Nevesek a tükörben

Az utóbbi hónapokban a nevesített kalandozók aranykorát tapasztalhatjuk. Előre törésükben szerepet játszott, hogy új, és erős példányok jelentek meg, illetve az is, hogy a kiskalandozós szettes paklik életét megkeserítette néhány lap, mint például a Tamari járatai, vagy az Óriáspók hálója. A legnépszerűbb főhősök, akik szinte minden versenyen visszatérő vendégek, és akikből egy-egy versenyen akár több példánnyal is találkozhatunk: Kristálykirálynő, Halott Jövő vándora, Kék herceg, Ezüstkardú Fraien, Omron Tardassol. Ismerkedjünk meg velük kicsit közelebbről.
Kristálykirálynő: 5/6 háremmel. Legtöbbször Királykobrás gyűrűt kap, de Valóságzárványt, Örök éberség medált, Felcsercsarabot, Égi hajót vagy egyebeket is tehetünk rá, az ellenféltől és lapjainktól függően. Kincsekre vagy akár ostromra is hatékony. Acélszarvú sarlatánnal másolva mega táp. Repül, pusztít, amit csak akarsz.
Halott Jövő vándora: 6/7, jó paraméterek, első körben akár 16 lapból is játszhatunk. Ízlés szerint kombózható síköpennyel.
Kék herceg: Nemesi iskolával 8/7, szuper paraméterekkel. Hordák rémálma, amíg nem sebzik be, addig végtelenszer blokkolhat és a 8-2es vértje miatt az nem is olyan egyszerű. Gyógyítások és rengeteg olcsó ütés a legjobb eszközök arra, hogy lassanként felőröljük ellenfelünket. Azért, ha tehetjük radírozzunk le vele minden körben egy ellenséges tornyot, csak h érezze mi a helyzet.
Ezüstkardú Fraien: Olyan paklit kell mellé építeni, amibe le akarunk hozni egy 6 manás elfet(UKH-t jellemzően), ekkor Fraien 4/7 lesz remek paraméterekkel. Caput draconist kihozza sorban ülve, így remek kivárós kontroll építhető köré, de akár első körös ostrom vagy második körös féregjárat pakli lehet.
Omron Tardassol: 8/6, normál paraméterek. A legnagyobb tápja, hogy minden 1MP-s akciólapját ingyen tolja. Felszerelkezés, Vérszerződés, Savteremtés, paraelemek, stb. A lap letiltás szintén nagyon hasznos lehet, a legjobb harci lapok és éberbe forgatások mind végleg megoldhatóak. Épületet és szövetségest letiltva is szivathatjuk ellenfelünket.

Ezek a paklik jellemzően 60 laposak, és a kezdő toronyszintek között találhatjuk az Északi kaput ami kikeresi a hőst. Továbbá kezdő toronyszint a Critai tábla, ami meg olcsón hozza a vezért. A harmadik toronyszint általában szabad felhasználású, de hagyományos versenyformátumon a Kristálykirálynő esetében a Hárem helye fixálva van.

Tükörjáték

Tükörjáték alatt azt értem, amikor a két játékos ugyanarra a főhősre épít. A tükörjáték igen kockázatos szituáció. Kellemetlen helyzet az, ha mind a két játékos ugyanazt a nevesített kalandozót szeretné lerakni. Erre ugyanis a nevesítés szabálya miatt csak egyiküknek lesz lehetősége.

A nevesítés szabálya: Nem kerülhet a Jelenbe/Mélységbe olyan nevesített lap, mely már van a Jelenben/Mélységben”

A szabály alapján aki először lerakta, annak lesz kalandozója, a másiknak pedig nem. Érdemes készülni az ilyen esetekre, hogy ne a kezdő kockadobás döntse el a győztes kilétét, hanem érdemi csetepaté is kialakulhasson. A fenti 5 népszerű neves főhős esetében reális esély van a tükörmeccs kialakulására. (Természetesen a recept más neves kalandozókra is alkalmazható.) Mit is lehet tenni ilyenkor? Vegyük végig a lehetőségeket, és nézzük meg azok előnyeit és hátrányait a fenti 5 főhős nyelvére lefordítva.

