Mennyi is egy lap ára?

Kicsit furcsálltam, hogy ennyi idő múltán sem született még olyan cikk(sorozat), ami a kártya matematikájával foglalkozna, ezzel adna hasznos tippeket. Ezt első körben tesztnek szánom, kíváncsi vagyok lenne-e rá igény, ha lesz, akkor várhatóan heti adagokban csöpögtetnék hasonló finomságokat.
(Figyelem! Szigorúan versenyzői szemmel fogok a lapokra tekinteni, otthoni hobbijátéknál a hangulat is igen fontos tényező, ezt pedig messziről sem fogom érinteni!)

Ez alkalommal a lapok árát szeretném kicsit célkeresztbe állítani.
Mit is tekinthetünk egy lap árának? A gyors válasz magától értetődően az MP-érték lenne. Kicsit kevésbé naiv játékos talán már MP-igényt mondana, de csak hajszállal kerül közelebb az igazsághoz. Talán egyszerűbb lesz, ha egy lapon keresztül nézzük végig, erre legjobb, és legközelebbi példának az aktuális versenygyőztes lapot szemeltem ki.

Szövetséges kiiktatásaMP: 2
Cselszövés

Politika képzettséggel rendelkező nevesített kalandozó ingyen leidézheti.
Jelenbe kerülésekor játékosa megnevez egy szövetséges lapot. A megnevezettel megegyező nevű szövetségesek képességei nem érvényesülnek.

Időtartam:Végleges
Akció-típus:Cselszövés
Fázis:Sor

Elég sok mindent hallottam a lap kapcsán, de mi maradjunk csak az ‘ár’ kérdésnél, úgy gondolom sok érdekességet ki lehet ebből hámozni.

Kettő. Ennyi az MP-értéke. De azért nézzük csak, mikor mennyi is ez a kettő.
Először is amit nagyon sokan el szoktak felejteni: valakinek le kell hoznia ezt a lapot! Hogyne lenne költség? Az akciólapok lépfenéje a többi típushoz képest, hogy kell leidéző. Máris felfelé húz az a kettő. Igen ám, de jön a következő akciólap kötöttség: leidézője el fog fordulni. Tehát máris ott tartunk, hogy az ára egy leidéző, 2mp kifizetése, és a leidéző elforgatása. Azért itt még lehet bonyolítani.

‘Politika képzettséggel rendelkező nevesített kalandozó ingyen leidézheti.’ – Olcsóbbítás! A fentiek után gondolom nem kell magyarázni, miért számít ez is annak. Ha a leidézőt jól választjuk meg, akkor ingyen (0mp-ért, és elforgatás nélkül) leidézhetjük. Alakul.

Ezek eddig amik még elég könnyen kiszúrható ár-tényezők. De azért nem fogytunk még ki.
A lapot be kell tennünk a paklinkba. Sőt, igazából még megfelelő pillanatban ki is szeretnénk játszani. Ezt sem adják egészen ingyen manapság…
40 lapra maximum 3 példányban készíthetjük be, 60-ra már jöhet a 4. is.
Ha lapot tesztünk a paklinkba mindig mérlegelnünk kell, ugyanis más lap elől veszünk el helyet, vagy rontjuk az optimális húzás esélyét. Igen, ez is ár!
Az imént elhangzott olcsóbbítás pedig ezt tovább fokozza. Ha 0mp-ért akarjuk letenni, annak további ára, hogy a paklinkba besuvasszunk politikás neves kalandozókat. Megéri-e mindez? Ha egyébként is terveztünk a paklinkba belőlük, akkor jók vagyunk. Ha viszont csak ennek a vonzata lett, akkor ismét súlyos a döntés: a kalandozó megéri majd? Tudjuk használni? 2mp-t és egy elforgatást megér nekünk, hogy lerakunk egy egyébként teljesen használhatatlan kalandozót? Fontoljuk meg!

A kedvencem: a cél.
Mi célt fog szolgálni a lapunk? Mekkora kárt tehet az ellenfélnek, vagy mekkora előnyhöz juttathat minket? Példánkban szövetségest semlegesíthetünk. Kell-e nekünk ilyen? Félünk valamelyik szövetségestől? Ha igen, az a szövetséges bennünk mekkora kárt tehet?

Például:
1. DP-t szeretnénk taposni, és azzal nyerni. Felmerül a Könnytelen öreg, vajon mekkora kárt tesz nekünk? Elég egyszerű a válasz, hisz totál megöli a játékunkat, tehát kvázi felbecsülhetetlen a kár, így simán megér nekünk akár 2mp-t és kalandozó forgatását.
2. Dobatunk, de jöhet a Nardael. Itt már fogós a kérdés. Többféle dobatós paklit ismerünk: van amelyik körről körre egyre többet tud eldobatni, és van amelyik egy idő után totál elfárad. Első esetben a 10 lap gyakorlatilag semmit sem számít, utóbbi esetben viszont a meccsvesztést jelentheti.
3. A lap köré építünk paklit. Ehhez a lapválasztás nem az igazi, lévén egy védelmet adó lapról van szó. Ha a lapra építünk igazából nem kérdés, hogy kelleni fog, ki akarjuk játszani minden meccsen, a megfelelő körülményekről gondoskodnunk kell (jelen esetben érdemes a politikás neves kallert nagy számban, és a Szövetséges kiiktatását is maximálisan beletolni a paklinkba)
4. A választott paklinkra nincs veszélyt jelentő szövetséges. Végig kell zongorázni külön-külön melyik mekkora veszteséget okozhat, de itt a 2mp és kalandozó forgatása vélhetően igen nagy ár ahhoz képest, amit a szövetséges tehet.

Véleményem szerint egy jól összerakott pakliba kevés olyan lap fér, ami néha megmenthet minket, amúgy csak laphelyet foglal. Tehát a lap vagy megment minket az egyértelmű vereségtől, vagy építünk rá, és mindig le akarjuk majd idézni.

Első körben ennyit a lapok árának fejtegetéséről. A többi laptípusnál hasonlóan le lehetne vezetni, hogy pontosan mit nyerünk, vagy veszítünk egy lapnál, de akciólapnál tűnt a legizgalmasabbnak (az mp melletti költségekből következik az is, hogy egy 0mp értékű esemény lap sokkal olcsóbb, mint egy 0 MP-értékű akciólap a szükséges leidéző miatt). Ahogy látszik egy lap árát inkább az aktuális helyzet fogja megszülni, de legalábbis pakli felől kell megközelíteni a dolgot. Két különböző paklinál ugyanaz a lap más-más árat fog végeredményezni! És hogy mit tegyünk a paklinkba? Természetesen mindig azt ami a legolcsóbban hozza meg a legszükségesebb célokat!

Ha lesz rá érdeklődés, találkozunk jövő héten ugyanitt!

Tőkési Gergely (LordTyuk)