Nagyversenyek metája most

Ezen a héten lesz az OVV versenysorozat következő állomása, most éppen Dombóváron. A versenyre való készüléshez pedig szeretnék hozzájárulni a mathcupok statisztikai elemzésével.

Kiindulás

A tatabányai versenybeszámolóm kapcsán kialakult egy metódus, ami megvilágíthatja, hogy melyik paklinak mi a legerősebb ellenfele. Most is ezt használtam, az utolsó 3 nagyverseny paklijait összevetve.

Természetesen igaz, hogy egy-egy meccs eredménye sok tényezőn múlhat, de talán ennyi adat alapján jobban kisimulhat a kép. Itt lehet már annyi versenyeredmény, amiből látszanak az irányvonalak. Ami gyengíti ezt képet, az, hogy egy név alatt vannak elég különböző dekkek is. Például az amund paklinak a két verziója is fut éppen, pedig a dinamikájuk nagyban különbözhet. Ugyanígy lehet azonos kalandozóra több különböző nyerési feltételre kihegyezett paklit is építeni. Sajnos ezeket is eltünteti ez a statisztika. Emellett a paklik fejlődnek is, tehát néhány lap kicserélése is hozhat változást a végső eredményeiben. Továbbá a versenyre induló paklik száma és aránya változik, lehetséges, hogy egy paklinak az “ősellensége” nem is indul az adott versenyen. Az utolsó két szemponton annyiban tudok segíteni, hogy az összesítés mellett a három verseny táblázatát külön-külön is megmutatom.

Tatabánya

Erről a versenyről bővebben írtam korábban. Emlékeztetőül csak annyit, hogy az amund pakli aránya megdöbbentő volt. A dekkeket megnézve azonban még látszik, hogy a publikus laplisták hiányában itt még egyéni íz nagyon dominált. Nem pedig az optimalizált változatok mérkőztek meg egymással. Több top pakli is megjelentek már itt, Garran, Ocquicorr, Vadkan és a Százkarmú hoztak össze jó nyerési arányt.

Veszprém

Ezen OVV állomáson viszont már a Garran paklik voltak túlsúlyban. Erről a versenyről viszont most kicsit bővebben is írok. Itt 7 kalandozó végzett 50% felett végeredménnyel.

OquicorrOquicorr (82%)

A Sárkányszövetsége hőse nagyot ment ezen a versenyen, 9-1-2-vel alig talált legyőzőre. A két vereségből egy mirror volt, a másikat pedig Garran ellen szenvedte el.

VadkanVadkan (80%)

Vadkannal csak egy versenyző indult 4-1-1-t ment vele. Ez a kalandozó is sokszor elő fog még fordulni, villámgyors ostromait csak kevés pakli képes megállítani. Ezen a versenyen Oquicorr ellen volt egy veressége és egy döntetlen meccse.

JannaraJannaraKacagóKacagó (67%)

Az örült elfekkel is egy valaki jött, 4-2-őt ment vele. Csak Garranban és Oquicorrban találtak legyőzőre.

Amt-NarAmt-Nar (60%)

Egy játékos egyedül jött a jó öreg Baál-Káinnal, és ment vele 3-2-1-et. Ez a dekk valószínűleg mindig is a meta része lesz, amíg le nem rotál, mert olyan erőforrásokkal rendelkezik, amit kevés más pakli tudhat magáénak. Egy amund és egy Vadkan pakli győzte le mindössze.

HinniaHinnia (60%)

Örülök, hogy volt olyan, aki bevállalta ezt az elfet a paklijában nemcsak epizód-, hanem főszereplőnek. Végül 3-1-2-t ment, ami nem is olyan rossz eredmény. Jannara és a Vadkan volt számára túl nehéz ellenfél. Nem lepődnék meg, ha valamikor később újra előkerülne fő kallerként, mert van benne potenciál.

