MK Harsona 1. szám

Üdv minden kártyásnak!

Örömmel értesítelek titeket, hogy éteri hírlapunk útjára indult, és megígérhetem, hogy havi rendszerességgel jelentkezem a kártyás világ híreivel (egy hónapban többször!). Közeleg a fórumtalálkozó, de mint mindig, sosincs olyan időpont, ami mindenkinek jó lehet. Arra gondoltam, hogy a találkozó fő témáiról egy rövid interjút készítek a Delta Vision-től Kriston (Gambit) Dáviddal. Remélem, hogy így nem ér senkit sem felkészületlenül egyik téma sem, és kidolgozott kérdésekkel tudtok majd készülni minden, számotokra fontosnak ítélt témából. Kezdjünk is neki! 🙂

Enriquel: Szia Gambit! Köszönöm, hogy rendelkezésre álltál, megpróbálom nem bő lére ereszteni a dolgot, de van néhány dolog, amire nem csak én, de a játékosok is szeretnének választ kapni. Sajnos nem mindenki fog tudni eljönni a fórumtalálkozóra, ezért addig is pár infót gyűjtenék, míg hivatalos válaszokat nem kapunk február 6-án.

Gambit: Ne fogd vissza magad, hadd szóljon! 🙂

Enriquel: Az első téma egy szabályváltozást érint, ami nagyon régóta a játék részét képezi, ezért sokunk számára fontos. Mi vezetett oda, hogy ezen változtatni kelljen?

Gambit: No szép, semmi köntörfalazgatás, egyből a lecsó közepébe. 😛 Erről szerintem tudnék tartani egy órás standup comedyt, de mivel külön cikket szánunk neki, ezért csak nagy vonalakban érinteném. Először is nem egy hirtelen jött ötletről van szó, és nem is valami láthatatlan lobby vagy összeesküvés akaratának engedünk, de lassan két éve szemezgetünk vele, és semmilyen okát nem látom, hogy tovább húzzuk a dolgot.

A M.A.G.U.S. kártyában rengeteg kisebb-nagyobb szabály van, amire valójában nem nagyon van szükség, és csak bonyolítja a játékot. Gyakorlati hasznuk néha egyáltalán nincs, csak hagyomány tiszteltből nem nyúlt hozzá senki. És ez rendben is van így, nem szándékozunk mindet eltörölni, de annak sincs értelme, hogy lassan húsz éves elképzeléseket görgessünk magunk előtt, amik felett eljárt már az idő, és csak azért ne nyúljunk hozzá, mert az tabu.

A nevesítés (nyilván főleg kalandozók között) csak problémát szül. A keserű szájízű kockával kidobott eredmények mellett a spyolást szorgalmazza, hogy szerencse szentéllyel trükközzük meg a győzelmet, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk a szabályt, és lejátsszuk a meccset.

Ez minden játéknak intő jel kell, hogy legyen, mikor a játékosok vagy kényszeredetten betartják a szabályt, és szomorúan elkönyvelik a vereséget, ami ellen semmit nem tehetnek, vagy lépten-nyomon megpróbálják kikerülni, esetleg teljesen ignorálni. Ráadásul erre a játék még lehetőséget is kínál a kerengő képében. Felmerül a kérdés, hogy akkor van-e bármi értelme a szabálynak?

Én úgy gondolom nincs, és biztos vagyok benne, hogy lesznek, akik emiatt morgolódnak majd, antikrisztust, Ynev rombadöntőit kiáltják majd ránk. Amikor viszont versenyen szembetalálkoznak egy mirror meccsel, az végre arról fog szólni, amiről kéne: ki a jobb decképítő, ki a jobb játékos, kinek pörgött aznap jobban a zsuga, vagy épp ki készült fel ügyesebben a mirrorra.

Összességében számtalan dolog szól a változás mellett, az ellenérvek pedig jellemzően a szubjektív “így szoktam meg” és a “nekem nem tetszik” tengelyen mozognak. Nincs kétségem, hogy hosszú távon jó döntést hoztunk.

Enriquel: Köszönöm a kielégítő választ, ha nincs más hozzáfűzni valód, akkor rátérünk a következő témára.

