A daroveeni visszatér – Noodel bin K’Arouf

Köpönyegforgató újratöltve

– Civilizáltabb körökben nyilván dekadensnek mondanák. Nagyban vásárol a városállamok rabszolgapiacain, az árut tekintélyes haszonnal adja tovább. Suttogják, legalább kétszáz éves, és hogy korán érzéketlenné vált a hagyományos női praktikák iránt. Már csak a nagyon fiatal vagy nagyon különleges teremtések tudják felizgatni. Az ilyenekért nem sajnálja a pénzét, és ha az aranyak nem segítenek, nem riad vissza más természetű áldozatoktól sem.

Gorduin belökte az ajtót; ökölcsapással fogadta a fegyvere után kapó második férfit, azután a biztonság okáért a tőrmarkolat gombjával is halántékon sújtotta. A fickó összecsuklott, és fekve maradt. Gazdájának hatalmas teste megrázkódott a pamlagon, lábánál fojtott hangon sikoltott egy lefátyolozott arcú nő. (A borostyánszín szemekben lassan kihunyt a gyűlölet lángja, átvette helyét az álmélkodás.)

Korszakos spoiler rotált ki az új hullámról december végén a daroveeni köpönyegforgatódaroveeni köpönyegforgatóval. Őstáp laphúzás, kombóhegy, jellemtelenségének köszönhetően minden pakliba belefért. Az utolsó évzárón is a legjobb négy pakli között szerepelt – nem véletlenül. Hagyományoson abszolút top pakli. Illik az erioni alvilági témába egy kétszínű köpönyegforgató? Miazhogy! A dzsad mágnás óta tudjuk, hogy minden megvehető, pont információra ne lenne szükség?

Az információnak pedig mindig jó ára van.

A daroveeni 1-2-3 vagy éppen 10 lapból adta nekünk az információt (vagy az ellenfelet zavarta össze információdömpinggel), attól függően milyen nagyságú csatlóshálózatot sikerült kiépíteni. Lapokért lapokat kaptunk, MP befektetés és hátrány nélkül. Érezzük, hogy ez talán túl erős hatás is. Erionban amúgy sem ilyen nyers erővel működnek a dolgok, kifinomult praktikák és megoldások vannak. Először is itt az informátor mondja meg, hogy milyen hírek közül válogathatsz, viszont fizetned is csak akkor kell, ha új információt kaptál:

[egyszeri képesség] Irányítója kiválasztja Jelenben lévő rejtett lapját,
aminek az ellenfél megtippeli a nevét. A lapot nyílttá kell tenni,
ha az ellenfél nem találta el, irányítója kap 1 Aranyat.

Rejtett kártyák, mi szabhatjuk a feltételeket, de az ellenfél is értékes információhoz juthat. Már persze, ha úgy akarjuk és nem valami teljesen bagatell kártyát mutatunk meg. Ha átlátnak rajtunk, akkor oda az aznapi bevételt. Igazi agytorna már a paklikonstruálás elejétől, aki szereti az ilyen játékot jól össze tudja zavarni az ellenfelet 1-1 jól elsütött felfedéssel.

Az információ beszerzése

Azért az előbbi infó jól érezhetően édes kevés, nem lehet megélni, ha csak a saját kártyáinkat kevergetjük. Az információért meg kell dolgozni keményen. Akkor van egy besúgónak jól jövedelmező állandó munkája, ha BEFOLYÁS-a van valamelyik negyedben. Így folyamatosan naprakészen szemezgetheti a szőlőt a palotanegyedben lévő rezidenciáján néhány háremhölgy társaságában. A BEFOLYÁS birtokában csak csettint, és rögtön átlátja az ellenfél tervét, amit egy szórakozónegyedbeli hamiskártyáshamiskártyás vagy krupiékrupié óvatlanul elkotyogott egy kártyaparti közben. Hogy az információval mit kezdünk, és keresztül húzzuk-e ellenfeleink számítását, az csak rajtunk múlik:

BEFOLYÁS Szórakozónegyed:
[egyszeri képesség] Az ellenfél megmutatja három lapját Kezéből,
amikből irányítója egyet múltba dobathat.

