami most még nincs a horizontomon. Pl. az ÚH-GYÁ-deckeket is lehet végigpörgetem.

Tehát, paklimagok, kezdve a mitikektől

Holfényember

Lesz rá legalább 3 deck.
1. Halandók, EÉ küldetésekkel, régi tápokkal.
2. Haygar és az ÚH vele jellemben kompatibilis nagykallerei régi tápokkal Élet-Káosz jellemre.
3. Haygar + ÚH nagyjai Élet-Rend jellemben. Itt Aleph-Kékherceg mellett reálisnak érzem a Haygar + Tajtékherceg + Shri-en Igron tengelyt is, szólítással. Mindhárom deckverzióban alapelem lesz az Erőviszonyok átrendeződése, az aranyleszedés, és az mp-sorrend alól történő kibújás megoldása (de sztem ez sok paklira igaz lesz).

Aleph

Nagyon-nagyon erős, sztem ő az utolsó kaller, akire lesznek Északi kapus mono-deckek (1 kallerre tolt all-in). Alpeh mellé Oquicorr mintára lesz blokkoló kiskaller, akik mögé ő fog beugrálni, blokkolásból ébren hazamenési céllal. Nem harc eredményben fog beugrani, hanem picit korábban…
Illetve lehet rá viharvidékes paklit építeni, ahol ha beáll valaki, akkor azért megy haza éberen, ha meg nem, akkor azért (meg ha nincs rajtad sapka). A Derah-Gat szekták ár picit javulni fog – már ha lesz még, aki eladja… Félreugrás rulez.

Doria

Ahogy látom, a spike-kaszt paklija lesz, spikeéknak az lesz a problémája, hogy a benne levő potenciált három irányból akarják kifacsarni, ami konzisztenciaproblémához vezethet. Korainak tartom, hogy ezt problémát itt feLOLdjam.

Árnyherceg

Tőle picit félek, hogy úgy jár, mint Nhyssyss. Ennek elkerülése érdekében 2 verziót javaslok rá.
1. Ramiecor-Voluptas-Nudumal háttérrel játszanám, eleinte blokolásra, majd kiépülésre. Besurranó és Böllér, szegénynegyedbeli befolyásra (esetleg hercegi pecséttel). Az aranyfölény stabilizálása után, mikor az ellenfél kicsit kipörgette magát, a recycle kalandozókkal kivégezni. Itt az a nehéz, hogy manőverezni képes kalandozót is tegyünk be az olcsón blokkolók – de csak blokkolók – mellé, és közben a húzásunk ne váljon tragikusan kalandozó-hendikeppessé.
2. ŐÉ-s kiskyr témára, ahol ő nem kezdőkaller. Ez sima szinthorda, a csatamágus helyét veszi át az Árnyherceg. Nem lesz olyan sokoldalú, mint a régi kyr deck, de a mechanikai stabilitása sokkal jobb lesz.

Mitikben a többi lap nem fog önálló paklit generálni, a többség támogató lap, nem bázis. Talán kitérnék a misztikus bankárra, aki a csapás-deckeket fogja egy kategóriával fentebbre hozni.

Egyedi sor
Semven

Aaz örömnegyedbeli kalandozókkal elég triviális. A pakliba valószínűleg be fog férni egy kis összerázódás után a Mákonyfutár és a Mámorbáró is. A Mákonyfutár – Semven – Korty (Örömlány) kombó nagyon brutál blokk, a Mámorbáró és Semven pihenő sorok ellen fog manőverezni. A deck legjobban az éberbe forgások leszedésére fog készülni. Menegle-szentéllyel és sok meneküléssel fog tudni a primer akadályozás ellen védekezni, hogy első szándékból nehogy elkapják befolyás-kiépítés közben.

Yamtao

Nem fog önmagában paklit generálni, viszont ővele válik reálissá a harcművész pakli. Neves-vonalon is, momentumos vonalon is, és tang mellé is ő lesz az ideális kiegészítőember. Az, hogy örömnegyedbeli lett, kb. felezi az értékét, mert sem Ryuuval, sem a Bankházzal nem kooperál. Amúgy durva spoiler is lehetett volna, így kicsit csattanós kapufa.