Gambit: Ó, hogyne lenne. Remélem nem előre vetted bemelegítés gyanánt a könnyebb kérdéseket. 🙂

Enriquel: Nem nem, véletlenül sem szeretnélek nehéz helyzetbe hozni… Gondolom nem voltam túl meggyőző. 😀 Őszintén szólva kicsit szívügyem is a második kérdésem témaköre, mert a Cantinából indult útjára az előző év folyamán. Ez a kiadó által is – bár még csak tesztüzemben – támogatott új formátum az AKU (Arany Középút). Kellemes csalódás volt számomra a nagyverseny kiírásánál olvasni, hogy elszakadtunk az eddig erős hátszéllel tolt UH (Új Hullám) formátumtól. Minek köszönhetjük ezt?

Gambit: Az ÚH-ra szükség van. Tudom, hogy sokaknak ez a kedvenc vesszőparipája, de aki nem látta még be ennek az igazságtartalmát, az talán nem is fogja, úgyhogy felesleges köröket nem akarok futni, Ez egy természetes folyamat egy kártya életében, mint a természet ciklikus megújulása, ahogy a lapkészlet elér egy kritikus méretet, elkerülhetetlen.

Ahogy az is, hogyha tovább nő a játék, felmerül az igény megint valami újra (vagy épp régire). A gondolataimat nagyrészt leírtam a fórumtalálkozó kiírásánál, ez sem most röppent ki a fejünkből, foglalkoztunk már vele többször is, és ezért is örültünk, mikor tőlünk függetlenül játékosok kezdeményezték.

Meglátjuk, jelen pillanatban többet nem nagyon lehet elmondani erről, én látok benne fantáziát, nyilván ezért is támogatjuk a dolgot. Hogy népszerű és életképes formátum lesz-e, arról a játékosoknak kell döntenie, mi legfeljebb a tiltólista alakításával szólhatunk ebbe bele.

Enriquel: Még egy kérdésem van ezzel kapcsolatban, mert a kiírásnál az “apró betűs résznél” megakadt a szemem egy mondaton: kicsit más formában szeretnétek megvalósítani a formátumot. Ez már valami konkrétum? Csak azért térek ki rá, mert ez befolyásolhatja esetleg a pakliépítést is, már ezen a február eleji versenyen is az ismert formátumleíráshoz képest?

Gambit: Egyelőre mi sem látjuk át, miként fog alakulni a játékkörnyezet. Nagyon kicsi ehhez a rendelkezésre álló minta. De azt szeretnénk, ha ez az ÚH-tól jól érzékelhetően eltérő formátum lenne. Magyarul, hogy ne az aktuálisan legjobb ÚH paklik dominálják, akik csak még több játékszert kapnak.

Vannak elképzeléseink, de legyünk őszinték, egyelőre nem többet spekulációnál. Hogy pontosan milyen lapok tiltására van szükség, csak akkor lesz határozott elképzelésünk, ha már aktívan játszanak vele az emberek, és elkezd formálódni a metagame.

Enriquel: Ez érdekes felvetés, de ez hogyan valósulna meg? Tudnál valamilyen példát mondani esetleg?

Gambit: Egészen hasraütés-szerűen például a Jövőváltók kerengője nélkül sok összes fajra épülő archetípus a háttérbe szorul. De mondok egy egészen extrém esetet is: az Északi kapu nélkül teljesen újraértelmeződne a nevesekkel való játék. Dobálózhatnék még példákkal (vadakkal és szelídebbekkel), de egyelőre ez csak sötétben tapogatózás.

Enriquel: Hmm izgalmasan és ijesztően hangzik egyszerre. Meglátjuk mit hoz a jövő. A következő téma a ranglista. Nagyon sokat volt már róla szó, kik szapulták az eddigi rendszert, kiknek pedig tetszett, egy azonban biztos. Sosem volt osztatlan siker, vagy bukás. Gyökeres változást terveztek e téren is. Mit jelent ez pontosan?

Gambit: A mostani ranglistát jó ötletnek tartom. Az egyetlen kudarca, hogy a bevezetése óta nem volt fejlesztve, pedig számos aprósággal lehetett volna bővíteni az eltelt évek alatt. Már az elnevezése is félrevezető, hiszen rangot nem igazán képvisel, inkább aktivitás mérő, és most az egyetlen szerepe tulajdonképpen az évzárós ultra osztásának mennyisége. Ezen érdemes lenne bővíteni.

Vannak eredmény orientált játékosok, akik szeretnek látni egy számot a nevük mellett, ami az elért teljesítményük fokmérője. Ez természetes dolog, aki versenyszelleműen gondolkodik, szereti összemérni magát másokkal. De úgy gondolom ők vannak kevesebben. A legtöbb embert nem mozgatja meg igazán, hiszen ha nem tud a legjobbak között lenni, hamar elveszíti az érdeklődését.