Kétszínűség

Az eddig bemutatott BEFOLYÁS-sal rendelkező kalandozók mind 1-1 negyedre koncentráltak, a közegükből kilépve nem tudtak igazán érvényesülni. Ki ha nem egy köpönyegforgató képes egyszerre több negyedben is mozgatni a szálakat? A palotanegyedbeli politikusok már csak ilyenek. Melyik negyed lehet még érdekes egy informátornak? Hát a kereskedő, ahol mindig mindig van valami üzleti lehetőség, itt lehet a leggyorsabban a friss titkokhoz jutni. Ennek azért borsos ára is van, hiszen amellett, hogy fizetnünk kell az utazóknak meg kell szabadulnunk pár kártyánktól is cserébe az információkért, de olyan taktikai előnyre tehetünk szert ami aranyaranyat érhet:

BEFOLYÁS Kereskedőnegyed:
[1MPegyszeri képesség] Mindenki visszakeveri kezét Jövőbe,
majd húz annyi lapot, amennyit visszakevert.

Itt aztán észnél kell lennünk, mert ingoványos talajon járunk. Borzasztóan erős képesség, teljesen újra rendezhetjük az erőviszonyokat. Persze itt is mehetünk biztosra: ha az ellenfélnek nincs kártya kézben, nálunk pedig éppen nem a kellő lapok, akkor szinte biztosan előnyös cserét hajtunk végre. Ha beleláttunk a lapokba az előző képességgel, vagy éppen egy sámánbarlangsámánbarlanggal, és csak az egyik kulcslapot dobattuk ki, egy vesztünket okozó Morten flammusMorten flammust pedig még szorongat az ellenfél, akkor is nagy eséllyel hajtunk végre jó cserét. Persze itt már benne van a kockázat, hogy keverés után felhúzza rögtön és egy helyben jártunk végig, de legalább megpróbáltuk elodázni a tűzvihart.

egyedi ritkaságú <em><strong>Noodel Bin K’Arouf</strong></em>Noodel Bin K’Arouf 3 MP
Palotanegyedbeli kétszínű informátor
1. szintű jellem nélküli
Fizikum: 3 Asztrál: 8 Mentál: 9
Álöltözet II, Politika, Vallatás
[egyszeri képesség] Irányítója kiválasztja Jelenben lévő rejtett lapját, aminek
az ellenfél megtippeli a nevét. A lapot nyílttá kell tenni,
ha az ellenfél nem találta el, irányítója kap 1 Aranyat.
BEFOLYÁS Szórakozónegyed: [egyszeri képesség] Az ellenfél megmutatja
3 lapját Kezéből, amikből irányítója egyet múltba dobathat.
BEFOLYÁS Kereskedőnegyed: [1egyszeri képesség] Mindenki visszakeveri
Kezét Jövőjébe, majd húz annyi lapot, amennyit visszakevert.

Noodel bin K’Arouf

Én úgy gondolom ez egy gondolkodást igénylő lap, jó taktikai érzéket kíván, cserébe erős hatásokat ad, de nem ingyen. Rengeteg a hasonlóság a két köpönyegforgató között, a jellemtelenségtől kezdve az MP/szint arányon át a laphúzásig. Ami nagy különbség, hogy a daroveenidaroveeni szövegdobozában a 3 képesség 2 tőmondatból és egy kulcsszóból áll össze, itt meg alig fér el a képességmezőbe a lényeg, ehhez mérten a felhasználás sem olyan magától értetődő. Szemmel láthatóan a köpönyegforgató is meghízott a képességmezővel arányosan. Erősebb nála? Semmiképp sem. Sok pakliba befér majd, amik a küldetések és befolyások köré épülnek simuló jelleme miatt. Szerintem izgalmas játékszituációkat, nagy dobásokat várhatunk, amikor lerakja majd valaki második-harmadik kalandozónak, és beindul az információs gépezet.

Jabbah