Kék HercegKék Herceg (58%)

Az ereni koronás főt két játékos választotta, és 7-0-5-ös összesített eredményt mentek vele. Ezen a versenyen nem volt egyértelmű nehéz és könnyű matchup neki, vegyes eredményeket ért el mindenféle ellenféllel szemben. Megsüvegelendő, hogy a mirror meccsen sem lett döntetlen az eredmény, pedig nem lehetett egyszerű mérkőzés.

Garran con RavenarGarran con Ravenar (57%)

Be kell vallanom, hogy ezen a versenyen Garran vereségeinek a felét egy személyben nekem sikerült begyűjtenem pár szerencsétlen kezdőkézzel és óvatlan lépéssel. Ennek ellenére nagyon jól ment ez a kalandozó itt, és ez csak a történet kezdete a későbbi eredményeket figyelembe véve. Oquicorral szemben volt negatív eredménye.

Félévzáró

A félévzárón több mint 50 játékos mérkőzött meg, és összesen 26-féle kalandozóval/paklival indultak. Ez önmagában annyi mérkőzés, amit érdemes alaposabban megnézni.

FalánkFalánk (80%)

Ilyen százalékos eredményt 4-1-1-gyel lehet elérni. Az ork nekromanta agresszív és kontroll paklikkal is találkozott. Jannara-Kacagó párossal kétszer is összecsapott, az egyetlen vereségét ellene gyűjtötte be. A paklit most gyengíti, hogy kiderült, két fontos lapja – Termékenység bálványaTermékenység bálványa, Holdimádó anyasámánHoldimádó anyasámán – nem működik Ellana-szentélyEllana-szentély mellett.

Shri-En IgronShri-En Igron (80%)

Hasonlóan az előző kalandozóhoz, neki is egy dupla összecsapása volt, de Garrannal. Most kivételesen jó eredményt hozott össze a megszokotthoz képest, elképzelhető, hogy megindul felfelé a tabellán?

OquicorrOquicorr (75%)

Ketten jöttek a nagy sárkánnyal. 9-3-at mentek összesen. Mindhárom vereségét az amund pakli ellen gyűjtötte be. Tudjuk, nagyon erős pakliról beszélünk, akár újra a sárkányok fénykora jöhet el.

A Boszorkányerőd megbízottjaA Boszorkányerőd megbízottja (67%)

Ez a dekk a kékarcú megjelenése előtti átmeneti időszakban az egyik legerősebb eredményeket volt képes hozni. Az új kalandozók és szövetségesek megjelenésével viszont nagyon háttérbe szorult. A félévzárón egy valaki elhozta, és megint egész jól ment vele, egy amund és egy Igron verte csak meg, így négy győzelmet is begyűjtött.

OpálhajósOpálhajós (67%)

Félévzárón kettő játékosnak is őrá esett a választása, átlagosan 4-2-őt mentek vele (5-1 és 3-3). A visszatérése csak részben meglepetés, a kiskalandozós dekkek meggyengülése miatt már érdemes volt előbújnia Ediomad mélyéről. Egy Renegát, két amund és egy Garran pakli volt képes legyőzni őt.

AllrinAllrin, Az utolsó testAz utolsó test, VadkanVadkan (58%)

Az Allrin és a Vadkan dekkeket ketten hozták, az amundot pedig összesen 6-an. Vadkan pakliból mindkettő természetesen ostromra ment. Allrinból pedig a DP-s verzió sikeresebb volt a dobatósnál.

Amundból a küldetés/DP vonalra felhúzott változatok kicsit jobban mentek a kifejezetten ostromra kihegyezetteknél. A legtöbb vereséget Jannara-Kacagó párostól, Garrantól és a Holdfényembertől szenvedte el.

Összesítés

Több mint 300 meccs eredményét tartalmazza a mellékelt táblázat. Érdemes mazsolázgatni benne, hogy a versenyre kiválasztott dekkünket mi szorongatta meg korábban.

A sokat futtatott kalandozóknak kidolgozott múltjuk van ebből a szempontból, jobban kirajzolódnak az erővonalak. Ám, megint csak ne felejtsük el, részben vagy teljesen különböző paklikkal hozták ezt össze.

Ettől függetlenül érdekes lehet az összevetés, főként, amikor azt látjuk, hogy több meccset is elveszített az adott ellenféllel szemben.

