Örökség

Időjárásjelenetés

A héten, ahogy látom, elemzős idő várható, és lehet, hogy az is marad.

Kicsit megszakítom a kampányt. Ennek két oka van. Egyrészt, az ütemezés, amiben erre hétre kicsit kevesebb teaser jutott, ennek háttere a drogfogyasztásból ismert éhségérzet kialakítása, ami a főggőség felépítésének egyik fontos eszköze. Másrészt, mert a kártyában tapasztalható megújulás sok tényezőből áll, és kampány ide, új kiegészítő oda, ezek a tényezők csaknem olyan lényegesek mint maga a KK (vö. Köv. Kieg. – aki emlékszik). Kell tehát ezekről is beszélni, hogy a vívmányainkéletben maradjanak.

Megújulnak a formátumok, az ultra-rendszer, a versenyrendszer, a helyszínek, a játékosok, és még sorolhatnám. Ennek egy lényeges része, hogy a kártyajáték teljes lapkészlete újra játszható az Örökség formátumon. 20 éves játékban, amiben kb. 3400 lap fut, 14 tiltott lap minimális (ebből Ricco, az új játékos és a Sigranomo időtlen idők óta tiltott, további 4 pedig 2008 óta). Ha háromszor ennyi lenne tiltva, az lenne 1%. A megjelent lapok 99,6%-a játszható. Ez döbbentes adat, és ezzel együtt jár az, hogy amint a szellemet kiengedtük a palackból – tengernyi időt hánykolódott az újhullám örvényeiben – a szellem megrázta magát.

Egyrészt, elindult egy Tiltott Tekercs sorozat a Hamemrtime-ban, amit 4 forduló után a játékosok ellenszavazat nélkül meghosszabbítottak, további kettővel, és egy döntő szervezése is beindult, ami 7 részes TT-t jelent. Ebben az egy mondatba több rekord is be lett palackozva. A 2018 jó évjárat, emlegetni fogja, aki kóstolta.

 

Ahogy hallottam, Pécs szintén gurított 2 hagyo-, izé, Örökséget. Némi utánajárás árán begyűjtöttem az ottani, a fórumtalálkozós és a HTC-TT állandóan elérhető decklistáit, hogy hátha találok valami figyelemreméltót.

Egyrészt. A tiltásoknak, a formátum feltérképezetlenségének, és a játékosok lapkészletének, valamint szórakozásigényének köszönhetően nem alakult ki AKUt (jellemző) kontroll-meta. A fórumtalálkozón volt erősebb kontroll-túlsúly – ha a nevezők számarányait nézzük. Ha az eredményeket nézzük, akkor manőverezős paklik voltak az élmezőnyben. Aleph-Themes-beomlasztás-hősök kora, óriások, kígyószekta a dobogó, utána jön Kristálykirálynő, ninheoni akadályozhatatlan, kyrek csatamágussal, Raquo, és Selmo-gobbo. Aki ismeri ezeket, abból látszik, hogy a top-8 ból a 4. és a 8. a kontroll.

A HTC-TT első fordulója picit eltérő, de a kontrollok tekintetében hasonló. Aleph-(Themes-beomlasztás-hősök kora), Loreana Vulia, fókusz-szett és Liliath (azonos az 1. és a 4. De itt az ezüsérmes sem manőverezett sokat. Más kérdés, hogy ha megnézzük a mezőnyt, nincs több kontroll.

A második fordulóban egy conjuratoros pakli győzött, ez kontroll a javából. A második wiccás ostrom, a harmadik 100 lapos gyengeségjelzős téma, a negyedik kígyószekta. Itt a fele a kontroll a top-4-nek, de a top-10-be csak 1 további kontroll szorult.

A harmadik fordulóban a Pegazus (Lyennara) győzött, a második törpe ostrom – a dóg-concordia-akasztás mechanikát ki kell emelnem ebből a pakliból – a harmadik a sorsszilánk, a negyedik pedig a másik hatalmas, a Baziliszkusz lett. Itt a mezőny fele kontrollnak volt nevezhető, a dobogóra mégis csak 1 fért oda.

A negyedik fordulóban a sorrend: szegénynegyed, majd mögötte 4 Opálhajós, ahol a 4. helyezett Daík-hibrid változat volt. Na erre nem lehet mit mondani, kb. ilyen metát prognosztizáltak többen az Örökség-versenyek újraindulását latolgatva. ez 7 verseny, amiből 1 hozta a papírformát és 6 a meglepetést. Lehet, hogy újra kell értékelnünk a papírformát? Az biztos, hogy a TT-műfaj nagoyn jót tesz a metának, nincs kimerevedés. Másrészt, ezek a paklik nem azonos eredményeket hoznának 10-12 nekifutásból, szerintem az Örökség formátuma jelenleg alkalmas a rendszeres versenyzésre.

Végtelenül széles repertoárt kínál az Örökség. Szokták mondani, hogy aki ezt a játékot tudja játszani, hülye nem lehet. Én bíznék magunkban, hogy ezt a lehetőséget tudjuk értelmesen használni, hogy a réges-régitől a legújabbig mindent lehet használni, keverni.

 

Az Örökségen nincs verhetelen pakli, mindennek van ellenfele. Ha szükséges a környezet mostani, nagyon-nagyon üdítő (ez nem a Zargas-féle üdítő) állapotának fenntartásához a TT, én üdvözlöm. Az is érthető, ha az új kiegészítő érkezésekor fellángol a Korforduló iránti igény. Az is érthető, ha nyáron lesznek mindenhol barátibb formátumok. Ahol még nem volt hagyományos, én buzdítanék rá. Azt is le merem írni, hogy az Örökség feltámadása ugyanúgy calogató módon hathat a régiekre, mint a PLEV: kedvenc lapjaink, jól bevált deckjeink némi modern tunninggal nagyot arathatnak.

 

Másrészt, az Örökség kiforratlan jelenleg, és hamarosan érkezik hozzá új kiegészítő. Amik esetleg beváltak, rátalálhatnak legsötétebb álmaik ellenpaklijaira. Hogy az amundok, pyarroniak, krániak, shadoniak, gorvikiak, dzsennek, dzsadok, homoki elfek, sogroniták közül kik fognak a KK után legőszintébben mosolyogni, nem tudhatják, csak nagyon kevesen. Nem árt ezzel a szemüveggel is nézegetni a bemutatókat,

Nem tudom, ti hogyan vagytok vele, nekem, mikor örökség-paklit építek, és ott gubbasztok a laphegyek felett, olyan érzésem vna, mintha a Titanic orrában állnék. Egyszerre 20 paklival játszanék, bármelyiket kézbevéve megragad a kombózhatnék, azt ezzel, ezt azzal. Olyan lapoknak a pakliba építésén brainstormingolhatok, amiket 4 éve kézbe se vehettem éles játék céllal. Eszembe jutnak a régi szegedi versenyek, játékosok, paklik, eszembe jutnak az árkádiás esték, ahol néha huszan kuporogtuk végig az 5 fordulót a fűtetlen pincében, itt is felmerülnek arcok, akiknek bőven volna helye ma is kártyaversenyen.

 

Valami elemzésfélét akrtam írni, de olyan lett, mint egy hangulatjátkos beszámolója az első kártyarandijáról. Talán nem is baj.

 

MDani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most nincs utóirat, de örülök, hogy legörgettél idáig! 🙂