1. Használj Kerengőt!
Előnyei: Abszolút kivédi a szituációt, és plusz kombinációs lehetőséget biztosít az összes faj által.
Hátrányai: 1-gyel drágább a kalandozód. 1 mana pedig óriási különbség. Továbbá nem kombinálható Háremmel, és 15/7-es kalandozót nem lehet vele első körben hozni.
Kik mellé nem jön szóba: Kristálykirálynő (hagyományoson), Halott Jövő vándora, Kék herceg, Ezüstkardú Fraien
Kik mellé jön szóba: Kristálykirálynő (új hullámon), Omron Tardassol (aki könnyen rá tud kombózni)

2. Szerencse szentély a harmadik toronyszint.
Előnyei: Hacsak az ellenfél nem játszik Szerencse szentéllyel, akkor amíg nem költesz manát, addig végig te jössz. Ez azt jelenti, hogy hiába húzta be ellenfeled a vezért kezdő kézbe akár, te végig cselekszed az Északi kapus keresést, és a vezér letételét. Tehát nálad lesz a vezér. További előnye, hogy ez a torony a későbbiekben is jó szolgálatot fog tenni, lévén az MP-egyenlőség más esetben is előfordulhat.
Hátrányai: Nincs szabad felhasználású harmadik toronyszinted. Ez Kristálykirálynő esetében különösen fájó, mert hagyományos formátumon a Hárem elvesztését jelenti. Más pakliknak is fájó a toronymegkötés, mert olyan tápoktól foszthat meg, mint amilyen a Domvik-szentély, vagy a Krad-szentély. További hátránya, hogy ha mindkét játékos Szerencse szentéllyel játszik, akkor ismét kockadobáson múlhat a játék kimenetele.
Kik mellé nem jön szóba: Kristálykirálynő hagyományoson
Kik mellé jön szóba: Kristálykirálynő (új hullámon), Halott Jövő vándora, Kék herceg, Ezüstkardú Fraien, Omron Tardassol (a kerengős verzióba nem kell.)

3. Tegyél egy Kerengőt és vagy Szerencse szentélyt a paklidba plusz toronyként, és használd kezdő toronyként olyan ellen, akinek nagy kedvence az adott hős akivel te is játszol.
Előnyei: 1 lap a jövő paklidban, más helyzetben nem kell lemondanod a táp tornyaidról.
Hátrányai: Előfordulhat, hogy az illető nem azzal a nevessel játszik, és akkor kicsit gyengül a paklid. Az is előfordulhat, hogy lesz olyan ellenfeled, aki ugyanazzal a hőssel játszik mint te, de nem sikerül leolvasnod az arcáról ezt.
Kik mellé nem jön szóba: Nincs
Kik mellé jön szóba: Összes

4. Használ helyettest
Előnyei: Akkor is jó szolgálatot tesz, ha az ellenfeled jóval áron felül megöli a vezéredet. Ilyenkor ugyanis lerakhatod a helyettest. Sűrítheted a paklit Északi kapuval amennyiben a főhőst behúztad.
Hátrányai: Plusz hely a paklidban. A helyettes általában gyengébb a főhősnél, nem véletlenül hívjuk helyettesnek.
Kik mellé nem jön szóba: Halott Jövő vándora, Ezüstkardú Fraien, Omron Tardassol
Kik mellé jön szóba: Kristálykirálynő (Elvira), Kék herceg (Tetszőleges nagy lovag)

5. Használj olyan másodkallert, aki a főhősöd nemezise!
Előnyei: Ha saját főhősőd ellen játszol, akkor nem csak hogy nem leszel gyengébb, mint ha neked is kint lenne a vezéred, hanem kifejezetten erősebb is leszek. Ha északi kapuval behúztad a vezért, akkor sürítheted a decket.
Hátrányai: +4 laphely, akciólapoknál figyelni kell rá, és kompromisszumot tenni.
Kik mellé nem jön szóba: Kristálykirálynő (Elviránál jobbat nem találtam), Halott Jövő vándora, Omron Tardassol (nincs olyan, aki jobb megoldásnak tűnne a kezdő kerengőnél)
Kik mellé jön szóba: Kék herceg (Tetszőleges nagy lovag, aki jól verekedik, például Gorban), Ezüstkardú Fraien (Velias a hentes)

6. Játsz le a mecccet a kisegítő személyzettel!
Ez egyedül Halott Jövő Vándora esetében reális, ott azonban igencsak az. A toronyszintek közé nem fér be védőtorony, Tamari járatai főként sem, így kiskalandozókkal és szettel el lehet boldogulni. Legalábbis van még esély a húzás függvényében.

7. Ha pedig minden kötél szakad, akkor tegyél Sorsfordulatot a paklidba.

Remélem, hasznos volt az áttekintést, és hatékony segítséget nyújt a cikk eligazodni a versenyek világában. Ha neked van olyan ötleted, ami hiányzik a felsorolás, akkor ne hezitálj megosztani velünk!

A Két Mágus kft csapata”