A szándék egy olyan rendszer kialakítása, ami mindkét csoportnak nyújt valamit. A versenyzőknek egy pártatlan értékelési rendszert, ahol kipróbálhatják, mire képesek valójában, az élményjátékot keresőknek pedig az élmény fokozását, a saját magukhoz mért eredmények értékelését.

Ezért két részre szeretnénk bontani a ranglistát. Az egyik fele nagyon hasonlóan működne a mostani rendszerhez, a részvételt díjazná, quest alapú lenne, sőt, sokkal több és változatosabb küldetést szeretnénk, amit nem csak egy versenyen, hanem egész évben kéne teljesíteni. A teljesítményt pedig nem csak év végén jutalmaznánk, hanem folyamatos fokmérők lennének: például minden 3. szint elérése után egy válaszható ultra lap a korábbi évek havi ultrái közül, minden 10. szint elérése után pedig egy korábban megjelent SZUE lap lenne a választható ajándék (az évzárós lapok kivételével).

Egyfelől így mindig lenne egy apróbb cél, egy elérendő következő lépcső, amiért érdemes játszani, questelni. Aki nem is kerül be a legjobbak közé, vagy nem tud elmenni az évzáróra, attól még a saját egész évados teljesítménye alapján jutalmazva lenne. Orvosolná azt a régi elképzelésünket is, hogy a játékba újonnan bekerülő emberek is hozzájuthassanak régebbi lapokhoz, amiket még akkor osztottak, amikor ők még nem játszottak. Vagy olyan versenyeken lehetett nyerni, amire ő nem tudott elmenni.

Emellett párhuzamosan vezetnénk egy szigorú, győzelem központú rang-listát, Elő pontos rendszerrel, questektől függetlenül, ami a versenyeken való eredményességet tükrözné. Az ő díjazásuk merőben más lenne, az évzárós ultrákból csak nagyon kis mennyiséget osztanánk az itt elért eredményekért, ellenben a legjobb nyolc játékos meghívást kapna egy külön versenyre, ahol köztük dőlne el, ki volt az adott évben az év legjobb játékosa. Az ő jutalma pedig egy kupán kívül a kártyára kerülés lenne.

Enriquel: Ezek az elképzelések eléggé tetszetősek. Elég sok választ kaptunk erre vonatkozólag, és egyben egy fel nem tett kérdésemre is válaszoltál, hogy mi lesz a Hírességek csarnoka választással. Van még egy dolog, ami szorosan ide tartozik. Évzárós ultra. Hogy lesz ezután, ha két rendszer fog futni párhuzamosan? Van-e esetleg olyan terv, hogy már év elején ismert legyen ez a lap, hogy mindenki el tudja dönteni: érdemes-e érte küzdeni, esetenként sokat áldozni? (pl. utazások vidéki helyszínekre)

Gambit: Bár külön nem volt tervbe véve, de nem látom akadályát, hogy előre megmutassuk a lapot. Az osztásának menete nem sokban különbözne a korábban megszokottól. Az új rendszerben csak a szorzó számokat módosítanánk, mert teljesen eltorzítják az eredményeket (inkább 2x-es és néhány 3x-os szorzójú verseny lenne, egyedül az évzáró lenne négyszeres, viszont az ott elért győzelmekért már nem járna további extra pont). Az így kialakult tapasztalati szintek alapján osztanánk az évzárós lapot, illetve 1-1 példányt kapna az élő pontos ranglista első nyolc helyezettje.

Enriquel: Ha már szorzók, akkor térjünk ki a vidéki versenyekre. Ezeken a helyszíneken is változik majd a szorzó? Milyen támogatást kapnak még a vidéki régiók? Megmarad a regionális ultra rendszer?

Gambit: Igen, idén is lesz regionális ultra, méghozzá nem is akármilyen: egy újabb pszí akciólap kerül terítékre. Viszont a tavalyi év tapasztalatai alapján az egyes versenyeken kiosztott mennyiségből lejjebb veszünk, hogy több regionálison is osztható legyen. A szorzószámot itt is visszanyesnénk háromra, hogy a pontszámoknak kisebb szórása legyen (tarthatatlan, hogy egy nagyversenyen 6 vereség ugyanannyit érjen, mint három kisversenyt megnyerni 4-0-val).

