Miből mennyit? – Pakliépítési alapelvek

Üdvözlök mindenkit ebben a rovatban, aminek fő célcsoportja a kezdő játékosok lesznek. Hétről hétre szeretnék olyan témákat körbejárni, amik a játékkal való ismerkedés során felvetődhetnek. Remélhetőleg ezek a cikkek tisztítják majd a ködöt, és sok játékost segít hozzá az eredményes játékhoz és versenyzéshez.


A mai menü


Sokszor látom, hogy a kezdő játékosok nincsenek teljesen tisztában a pakliépítési elvekkel, trükkökkel, ezért szeretnék nekik ezzel a cikkel pár hasznos tanáccsal szolgálni. Bemutatom én hogyan szoktam paklit építeni, miket veszek figyelembe egyes lapok pakliba kerülése vagy éppen kihagyása mellett. Előre leszögezem ezek a dolgok nincsenek kőbe vésve, minden játékos máshogy, a saját játékstílusa szerint épít paklit, amit leírok ebben a cikkben az én módszerem. Mivel elég bonyolult lenne kitérni mindenre, inkább átfogóbb tanácsokkal próbálok szolgálni.

Első és szerintem az egyik legfontosabb szabály: A pakliba csak olyan lapokat tegyünk amik MINDIG jók!

Elsőre elég banálisnak tűnik, de mindjárt kifejtem. Olyan lapokat kell a pakliba tenni, amik közvetlenül a mi győzelmünket szolgálják, mindig örülünk, ha felhúzzuk. Nem érdemes túl sok specifikus, vagy ellenlapot betenni. Ezek bizonyos esetekben nagyon jók lehetnek, azonban a legtöbb esetben csak a kezünket fogják, ahelyett, hogy húztunk volna helyette valami normális lapot. Nagyon jó módszer ezeknek a kiszűrésére, ha minden egyes lap pakliba tétele előtt felteszed a kérdés: Mit fogok ezzel csinálni, ha első körben behúzom?”

A pakli alapjai

Általában érdemes már magában is erős, hatékony lapokra építeni. Ez azért fontos, mivel az első körben is könnyen szembe találhatjuk magunkat akármivel, és általában nincs idő behúzni 3-4-5 lapot ahhoz, hogy beinduljon a paklink. Általában 2-3 lap összehúzása az ami még belefér az időbe. Ennél többet sok kereshető lap mellett sem nagyon ajánlok a sebezhetősége miatt. Minél több lap kell valamihez, annál több helyen mondhat csődöt (nem húzzuk be, lesemlegesítik, nincs rá manánk, nem dobjuk meg, stb.) Ezért is tartom azt, hogy a legnehezebb egy kotroll paklival játszani (persze itt nem a “megszakítóban leteszem a snil-t meg a goblit” paklikra gondolok), mivel nagyon sok összetevőspaklik ezek. Ha rosszul költesz el egy manát, vagy rossz időben csinálsz egy manővert végzetes lehet.

Harcok, az első manőver

Ha nem egy direkt harckerülő kontroll-t nézünk, akinek a célja a sorban ülni, akkor a legfontosabb mindig az a kérdés hogyan tudjuk bevinni a sikeres manővereinket. Erre már a pakliépítésnél figyelni kell. Nem lehet úgy paklit építeni, hogy rakunk bele ezt-azt aztán majd csak lesz valahogy. A mai környezet harc orientált. Ha jó vagy harcban akkor általában jó vagy a meccsen is. Persze vannak olyan paklik amelyek kifejezetten kerülik a harcot és máshogyan akarnak sikeres manővert véghezvinni, de mindenre nem lehet felkészülni. Általában minden manőver után kicsit könnyebb, gondoljunk a jogos örökségre: Ha meg tudjuk oldani akkor azzal már tudunk keresni egy olyan lapot ami még jobban segít minket.

Kontroll kérdés: “mivan ha szembejön Rayvanhuur?”

Miből mennyit?

Ha nem adjuk meg az esélyt, nem fogjuk felhúzni a kulcslapokat ezért ezekből mindig a maximális számút kell berakni. Ami nem olyan fontos abból elég kevesebb is (2-3 db). Olyat viszont nem javaslok, hogy valamiből csak egyet rakjatok be (ha nem kereshető lapról beszélünk), mivel akkor nem lehet rájuk számítani, lehet feljön, de lehet hogy nem. Ilyenkor teljesen felesleges hogy egyáltalán a pakliban van, csak a helyet foglalja valami más elől. Ha fontos valami, akkor inkább legyen belőle több, még ha ilyenkor mást ki is kell dobni.

