Mi ellen érdemes felkészíteni a paklit?

Sziasztok!

Újra üdvözlök mindenkit a Kezdőkörben. A héten kaptam egy két kérdést, amire ma megpróbálok válaszolni. A fő téma az ellenlapok, és ezek használata lesz. Vágjunk is bele:


Mi ellen kell felkészülni paklik építésekor?


Mivel rengeteg féle pakli létezik, az az igazság, hogy ezekre nincsen univerzális formula, nincs olyan, hogy egy pakliba kötelező 3ilyen vagy 4 olyan lap.

A pakliépítést úgy kell elképzelni hogy megteremted a lehetőségeket a győzelemre!


A pakli összeállítása csak az első lépés, a győzelemig neked kell elmanőverezni azt, ezért érdemes elsősorban a saját játékunkra koncentrálni. És mivel a saját paklinkra van a legnagyobb rálátásunk, érdemes először ezt tanulmányozni, kitesztelni. Minden paklinak megvannak a külön ellenségei, gyengéi, és erősségei. Ezeket a dolgokat már a pakliösszerakásakor érdemes figyelembe venni, így később sok kellemetlenségtől megtudjuk magunkat kímélni.

A pakli ellenségei:

Minden olyan lap, hatás vagy ezek kombinációja, ami a mi paklinkat alapjaiban lehetetleníti el. Ilyenek lehetnek például egy kis kalandozókkal játszó küldetés paklinak a sok akadály, nagy kalandozóknak egy Vérzivatar (ma már nem annyira divat), sorban ülő kontrollpakliknak a harcba hívó hatás, vagy villámpakliknak a Shindar megvédelmezése, Manifesztáció éve, Trónterem. Ezek mind olyan hatások, amik ellen nem tudunk tenni semmit, mivel az ellenfélen múlik a dolog, ezek ellen érdemes berakni 3-4 ellenlapot. Azért elég ennyi, mert ha tudjuk, hogy ez a paklinkban van, akkor általában tudunk addig blokkolni, amíg felhúzzuk.

Semleges manőverek:

Olyan manőverek, amik nem a paklink fő célja, deelőfordulhat, hogy rákényszerülünk. Pédául harcra nem minden paklival készülök.Teszek be ütéseket, de nem rakom tele della akaratával és kitéréssel a paklit,mert olyan paklik ellen, akik nem akarnak harcolni semmit sem érnek.

Játékkörnyezet:

Manapság nincs verhetetlen pakli és hála istennek a versenykörnyezet is gazdag. Az emberek sokszor túl nagy jelentőséget fordít az ellenfél paklijaira, és túl sok mindenre akarnak felkészülni. Ez megint oda vezet, hogy túl sok speciális lap lesz a pakliban és beáll az ember keze. A mi semlegesítésünkre válaszoló ellenlapokra pedig teljesen felesleges készülni, ez már nagyon a fantázia területe. Ezért szerintem csak olyan lapok ellen érdemes készülni, amik nagy eséllyel is előfordul az aktuális környezetben, és biztos vagy benne hogy lesz egy két meccs, amin találkozol majd vele.

Általában a legújabb kiegészítők lapjai azok, amikből az emberek szívesen építenek paklit, ezeket érdemes átnézni.

Milyen ellenlap éri meg?

Minden lap semlegesítésekor, vagy ellenlépése kijátszásakor érdemes megnézni mennyi mp-t költött erre az ellenfél erre és mennyit fogunk mi. Mivel a játékban az egyik legfontosabb erőforrás az mp, ezért fontos hogy jól gazdálkodjunk vele. Ha olcsóbban tudjuk semlegesíteni, akkor gyakorlatilag mp-t nyerünk hozzá képest, ilyenkor nagyon is ajánlott leszedni az adott hatást. Ha pont annyiért csináljuk, mint ő akkor nincs nagy gáz, de ha drágábban, akkor csak nagyon indokolt esetben érdemes. Például ha emiatt nagyon hátrányba kerülnénk, vagy ezáltal olyan manővert tudunk megcsinálni, ami hosszú távon ami malmunkra hajtja a vizet. Ugyanígy meg kell vizsgálni az adott lap hatását,mennyire szivatna meg minket.

Példa: Az ellenfél Sápadt angyal átkát játszik ki, erre mi.

Ha nem szedjük le: az ellenfél költött 3 mp-t, mi következőben 4 mp-vel kevesebbet kapunk, tehát 1 mp előnyre tett szert.

sors kezével leszedjük: Ez nekünk megéri mivel az ellenfélnek ez 3 mp, nekünk is 3 mp, ráadásul nem jön létre a negatív hatása sem, ami miatt következő körben nem kapnánk mp-t.

Leidézzük a Di’Luani Árnyékpapot: Látszólag ugyan annyi mp-be kerül, de cserébe kapunk egy manőverezhető kalandozót is, ami bármikor jól jöhet.

egy jelhordozónk, mondjuk Tier, Eltörléssel semlegesíti: Ez a legjobb verzió számunkra, mivel az ellenfél 3 mp költéséve szemben nekünk ez teljesen ingyen van, ergo 3 mp előnyre tettünk szert.

beáldozzuk a Nomád sámánt: Na ilyet nem érdemes csinálni. A képesség látszólag ingyen van, de ha megnézzük, akkor a sámánért is ki kellett fizetni 5 mp-t. Így 2 mp-hátrányba kerülnénk. Nem javaslom az áron felüli semlegesítést.

Mennyi legen az ellenlapok száma?

Ez is változó dolog. Például akadálylap semlegesítésből elég lehet 3-4 db egyféle lap (40 és 60 lapos paklinál). Ennél többet csak nagyon indokolt esetben használnék. Direkt sebző vagy manővert blokkoló akadálylapból 4-6 darab az ideális. Persze ez is változó mivel a speciálisan felhasználható akadálylapok általában erre is jók. A pakli összerakásakor először a saját kalandozóinkra és manővereinkre érdemes gondolni. Ha ezek megvannak, általában fel is töltik a paklit. Általában 4-5, de maximum 10 lapnak elegendő hely marad benne. Ezek között szoktam felosztani az akadályokat, az ellenlapokat.

Felsorolok pár dolgot, amire adott esetben érdemes felkészülni:

– Nevesített vagy drága kulcskalandozónk megvédése: Gyógyítások, Wirg, Önfeláldozás

– Kis kalandozóinkat megölik harcban: Fegyverszünet, Wirg, Teleport, Megfutamodás

– Akadálylapok megesznek minket: Égi sereg, Ahan’Nata-Khan Sequator, Maladorina, Császári vadaspark

– Blokkolják a manőverünket pl. Manifesztáció éve, Arel harmadik hava

– Sok ostrompakli a környezetben: magas falú tornyok, Labirintus, Gyilokjáró, Ostromerőd

– Sok Shaka’torral, vagy Concordiával játszunk, és könnyen leszedhetik: ellen Sors keze, Di luani árnyékpap

– Lassan kiépülő paklinkat lerohanják: Kiválasztott akarata, tetszőleges akadálylapok, Romlás virága, Árvíz, Shindar megvédelmezése