Enriquel: Következő kérdésem lazítás képen – remélem örülsz 😛 – az új kiegészítő grafikai munkáira fog vonatkozni. Számíthatunk-e rá, hogy marad a színvonal – vagy esetleg még javul? Külön megemlíteném itt Rene-t akinek az illusztrációi személyes kedvenceim. 🙂 Lesznek-e újítások, különlegességek ezen a téren?

Gambit: A kártya grafikái szerintem összességében kiválóak. Van néhány kilógó darab, van még mit fejlődni, de itt nem érzem, hogy elmaradásban lennénk. Minden kiegészítőnél próbálkozunk újabb illusztrátorok bevonásával, úgy gondolom Pozsgay Gyula remekül debütált a Rualannál, idén is szeretnénk lehetőséget adni egy új rajzolónak. Emellett nagyon örülök, hogy Bodnár Balázs elvállata a kiegészítő grafikai munkáinak koordinálását. Úgy gondolom, hogy szakmai kezekben tovább emelkedhet a kártyák színvonala.

Enriquel: A madarak azt csiripelték, hogy az igen sok háttérmunkát végző versenyszervezők “sem mennek haza üres kézzel”. Milyen tervek vannak velük kapcsolatban? Mivel lesznek ezek az emberek honorálva azért, hogy tulajdonképpen életben tartják a helyszíneket és fenntartják az aktív játékosok érdeklődését ötleteikkel?

Gambit: Többször is olvastam már, hogy ki mennyire a szívén viseli a játék sorsát. Ezt nem is firtatom, de úgy gondolom, hogy a kártyáért az egyik legtöbbet a versenyszervezők teszik. Méghozzá mindennemű elismerés nélkül. Ha ezen gyökeresen változtatni egyelőre nem is tudunk, szeretnénk egy gesztussal megköszönni az önzetlen munkájukat.

Az évzárón már láthattátok a szélesvásznú jelző kalandozókat. Ezek nem havi ultraként kerülnek majd külön kiosztásra, hanem versenyek lebonyolítása után adjuk a szervezőknek. Azt is szeretnénk meghálálni, ha valaki extra időt áldoz a szabadidejéből olyan dolgokra, amik bár nem kötelezők, de sokat adhatnak a verseny színvonalához. Így ha az adminisztráció precízen zajlik (időben meg van hirdetve, facebook esemény készül hozzá, az eredmények időben lejelentésre kerülnek), illetve a versenyről készül beszámoló, vagy a pakli listák feltöltésre kerülnek a honlapra, azt extra példányokkal szeretnénk megköszönni.

Enriquel: Örülök, hogy elismeritek fontos szerepüket ezeknek az embereknek. 🙂 Mielőtt fellélegeznél elárulom, hogy a végére tartogattam az adu ászokat… Remélem örülsz… 😀

Gambit: Sejtettem, hogy nem úszom meg ilyen könnyen… 😛

Enriquel: Úgy vélem méltán érzem azt, hogy az egyik legfontosabb kérdés a játékosok számára, hogy a már oly sokat emlegetett “Kezdő játékosok készlete” mikor jelenik meg, Mit lehet róla tudni? Úgy értem, hogy random lapokat, vagy fix készletet fog-e tartalmazni? Csak már megjelent, vagy teljesen új lapok is lesznek benne? Ebből következően, a régi játékosoknak is megéri majd megvenni? Csak kártya lesz benne, vagy valamilyen kiegészítő holmi is (pl. kocka, pást, szabályfüzet)? Hol és hogyan kerül a termék promótálásra, forgalmazásra?

Gambit: A Kiválasztottak egy bonyolult játék. Főleg kezdőként. Az új játékosoknak szóló termékeknél hosszú vitákat eredményez a komplexitás – milyen bonyolultságú paklit adjunk először egy kezdő kezébe, milyen mélységét mutassuk meg a játéknak, ami még nem riasztó.

A célunk az, hogy olyan terméket adjunk ki a kezünkből, amivel akár otthon is, kizárólag a mellékelt “szabálykönyvet” olvasgatva is kényelmesen lehessen játszani, ne kelljen hozzá egy külön oktatót is csomagolni. Ezért szeretnénk szétbontani, és lépésenként bevezetni a játék alapjait. Erre szolgálna a demó csomag, ami lefekteti a legalapabb ismereteket (bemutatja végtelenül egyszerűen a laptípusokat, az alap manővereket, a harc egyszerűsített menetét). Nyilván egy ilyen csomag teljesen játszhatatlan lenne akár egy pénteki klubnapon is.