Kastélyfosztogató
Ez a lap spoiler. Minden idők hordakalandozóinak egyik legdurvább képességét kapta: ezt a kis görcsöt senki nem tudja akciólap nélkül blokkolni (Kék herceg a kikeresett ütései, Aleph pedig a momentumos hazaküldése miatt kivétel). Az akciólap nélküli manőverezést lehetetlenné teszi. Rosanna mellé használnám, ahol ugye meg is kell ölni időben azon túl, hogy ingyen került a csapatba. Sztem lesath-kaliberű lap, könnyűnek tűnik megölni, ám ez kb. semmit nem old meg.

Kockazsonglőr-Kurtizán
Ez a két kalandozó totál elmebeteg cselekvési láncokat tud kiépíteni. Én Kaszmaellel játszanám őket, és Thóreg-Főnix-Dimenzióörvény-Olaf körítéssel, valamint Besúgó leleplezése és Idővihar megzabolázása küldetésekkel (a 2 új örömnegyedbelin túl). A két lap a fókuszos mechanikával is komoly áthallásokat mutat, amíg van Argureni bálterem, ezt sztem lehet próbálgatni. pl. kirakom a nyirkost, miután befókuszáltam. Káosz-Bulzaab áldása, Tyranno haragja és Tyranno tombolása, Kárhozat szentély, és a fókuszos deckből a Nyirkos világ megbízottja, építmények, nudumal és az akadály- illetve eseménylap. Arany és fókusztermelés. Sztem nehézen játékmechanizmusú kombópakli, aminek a kulcslapjait az előző 3 keig sittjéből kell összeguberálni (valójában filléres deck) de az ellenfél kb. semmit nem tud nyugodtan letenni a pástra. Mivel a nyirkos és a kurtizán tud szélvihar keltését és tüzes tekintetet, a kézben levő dolgok és a manőverezés sem biztonságos ellene. Síkváltó köpeny-Szeánsz kombóval borzasztó dolgokra képesek. Ja és féregjáraton is.

Mámorbáró
Ez egy olyan 5/3-as kiskaller, aki életképes önmagában. Szerintem erősebb lap a Tajtékhercegnél, és itt az egyedi íven is a Jannara-Kacagó duó, illetve Rashid bin Yusri után ő a legkeményebb. Nem univerzális, viszont szerintem a legkönnyebben összerakható low-budget deck főkallere a kiegészítőben. Kerengővel vagy Arguren hanyatlásával is megpróbálnám.

Rashid bin Yusri
Ő a kastélyfosztogató mellett a másik univerzális kalandozó, de ő a neves kalandozós deckebe fog bekerülni. A kétszer-elköltés a fókuszos mechanikát juttatja eszembe, Haygar, Semven, HJV, Doria, Jannaráék, Árnyherceg, Aleph, egyszóval kb. bárki szívesen lepaktál vele. Ő is kerengőzhető, csak mondom, simán lehet, hogy mikor költök, dupla aranyat kapok… A kontroll-verzióra hívnám fel a figyelmet, amikor pl. Doria úgy manőverezik, hogy van kint Kijárási tilalom. Húz lapot és kap aranyat. Az ellenfél viszont csak folyatja az erőforrásokat, ami azt eredményezheti, hogy olyan manővert is áttolhatunk, ahol amúgy a realitás azt mondaná, hogy csak egy zsákban juthatnánk haza. Minden sorelhagyás egy kincseskamrányi differenciát generálhat – amiről tudjuk, hogy valójában végzetes előny. Misztikus bankárral és csapás-modullal is kemény.

Suttogó

A pihenőben sárkányálmodás specialistája (lenne, ha volna pszije)… Minden női kaller mellé netto életbiztosítás, tempó és csapatszint. Rashidhoz hasonló spoiler, de pont együtt nem ideálisak.

Böllér

A szegénynegyed logisztikusáról a lényeg a bemutató cikkben már elhangzott. Annyit érdemes hozzátenni, hogy bár nagyon adja magát, de a nekromantákkal nem kombózik, ő a friss árut preferálja. Gaugokkal, Utódfajok kirajzásával sokkal inkább… Ork-szalámi, irány a gasztroblog!

