Megváltozó rendszer VI.

Az egyik ami a kivonat szövegét stimulálta, hogy ezeket az MR-X cikkeket Aquir szokta felrakni.

A másik, hogy az ultrák nem véletlenül lettek kihagyva a formátumok változásait összesítő cikkből.

Tehát, hogyan lehet ultra lapokat pakikba tenni a jövőben? Az alapszabály nem változik. Az első osztás napját követő hónap 1. napjától lehet őket versenyen használni. Tehát pl. Azim Anakbutot 2018 Január 1.-től.

 

 

Bontott, Draft, PLEV

Kezdjük az egyszerűvel: bontotton, drafton és PLEV-en sehogy. Hiába kapsz valamit a nevezéskor, nem teheted pakliba továbbra sem. Hatból három formátummal meg is vagyunk, kb. ilyen az ütős aperitif…

 

Korforduló

Itt úgy lesz, ahogy a karácsonyfás cikkben ígértem, a HD kinézetű lapok használhatók ezen a formátumon, a többi pedig nem. Ennek vannak okai:

  1. A lapok design-je egységes (az ŐÉ-s lapokon hiányzó kasztmegkötést leszámítva), ezen a legnkább támogatott fromátumon minden lapon mnden uganott és ugyanúgy szerepel. Ez kiemelt szempont a pást és a lapok áttkinthetősgége és a benézések minimalizálása érdekében.
  2.  Az ultrák nem rotálnak tovább, nem kell minden évben szelektálni, 10-15 lapot. Ez növeli az ultrák értékállóságát, mivel ezek promóciós kiadványok, ez is nyomós érv.
  3. Csökken az esélye annak, hogy bárki pakliépítési hibát követ el, a lapra ránézve egy tőmondatos rövidségű szabály alapján lapkereső, honlap, net, stb. nélkül eldönthető, hogy mehet-e a pakliba.

Voltak persze ennek ellenérvei is, amiket a döntés meghozatalakor mégsem nyomtak eleget a latban:

  1. Néhány lap így rövidebb ideig volt UH ultra, mint más lapok. Eek a 2013-as évben osztott régi design-ú ultrák. Ez egészen pontosan 11 kártya. Van közte 2 olyan, ami nekem szívem csücske, az aschaoni tűzmester, és az általam tervezett bátorságpróba.
  2. A boszorkányiskola és a hátország felprédaálása lapokon a DP-értéket jelző felület nem négyzet, hanem kör. Tehát, mégsem teljesen egységes a lapok design-je (sőt, ha valaki nagyon ráér, további – hasonló volumenű – eltéréseket is kiszűrhet, lelke rajta).

 

Reneszánsz

Itt minden gyakoriságjelzéssel rendelkező ultra használható. (HD-s és régi design-ú egyaránt)

Haszálhataóak azok az ultrák is amiket a Kétmágus elindulásakor újra kiadott, de a ZH-nál korábban jelentek meg, pl. Kyel szentély, Szellemhajó felkutatása. Itt szintén az egységesség a mérvadó, a korai években osztott ultrák sokszor voltak újraosztva, bizonyos lapokat illetően szintén lapkeresős, bírós utánajárásra van szükség, hogy el lehessen dönteni, játszhatóak-e. Ennek vége. Ha van belőle gyakoriságjelzős kiadás, akkor lehet vele játszani. Itt a lista kb. annyival bővült, amennyivel a Korfordulóé szűkült. Az érvek-ellenérve ugyanazok, néhány lapnevet kellene max. behelyettesíteni, ezzel nem lopnám senki idejét. Természetesen a tiltott lapok kivételével.

 

Örökség

Itt minden ultra használható. Természetesen a tiltott lapok kivételével. Ez is olyan, tömény mint az aperitif volt…

 

Ott vagyunk már?

Igen. Ez az ultra-rendszer a cikk megjelenésétől kísérleti jelleggel érvényes a 2019 tavaszán megjelenő kiegészítő bontott versenyéig (tehát kb. 16 hónapig). Amennyiben az addigi tapasztalat indokolja, egyes lapok tiltásra vagy átsorolásra kerülHETnek. A rendszerszintű módosítás most történik, nem akkor.

Javaslom mindenkinek az ultrák böngészését, mert az új évad elrajtolt, a végvárak társzekerekkel cipelik magukba a DV-ből az ellátmányt (többek között magukat az ultra-lapokat). Ezúttal végre a mappák böngészését is javasolhatom, az ősi RTFC szabály újra száguld, nem kell lapkeresőzni, megnézed a lapot és tudod a választ. Aki gyakrabban használ lapkeresőt, mint mappát, annak eddig se volt ilyen gondja és ezután se lesz…

 

Miért van ez külön közölve?

Ja igen, ilyet is ígértem az elején. Egyrészt, mert az a cikk így is tömény információhegy. Másrészt, mert erről a végső döntés később született meg. Harmadrészt, mert ez egy másik termékkör, az ultrák és a kiegészítők külön asztal. Ahogy abban a cikkben olvastátok, hogy az utazásért, a kihívás teljesítéséért, stb. külön ultra jár, van ami azonnal, van ami év végén. Ezek az ultrák a Jubileumi nagyverseynen lezajlott tömörített-ömlesztett fórumtalálkozón képeslap formában körbe lettek adva. Karácsony előtti napokban felraktam őket a kártya face-profiljára (meg az origami karácsonyfát és pezsgőspoharat – amit többen lájkoltatok, mint a rendes kártyákat). Szóval, ezek az ultrák, szép lassan megtalálják a helyüket a rendszerben. Hogy melyik pontosan milyen módon prómótálja a játékosközösséget, lesz róluk egy-egy velős kis meetng. És valahol itt a lényeg. A formátumok, események száraz szabályok, dátumok, stb. Nélkülük persze leállna az élet, a fontosságuk egyértelmű. A promóció az egy külön dolog. Ultrák nélkül is kártyáznánk. De így, hogy van aperitf, (sőt digestif – ugye ezt isszuk a party, verseny, szezon, stb. végén) ultra, így még jobb.

 

MDani