A kétjátékos kezdőkészlet ezt vinné tovább, aki már játszott egy demó játékot, és nem a legelemibb lépésekre kíváncsi (mi az az MP? hogyan kell ostromolni?), annak szeretnénk egy olyan csomagot, ami a lehető legjobban imitál egy valódi MK partit – ha nem is a legbonyolultabbat. Azt is szeretnénk, ha ezekből a lapokból készülhetne élete első “valódi” paklija. Tehát olyan témákra szeretnénk építkezni, amikből kevés pénz ráfordításával is szép lassan eredményes decket lehet építeni.

Tehát a csomagról konkrétumokban: két 40 lapos, játékra kész, fix összeállítású paklit tartalmaz majd, gyakori és átlagos lapokból, néhány egyedivel (ezek mind már megjelent lapok), “díszdobozos” kiadásban. A célközönsége az új játékosok, tehát nem azt irányozzuk elő, hogy minden régi ember is négyet vegyen belőle. Elképzelhető, hogy jelenik meg benne új lap (ha így lesz, akkor sem formátum meghatározó, mindenkinek kötelezően beszerezendő hadiszerencsékkel fogjuk megtölteni. Ellenben ha minden érdeklődő vásárló kapásból egy-két olyan ultrával rendelkezne, ami jó csere alap lehet az első paklija építgetéséhez, az nem egy elvetendő gondolat). Szeretnénk ha ez teljesen játékra kész lenne, tehát semmi másra ne legyen szükség hozzá. Ugyanakkor bármilyen jó lenne szabálykönyvet és kockától, páston át, jelző bogyeszekig mindent beletenni, az árát is a kigazdálkodható legalacsonyabb szinten szeretnénk meghúzni. Amikor a gyártás már elérhető közelségbe kerül, akkor fogjuk kalibrálgatni, hogy milyen ár mellett, mit lehet beletenni.

Időpontra egyelőre nem tudok konkrétumot mondani, de mindenképp az első félévben szeretnénk. Március előtt valószínűtlen, hogy elkészüljön, júniusra pedig már biztosan megjelenik. Egy korábbi cikkben csak említés szintjén már felhoztam, hogy több kis és nagykereskedelmi partnerünkkel – játékboltok, országos szintű játékterjesztők, könyvnagykereskedők – folytattunk egyeztetést, ezzel a termékkel szeretnénk a kártyát ismét visszacsempészni a játék- és könyvesboltokba. Ha pedig kapható, és elkészül hozzá a demó csomag, minden adott egy intenzív népszerűsítő kampány elindításához.

Enriquel: Úgy érzem sikerült kivesézni elég jól a dolgokat, bár biztosan maradtak kérdések ennek ellenére is az emberekben. Remélem ezzel az interjúval jó felkészülési alapot adtunk kérdéseitekhez a fórumtalálkozóra. Végül, de nem utolsó sorban – tudom telhetetlennek tűnök -, megtennéd értünk, hogy ha rébuszokban is, de elszórnál pár infómorzsát az új kiegészítőről? 🙂

Gambit: Az új kiegészítő sok iterációja felmerült, végül egy egy nagyon erős ynevi hátteret választottunk hozzá. Az első munkacímek inkább csak témamegjelenést tartalmaznak, néhány szót, ami azonnal összefoglalja, miről is szeretnénk mesélni. Ez volt az “Embernépek hajnala”, ami aztán gyorsan kinőtte magát, amint éreztük, hogy sokkal több mindent szeretnénk érinteni. A szétfeszített kereteknek a “kultúrák születése” nevet adtuk, ami már közelebb állt az elképzelésekhez, de ahogy a témák tisztultak, a “Koponyaszövetség” inkább fókuszba állította a történetmesélés fő sodrását. De valójában nem csak Velarium elestéről és az ork-elf háborúkról lesz szó a kiegészítőben, hanem mindarról, ami a Negyedkorból ránk maradt: Cranta Örökségéről.

Enriquel: Köszönjük, hogy rendelkezésre álltál. Zárszóként feltenném búcsúkérdésemet, ami talán a legjobban izgatja kártyás társadalmunkat: Mi ez az új, sima-arc-szépfiú dizájn? 😀

Gambit: Én köszönöm, hogy megkerestél! Mióta pedig hazaköltöztem, mindig van itthon borotvahab, és a Gillette pengékkel sem kell spórolni. 😛

– Enriquel –