A pakli méretének maximalizálása

Sokan azt mondják hogy maximum 40 vagy 60 lap legyen, de szerintem ma már ez nem olyan fix mint régebben. Csak akkor ajánlatos a minimum pakliméretet használni, hogyha valamit nagyon be kell húzni. Persze ez nem azt jelenti, hogy a 100 lapos paklik a legjobbak, hanem azt hogy nem gond ha 4-5 lappal túllépjük a határt. Régen is volt olyan rejtett városra építő orkos pakli, amiben volt egy csomó ütés meg egy rakás ork. 90-100 lap körül volt és működött. Ma már ez még könnyebb hála az északi kapunak.

A lapok aránya a pakliban

Ma már ez nem olyan egyértelmű, mint régen, sok alternatívan felhasználható lap van, sok a kereső vagy éppen a visszavevő hatás. De egyre azért külön kitérnék. A kalandozók száma általában a pakli egynegyede és egyharmada között szokott lenni. Mindig jó, ha van nálunk 1-2 kalandozó amivel meg tudjuk szorongatni az ellent. Vagy lehet éppen kell valaki aki megvédené a tornyukat a hordától. Rejtett városos pakliba is kell ennyi, mivel ha nem húzunk kalandozót, nem tudjuk kitenni a várost. Északi kapu esetén változhat a dolog, de ez elég speciális, ezért nem is fejteném ki bővebben.

Kereső hatások

Az egyik legerősebb hatás az M*K-ban. Ezek azért nagyon erős hatások, mert növelik valami behúzhatóságának az arányát, vagy akár teljesen ki tudják küszöbölni a véletlent. Elég itt a Déli kapura vagy a Mugaffe kereskedőházra gondolni. Mindig a megfelelő lapot tudod vele kikeresni, így több szituációra is fel tudsz készülni. Ha lehetőség van rá használjátok, ugyanakkor tudni kell hogy ezek a lapok a legnehezebben beszerezhetőbbek.

A lapok pörgethetősége

Érdemes figyelni a lapok pörgethetőségére is, főleg ha valami kulcsalapot kell behúznunk. Nincs annál bosszantóbb, amikor nem tudsz lapot kijátszani, és emiatt lapot sem tudsz húzni, pedig lehet a következő lap lenne az, ami a megoldás. Ennek az elkerülése nem olyan bonyolult, csak figyelni kell rá pakli összerakásánál. Sok akciólap mellé érdemes El baladát, vagy Árnyékháborút játszani. Egy ostrompakliba érdemes olyan olcsósítást használni, amit csak kirak az ember és nem kell tartogatni. ilyen például: Fakó krysallus, Hadüzenet. Különösen óvatosan a Hamis próféta jogarával. Beállt kéz mellett olyan a hatása, mintha az ellenfél sorában lenne egy Jakirte.

Ellenlapok

Csak olyan dolgok ellen érdemes készülni, ami ellen máshogyan sehogy sem tudnánk védekezni, vagy ha tudjuk, hogy az a lap egyedül megveri a paklinkat, és sűrűn elő is fordul a versenyeken. A többit jó játékkal körül lehet játszani. Erre azért kell vigyázni, mert sok ellenlap mellett könnyen beállhat az ember keze, onnan pedig esélytelen a kulcslapokat behúzni. Vagy csak egyszerűen nem fog beleférni a pakliba. Ellenlapokkal sose szorítsunk ki saját koncepciót a pakliból!

Teszt! Teszt! Teszt!

Ha ezek után összeállítottuk a lapokat, még korán sincs kész a paklink. Nagyon kevés játékos képes elsőre összerakott paklit mindenre felkészíteni, vagy optimálisan beállítani. Egy-egy komolyabb megmérettetés előtt mindig érdemes kipróbálni a paklinkat minél többféle pakli ellen, így fel tudunk készülni a váratlan eseményekre. Ha lehetőség van rá, egy cimborával egy délután összeülve hamar, egy-két játék után kiderül mi az a lap aminek semmi értelme, és mi az ami hiányzik belőle. Azokat a lapokat, amiket ilyenkor nem úgy működnek ahogy azt vártuk, érdemes kicserélni valami másra. persze nincs olyan pakli, ami mindent megver. Az olyan meccseket, amire a paklid nincs teljesen felkészülve csak rutinnal lehet megnyerni. Tehát tesztre fel!

Kontrollkérdés: “Melyik az a lap, amelyiket sosem játszottam ki, mert nem érte meg, vagy volt jobb megoldás?”

Mára ennyi, de ha lenne olyan téma amiről szívesen olvasnátok, nyugodtan írjátok a kommentekbe és a közeljövőben körbejárom.

Szerző: Gringo