Jannara-Kacagó
Ez a páros jövőre az Északi kapu miatt kialakuló űrben fog megerősödni, afféle utószezonbeli másodvirágzást jóslok. De az biztos, hogy 40 lapra Ellana szentéllyel talán a legbiztosabb kezdést ígérő pakli lesz hamarosan. Itt térnék ki 2 lapra, amik a kiegészítő beindulásával egészen biztosan felkapottá fognak válni. Árnyak köre és Erioni uzsorás. Előbbi a gyors hatásként lerakható kalandozókkal fog hódítani, amikor nem mi jönnénk, de mégis le tudunk csapni egy (jobb esetben 2-3) (nagyobb) kalandozót a pástra. Utóbbi a kalandozói képességek olcsósítását végzi, a csontmesteres pakli háttérbe kerülésével kicsit elfelejtődött. Visszatérve a Mallior-szektára. Ez a kalandozó páros csaknem garantáltan tudja első körben a Minal kaszinó képességével ütemezni az Erőviszonyok átrendeződését. Emiatt a pakliba kell tenni pár magas mp-értékű dudva lapot (Critai tábla elvontatása, Flammus, HJV), amiket Són-Tír adományával / Uzsorással utólag kézből eldobálhatunk, vagy ha az erőviszonyok úgy alakulnak, erőből letehetjük őket. Mázlis kaszinózással ugyanis ők 5 mp és 2 arany megfizetése után 8+9 aranyat termelnek az akasztáskor. Ebből a költségből (aranyáron) kiférnek ők maguk, a Hercegi pecsét, amivel egy befolyást első körben felállíthatunk, illetve Jannara képessége is. Ha játszunk térképszobát, a másik 3 éber kalandozó vélhetően teljesíti a másik befolyást. Kacagó tud sárkányálmodni, és tud százlépéses lövést sorba küldeni. A vérontó gyerekek egy későbbi erőviszony-átrendezéskor ismét brutális ollót tudnak nyitni. Érdekes lehet a paklit Arguren hanyatlásával spékelni, ahol Jannrából és Kacagóból is letehetünk többet. Előbbi a szapora gyermekáldás, utóbbi a duplán termelt DP miatt ehet izgi. Ebbe a pakliba érzem legjobbnak a postakocsi kifosztását. Ide is játszanék Ramiecort és nudumalt. Ja, a ramiecor is érdekes az erőviszonyokkal, 0-ért leteszem, kapok értük 3 aranyat és köv körben újra letehetem, ha kell, és már az ára megvan előre.

Senko
A szuke-pakli összeállításához kell talán a legkevesebb új lapot beszerezni. Ez egyeseknek lehet kiemelt szempont. A boszorkánymester-harcművész kaszt-eloszlás viszont okozhat nehézségeket, a szukék mellé kell tenni sápszedőt, illetve Senko mellé felmerülhet Onoszaó, hogy ne álljunk a játék elején összegabalyodott kezdőkézzel. Pszi-medált ajánlok megfontolásra és pszi akciókat, a kaszt-problémára.

Böllér-Vérpusztító
Ők a szegénynegyedes finalizátor-pakli. Teremtés kora, Lelkesítés, Szellemkiáltás, Szintlépés, Termékenységbálvány. Ja, tud szólítani, pl. Árnyherceget, Alephet, Tangot, Királyvámpírt.

Noodel Bin KArouf
A csapás-pakli új terroristája. Keverjük vissza a kezünket, de van egy Khrommusom – majd húzunk köv. körben… Ja, kör elején dobj a kasquennek 2-t, a kórusoknak hármat, és a fészkeknek kettőt. Volt közte valami lényeges? Pity-pity. 2 ruaalani küldetést tud megoldani, és lehet neki Hercegi pecsétgyűrűt adni, hogy azzal lehozza, amit amúgy nem old… Lesath? Kobranyelv hoz Tinolokat, 2-2 befér mellé… mivel reális, hogy üres kéz mellett játszik, megelevenedőket raknék bele villám és társai helyett is.

Ez 16 paklimag. Sztem elég ahhoz, hogy legalább egyet tudjon belőle ki-ki választani magának. A játékerejüket nem kizárólag a fejlesztés határozza meg, hanem az is, hogy a rossz mathcupokra ki hogyan tud reagálni, illetve felkészülni. A spoiler mitikek elég arányosan vannak kialakítva, hogy lehetőleg ne csak 1-2 pakliba férhessenek be.

MDani