A jelenlegi metát nekem árnyalja az is, hogy a top paklik sem verhetetlenek, léteznek számukra is rossz matchupok. A szerencsés az, hogy ez láthatóan minden paklira igaz.

Végszó

Elképzelhető, hogy valaki még nem döntött milyen paklival szeretne jönne Dombóvárra. Van is még ideje ezt eldönteni. A lenti táblázat egy kicsit összefoglalja a jelenlegi helyzetet. Több mint 30-féle paklit raktak össze a játékosok ebben az időszakban, eredményességben volt, ami jobban, és ami kevésbé jól teljesített. Számomra az 50% vagy afeletti nyerés arány már elfogadható, most ez lett a választóvonal. Továbbá azt éreztem, hogy nem szabad összehasonlítani az egyszer és a többször megfuttatott paklikat, ezért ez alapján alakítottam ki a koordináta-rendszernek a másik tengelyét.

Nézzük meg az így kialakult négy kategóriát erősorrendben visszafelé haladva.

D, Sokszor bukottak

Sajnos ezek a paklik többször megpróbáltattak a jelenlegi metában, de úgy általában “könnyűnek találtattak”. Persze nem arról van szó, hogy ezek használhatatlan kalandozók lennének. Vannak olyanok, amik nagyversenyen is képesek voltak 4 győzelmet is összehozni (például utoljára Igron), de általánosságban a meccsek több, mint felét elveszítették.

Ha innen választasz, akkor is nagy segítségedre van az összesített táblázat. Ott látható, melyek voltak az igazán rossz matchupok. Itt két út is van. Ha azok most már ritkábban előforduló dekkek, akkor bátrabban nekivághatsz. Ha viszont még mindig sok játékos játszik velük, akkor nézd meg a laplistákat, hátha tudsz érdemben javítani rajta, akár csak néhány lap lecserélésével is.

C, Egyszer bukott dekkek

Itt már nagyobb a mozgástér, mert lehet, csak a nyerési feltételt vagy a segédkalandozókat kell lecserélni a korábbi dekkhez képest. Előfordulhatott az is, hogy csak szerencsétlen sorsolás miatt kerültek ebbe a kategóriába. A pakli átgyúrásával akár egy új ragadozó kerülhet előtérbe. Nézd meg, milyen gyengéi vannak a top kalandozóknak. Lehet, hogy ez adja a megoldást.

B, Egyszer sikeresek

Ezekkel a dekkekkel még könnyebb dolgod van. Lehetséges, hogy semmit sem kell változtatni rajtuk, és újra nagyon jó eredményt érhetsz el velük, de lehet, itt is csak a sorsolás/húzás volt szerencsés. Nézd meg, milyen ellenfelekkel került szembe az a pakli, abból sok információt begyűjthetsz.

A, Sokszor sikeres dekkek

Ebbe a kategóriába a várnál több kalandozó került. Ennek az oka, hogy a 10-12 meccs és az 50%-os eredmény is bejuttathatja ide őket, ezért találhatsz itt kicsit lutrisabb és nagyon stabil paklikat is. Ha innen választasz, akkor sincs könnyű dolgod. Az összesített táblázat és a paklilisták elemzését most sem spórolhatod meg.

Előfordulhat, hogy több laplistát is találsz, különböző gondolkodásmódra és nyerési feltételre kiépítettet. Választanod kell ezek közül, és bizony nem elég azt bebugyizni. Legalább valami meglepetést, “titkos sztekket” még érdemes hozzáadnod, hogy a saját játékstílusodat képes legyen kiszolgálni.

?, Új arcok

Van egy ötödik kategória is, ami nem látható a táblázatban. Ezek azok a kalandozók és paklik, amiket még nem futtatott meg senki az utolsó nagyversenyeken. A felkészítésükhöz most adatokkal nem tudok szolgálni, de bátorítom ezeket a játékosokat. Az biztos, hogy meglepetés ereje az övék.

Tehát pakliépítésre fel, szombaton találkozunk!